Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Duiken met een handicap – een uur ‘gezond’

«Ik heb een spierziekte, maar de spierziekte heeft mij niet.» Het verhaal van  Anneke van der Werff over de mogelijkheden, onmogelijkheden en vooral over duiken met haar handicap.

 

Foto: Dmitry Knyazev

Laat ik me eerst voorstellen, mijn naam is Anneke alias ‘Duikmuisje’. Ik kom uit Nederland, en daar is veel water om te duiken! Ik heb een spierziekte waarbij mijn spieren steeds meer aan kracht inleveren, maar… zoals ik hierboven al zeg, ik heb een spierziekte maar de ziekte heeft mij niet. Normaal gesproken gebruik ik een elektrische rolstoel om mezelf te verplaatsen maar gelukkig kan ik nog wat lopen, zij het korte afstanden. Elke ochtend word ik wakker en denk «Mijn god, hoe kan ik deze dag weer doorkomen», omdat de pijn en de vermoeidheid constant aanwezig zijn.

Aanpassen en alternatieven zoeken
Ik ben altijd actief en sportief geweest en heb gelukkig vele sporten kunnen beoefenen, waaronder windsurfen, skiën, mountainbiken, afstand steppen en zwemmen, maar door de steeds verdere verslechtering van mijn spieren moet ik mijn activiteiten ook steeds weer aanpassen en alternatieven zien te vinden. Ik was niet in staat om de meeste van mijn sport activiteiten te blijven uitvoeren. Door de achteruitgang van mijn spieren vielen er steeds meer sporten af. Constant was ik aan het zoeken naar alternatieven en wist die ook steeds weer te vinden.

Zo kwam ik met de duiksport in aanraking. Ik vond een lokale duikschool waar ik een proefduik in een zwembad kon maken. Zodra ik onder water lag met volledige duikuitrusting, voelde ik een acute verslaving opkomen – duiken. Ik had een nieuw doel, gecertificeerd duiker worden.

Foto: Dmitry Knyazev

Duikkeuring
Ik moest eerst een dokter raadplegen om de openwatercursus (OWD) te kunnen starten. De eerste dokter keurde mij af. Op mijn vraag naar de reden van afkeuring kreeg ik een goed onderbouwd antwoord: «Als er een haai op je afkomt, kan je je niet verdedigen.» Natuurlijk kon ik dit niet accepteren en zo vond ik een bekende en gerespecteerde duikarts die mij geruststelde en mij vroeg naar zijn onderzoekcentrum te komen voor een uitgebreide keuring. Hij was erg positief en enthousiast over mijn wil om te gaan duiken ondanks mijn spierziekte. Hij keurde mij na vele uitgebreide tests en onderzoeken goed.

Duiktijd!
Twee weken later zat ik in Egypte – in Sharm el Sheikh. Ik had de theorie thuis afgerond zodat ik in Sharm el Sheikh de praktijk voor de Open Water cursus kon doen. Ik begon de opleiding samen met een andere cursist en heb de Open Water cursus met succes afgerond.

Ik was zo blij en enthousiast dat ik bleef duiken. Na ongeveer  50 duiken heb ik de  Advanced Open Water cursus afgerond. Na mijn Advanced heb ik vele specialiteiten gedaan zoals wrakduiken, grotduiken, diepduiken, stromingsduiken. Ik duik nu ongeveer 10 jaar en heb zojuist mijn 1000ste duik afgerond, in Hurghada, Egypte.

Gezond
Boven water heb ik hulp nodig, maar onder water ben ik ‘gezond’ en kan ik anderen helpen als ze hulp nodig hebben. Duiken met een handicap betekent voor mij onder water ‘een uur gezond zijn’. Ik voel tijdens het duiken niet de constant aanwezige pijn en de extreme vermoeidheid. Mijn hart en longen zijn gezond en in goede conditie, dus kan ik met een buddy duiken en een buddy zijn voor andere duikers.
Ik heb gedoken in Egypte, Nederland, België, Duitsland en Maleisië. En er zijn veel meer plaatsen die ik nog graag wil bezoeken om te gaan duiken!

Ga duiken
Dus mijn advies aan mensen met een handicap is ‘ga duiken!’ Er gaat een wereld voor je open! Je hebt niets te verliezen, alleen te winnen. Er zijn veel organisaties die je kunnen helpen, zoals de International Association for  Handicapped Divers (IAHD) en nog veel meer gerenommeerde organisaties.

Zet ‘m op!

Foto: Dmitry Knyazev


Foto: Dmitry Knyazev

Met dank aan:
fotograaf Dmitry Knyazev
Duikcentrum Hesham Frogman Hurghada
Sharon, Elena, Mieke en Mohamed Khalid

39 reacties

 1. Avatar

  Geweldig verhaal Anneke!!!

  REAGEREN
 2. Linda Ferwerda

  Indrukwekkend!

  REAGEREN
  • Anneke

   Dankjewel, Linda. Ik hoop met mijn verhaal en ervaringen anderen te kunnen helpen. Fijn dat jij het ook interessant vindt.

   REAGEREN
 3. Avatar

  Respect, wat een positieve insteek en fijn dat ‘onze’ sport zo veel goed doet

  REAGEREN
 4. Avatar

  Je bent een KANJER ! XXX

  REAGEREN
 5. Avatar

  Fantastisch, jouw verhaal stimuleert anderen!

  REAGEREN
  • Anneke

   Leo, ik hoop veel te kunnen betekenen voor mensen met een handicap maar ook voor andere mensen. Ik heb een bericht van iemand gehad die erg down was, ze schreef me dat Door het lezen van mijn verhaal zij een energie boost kreeg en nu een ander zicht op het leven heeft gekregen. Kijk daar doe ik het ook voor. Mijn bijdrage is klein maar zo kan ik ook nog wat betekenen voor anderen. Dankjewel voor je reactie op mijn verhaal, Leo

   REAGEREN
  • Avatar

   Dankjewel, Eddy, voor je mooie reactie. Ik hoop hiermee meerdere mensen te kunnen helpen nòg meer uit het leven te halen ondanks wel of geen handicap.

   REAGEREN
 6. Avatar

  Mooi verhaal Anneke.
  Op Curacao ben ik zelf ook veel met mensen met een handicap aan het duiken. Onze visie is Ïf you’re able to breathe, than you’re able to dive.
  Voor verschillende mensen hebben we al het verschil kunnen maken, en ze met de duiksport kennis kunnen laten maken.

  Dit soort verhalen van mensen met een handicap zijn belangrijk om de drempel te verlagen. Ga lekker door met duiken en wie weet zien we elkaar ooit onder water.

  REAGEREN
  • Anneke

   Dankjewel, Hans. Er gaat echt een wereld open met duiken.

   REAGEREN
  • Avatar

   Volgend jaar is mijn wens…..Curaçao, dusssss, misschien gaan we elkaar zien, Hans.

   REAGEREN
   • Anneke

    Hans, heel veel duikplezier. Mòcht je een lege rolstoel tegenkomen dan ben ik onder water 😉

    REAGEREN
 7. Avatar

  Wat ben ik trots op je. Je blijft positief en prachtige foto’s weer.
  Liefs je nichtje uit Zeist.

  REAGEREN
 8. Anneke

  Leuk om jou reactie hier te lezen, Marian, dankjewel.

  REAGEREN
 9. Avatar

  Mooi verhaal Anneke! Ook een mooie instelling van jou: ‘ De spierziekte heeft mij niet ”
  Ik hoorde ook eens: Geluk is niet: ‘Krijgen wat je wilt’ maar ” willen wat je krijgt”
  Ik hoop dat je nog heel lang mag blijven duiken en een steun voor anderen zult zijn.

  Liefs, Eddy

  REAGEREN
  • Anneke

   Inderdaad, Eddy, Geluk is niet “Krijgen wat je wilt” maar “Willen wat je krijgt” Dankjewel voor je reactie.

   REAGEREN
 10. Avatar

  Goed verhaal lief zusje. Dit moet mensen met een handicap toch stimuleren lijkt mij. Geniet nu maar weer van t duiken en t weer in Egypte.🌞🌞❌❌

  REAGEREN
 11. Avatar

  Wat een leuke foto’s 🙂
  Precies zoals jij ze beschreven had tijdens ons spontane en leuk gesprek op het terras van de Hema in Harderwijk.
  Je bent echt een voorbeeld voor anderen, je hebt een handicap, maar de handicap heeft jou niet 🙂
  Respect daarvoor.

  REAGEREN
  • Anneke

   Dankjewel, Ronald.

   REAGEREN
 12. Avatar

  Hallo Anneke,
  habe dich in Hurghada kennengelernt und viele gemeinsame Tauchgänge mit dir gemacht. Trotz deines Handicaps hast du eine so tolle, positive Ausstrahlung, dass es mir immer eine große Freude war mit dir zu tauchen und mit dir zu sprechen. Für deine weitere Arbeit mit Menschen die ein Handicap haben, wünsche ich dir Energie und viel Kraft. Du bist ein außergewöhnlicher, wertvoller Mensch! Herzliche Grüße. Detlef

  REAGEREN
  • Anneke

   Hallo Detlef, danke für deine Komplimente. Ich hoffe, dass ich für eine lange Zeit tauchen kann und vielleicht werden wir uns wieder im schönen Esser des Roten Meeres treffen

   REAGEREN
 13. Avatar

  Ik had je al even gesproken op het vliegveld in Egypte. Toen viel me jouw enthousiasme al op, ondanks je beperking. 😊
  Mogelijk kunnen we wat aan je pijn en vermoeidheid doen m.b.v. de fysische vasculaire therapie. Ik heb er vertrouwen in.
  Je verdient het, om ook zónder pijn te kunnen leven.

  REAGEREN
  • Anneke

   Wat lief, John van Haasten, ik houd het in gedachten. Groetjes, Anneke

   REAGEREN
 14. Avatar

  Hoi Anneke,
  Vandaag met je gedoken in Vinkeveen Zandeiland 4. mijn complimenten je bent een betere duiker dan ikzelf.
  Groetjes Arie.

  REAGEREN
  • Anneke

   Arie, dankjewel voor je mooie woorden. Ik vond het een heerlijk relaxt duikie. Jammer dat de Catamaran niet goed zichtbaar was.
   Prachtige snoekbaarzen en een mooi spektakel van de baarsjes bij de huiskamer van de paling hè. Bedankt voor de fijne duik, Arie.

   REAGEREN
 15. Avatar

  Hey Anneke, prachtig verhaal wat hopelijk een hoop mensen met een beperking stimuleert om eens een proefduikje te gaan maken. Er zijn veel organisaties die duiken met deze mensen. Zelf ben ik vrijwilliger bij de stichting (on)beperkt duiken in Alkmaar. Wij zien elke maand weer deelnemers komen met een glimlach omdat ze weer mogen duiken en na afloop weggaan met een nog veel grote smile (wij noemen ze wel eens breedbekkikkers) omdat ze een uur lang alles hebben kunnen vergeten.
  En ik weet uit ervaring dat jij boven water idd hulp nodig hebt, maar na het “duikmuisjewerpen” kan ik me geen betere buddy voorstellen

  REAGEREN
  • Anneke

   Ohhh, wat lief, Eelco. Mooie reactie van je. Zodra jij je eerste duik weer mag gaan maken wil Muisie daar heel graag bij zijn en met jou meedenken. Ik hoop en duim voor je dat dit niet zó lang meer zal duren. ZET EM OP. Groetjes, Duikmuisje

   REAGEREN
 16. Avatar

  Hoi Anneke,

  Wat een onwijs leuk artikel.
  Ik ben ook van mening dat duiken voor vele mogelijk gemaakt kan worden. Voor mensen met een lichamelijke of met een verstandelijke beperking is de sport mogelijk en voor iedereen op zijn eigen niveau.

  Mocht je ooit is willen duiken op bonaire, let me know!

  Groetjes,
  Bob

  REAGEREN
  • Anneke

   Bob, vertel?? Bonaire is geweldig maar als ik alleen reis wel erg duur.

   REAGEREN
 17. Avatar

  Hoi Anneke, vanmorgen je gesproken en nu op de site gekeken. Ik was zeker blij dat iemand dit ging doen . Ok je bent wel een beginnende duiker ( hihihihi) maar ik genoot van ons gesprek.
  Wel jammer dat er mensen zijn die toch anders denken.
  Kanjer ga lekker door met duiken en wie weet komen we elkaar boven of onderwater tegen
  Ik wil je met liefde helpen als het nodig mocht zijn. Groet Frans Backer ( AGA Divers)

  REAGEREN
  • Anneke

   Wij gaan een keer saampjes een mooi duiken maken. Dankjewel voor je spontane reactie Frans. Tot “plons”.
   Mijn grotduik ervaring van twee weken geleden komt hier misschien ook te staan. Ik hoop dat je bij het lezen van deze schitterende ervaring mijn euforie kunt proeven in het verhaal.
   Groetjes, Anneke

   REAGEREN
 18. Avatar

  Beste Anneke,

  Gisteravond kwamen we elkaar tegen bij de musical Mama Mia. Nu je verhaal gelezen hebbende en de foto’s gezien heb ik nog meer respect voor je ! Chapeau. Groetjes van ex duiker, Wilma

  REAGEREN
 19. Avatar

  Hallo Wilma, dankjewel voor je spontaniteit. Ik hoop dat je genoten hebt van mijn verhaal. Dat jullie van Mama Mia genoten is over duidelijk, ik ook namelijk 😉

  REAGEREN
 20. Avatar

  Wat een prachtig en krachtig verhaal. Jij gaat nog veel mooie duikjes maken. Petje af voor je moed en doorzettingsvermorgen
  Zelfs vorig jaar in Frankrijk je grotduikcursus afgerond. Wat een prestatie..

  REAGEREN
  • Avatar

   Dankjewel, Mieke. Ik ben nog steeds verslaafd en heb nu bijna 1150 duiken gemaakt en hoop zolang mogelijk dit te kunnen opbrengen.

   REAGEREN
  • Avatar

   Dankjewel, Maria. Inmiddels ruim 1100 duiken gemaakt en momenteel volop aan het genieten van het onderduiken

   REAGEREN
 21. Avatar

  Geen woorden voor, mooi verhaal en zo is het maar net! Zie je zo dan dyiken we er in!

  REAGEREN
  • Avatar

   dankjewel voor je reactie, Dominique, altijd weer leuk om te lezen

   REAGEREN
 22. Avatar

  Ik ben gelijk gaan kijken. Ik ben geraakt door je positiviteit! Veel plezier met duiken, van de politieagent van vanmorgen

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief