Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Duiken met een handicap – een uur ‘gezond’

«Ik heb een spierziekte, maar de spierziekte heeft mij niet.» Het verhaal van  Anneke van der Werff over de mogelijkheden, onmogelijkheden en vooral over duiken met haar handicap.

 

Foto: Dmitry Knyazev

Laat ik me eerst voorstellen, mijn naam is Anneke alias ‘Duikmuisje’. Ik kom uit Nederland, en daar is veel water om te duiken! Ik heb een spierziekte waarbij mijn spieren steeds meer aan kracht inleveren, maar… zoals ik hierboven al zeg, ik heb een spierziekte maar de ziekte heeft mij niet. Normaal gesproken gebruik ik een elektrische rolstoel om mezelf te verplaatsen maar gelukkig kan ik nog wat lopen, zij het korte afstanden. Elke ochtend word ik wakker en denk «Mijn god, hoe kan ik deze dag weer doorkomen», omdat de pijn en de vermoeidheid constant aanwezig zijn.

Aanpassen en alternatieven zoeken
Ik ben altijd actief en sportief geweest en heb gelukkig vele sporten kunnen beoefenen, waaronder windsurfen, skiën, mountainbiken, afstand steppen en zwemmen, maar door de steeds verdere verslechtering van mijn spieren moet ik mijn activiteiten ook steeds weer aanpassen en alternatieven zien te vinden. Ik was niet in staat om de meeste van mijn sport activiteiten te blijven uitvoeren. Door de achteruitgang van mijn spieren vielen er steeds meer sporten af. Constant was ik aan het zoeken naar alternatieven en wist die ook steeds weer te vinden.

Zo kwam ik met de duiksport in aanraking. Ik vond een lokale duikschool waar ik een proefduik in een zwembad kon maken. Zodra ik onder water lag met volledige duikuitrusting, voelde ik een acute verslaving opkomen – duiken. Ik had een nieuw doel, gecertificeerd duiker worden.

Foto: Dmitry Knyazev

Duikkeuring
Ik moest eerst een dokter raadplegen om de openwatercursus (OWD) te kunnen starten. De eerste dokter keurde mij af. Op mijn vraag naar de reden van afkeuring kreeg ik een goed onderbouwd antwoord: «Als er een haai op je afkomt, kan je je niet verdedigen.» Natuurlijk kon ik dit niet accepteren en zo vond ik een bekende en gerespecteerde duikarts die mij geruststelde en mij vroeg naar zijn onderzoekcentrum te komen voor een uitgebreide keuring. Hij was erg positief en enthousiast over mijn wil om te gaan duiken ondanks mijn spierziekte. Hij keurde mij na vele uitgebreide tests en onderzoeken goed.

Duiktijd!
Twee weken later zat ik in Egypte – in Sharm el Sheikh. Ik had de theorie thuis afgerond zodat ik in Sharm el Sheikh de praktijk voor de Open Water cursus kon doen. Ik begon de opleiding samen met een andere cursist en heb de Open Water cursus met succes afgerond.

Ik was zo blij en enthousiast dat ik bleef duiken. Na ongeveer  50 duiken heb ik de  Advanced Open Water cursus afgerond. Na mijn Advanced heb ik vele specialiteiten gedaan zoals wrakduiken, grotduiken, diepduiken, stromingsduiken. Ik duik nu ongeveer 10 jaar en heb zojuist mijn 1000ste duik afgerond, in Hurghada, Egypte.

Gezond
Boven water heb ik hulp nodig, maar onder water ben ik ‘gezond’ en kan ik anderen helpen als ze hulp nodig hebben. Duiken met een handicap betekent voor mij onder water ‘een uur gezond zijn’. Ik voel tijdens het duiken niet de constant aanwezige pijn en de extreme vermoeidheid. Mijn hart en longen zijn gezond en in goede conditie, dus kan ik met een buddy duiken en een buddy zijn voor andere duikers.
Ik heb gedoken in Egypte, Nederland, België, Duitsland en Maleisië. En er zijn veel meer plaatsen die ik nog graag wil bezoeken om te gaan duiken!

Ga duiken
Dus mijn advies aan mensen met een handicap is ‘ga duiken!’ Er gaat een wereld voor je open! Je hebt niets te verliezen, alleen te winnen. Er zijn veel organisaties die je kunnen helpen, zoals de International Association for  Handicapped Divers (IAHD) en nog veel meer gerenommeerde organisaties.

Zet ‘m op!

Foto: Dmitry Knyazev


Foto: Dmitry Knyazev

Met dank aan:
fotograaf Dmitry Knyazev
Duikcentrum Hesham Frogman Hurghada
Sharon, Elena, Mieke en Mohamed Khalid

Dit bericht delen

14 reacties

 1. Geweldig verhaal Anneke!!!

  REAGEREN
 2. Linda Ferwerda

  Indrukwekkend!

  REAGEREN
  • Anneke

   Dankjewel, Linda. Ik hoop met mijn verhaal en ervaringen anderen te kunnen helpen. Fijn dat jij het ook interessant vindt.

   REAGEREN
 3. Respect, wat een positieve insteek en fijn dat ‘onze’ sport zo veel goed doet

  REAGEREN
 4. Je bent een KANJER ! XXX

  REAGEREN
 5. Fantastisch, jouw verhaal stimuleert anderen!

  REAGEREN
  • Anneke

   Leo, ik hoop veel te kunnen betekenen voor mensen met een handicap maar ook voor andere mensen. Ik heb een bericht van iemand gehad die erg down was, ze schreef me dat Door het lezen van mijn verhaal zij een energie boost kreeg en nu een ander zicht op het leven heeft gekregen. Kijk daar doe ik het ook voor. Mijn bijdrage is klein maar zo kan ik ook nog wat betekenen voor anderen. Dankjewel voor je reactie op mijn verhaal, Leo

   REAGEREN
  • Dankjewel, Eddy, voor je mooie reactie. Ik hoop hiermee meerdere mensen te kunnen helpen nòg meer uit het leven te halen ondanks wel of geen handicap.

   REAGEREN
 6. Mooi verhaal Anneke.
  Op Curacao ben ik zelf ook veel met mensen met een handicap aan het duiken. Onze visie is Ïf you’re able to breathe, than you’re able to dive.
  Voor verschillende mensen hebben we al het verschil kunnen maken, en ze met de duiksport kennis kunnen laten maken.

  Dit soort verhalen van mensen met een handicap zijn belangrijk om de drempel te verlagen. Ga lekker door met duiken en wie weet zien we elkaar ooit onder water.

  REAGEREN
  • Anneke

   Dankjewel, Hans. Er gaat echt een wereld open met duiken.

   REAGEREN
  • Volgend jaar is mijn wens…..Curaçao, dusssss, misschien gaan we elkaar zien, Hans.

   REAGEREN
 7. Wat ben ik trots op je. Je blijft positief en prachtige foto’s weer.
  Liefs je nichtje uit Zeist.

  REAGEREN
 8. Anneke

  Leuk om jou reactie hier te lezen, Marian, dankjewel.

  REAGEREN
 9. Mooi verhaal Anneke! Ook een mooie instelling van jou: ‘ De spierziekte heeft mij niet ”
  Ik hoorde ook eens: Geluk is niet: ‘Krijgen wat je wilt’ maar ” willen wat je krijgt”
  Ik hoop dat je nog heel lang mag blijven duiken en een steun voor anderen zult zijn.

  Liefs, Eddy

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *