Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jan Jaap Tijsen – Duiken in Nederland 2022 (2)

Jan Jaap Tijsen blikt terug op zijn duiken in Nederland van juli tot en met december. Niet alleen in woord, maar ook met een video van zijn zoete en zoute duikbelevingen.

We zaten inmiddels in de maand juli. Mijn laatste duik was in april… We waren druk met de baby en die was nu een half jaar oud. Ik had wel zin om te duiken… maar eerst nog even op vakantie met ons bootje. Voor de zekerheid had ik de duikuitrusting achter in het ruim gegooid.

Na een klein weekje varen, waren we aangekomen in Spakenburg. Hier lagen we heerlijk en genoten we van de oude aakjes en van alles wat voorbij voer. Voor ons kwam een kleine motorboot aanleggen. De kapitein probeerde een touw om de bolder te gooien, mistte de worp, stond op de steiger en de reling, verloor zijn evenwicht en viel tussen wal en schip. En daarmee verloor hij ook zijn dure zonnebril op sterkte. Ik kreeg meteen een glimlach van oor tot oor… niet omdat de buurman te water viel, maar omdat ik kon duiken naar zijn bril op sterkte!

Na de vakantie heb ik nog wat gedoken in de Waddenzee, het IJsselmeer, het Noord Hollands kanaal en wat duikstekken in de buurt. Op de Waddenzee had ik natuurlijk gedoken op het wrak Hr. Ms. Koningin Emma der Nederlanden, waar ik ook eerder al een duikreport over had geschreven. Groot wrak, bijzondere duik en we hadden bruinvissen gespot.

Een van mijn favoriete zoetwaterstekken blijft de Toolenburger Plas en daar kon ik dit jaar gelukkig nog een duikje meepikken met mijn plaatselijke duikclub. Snoeken in het kwadraat, scholen baars en een fuut die langs zwom onderwater. Het kon niet beter.

En toen… duikmateriaal heeft onderhoud nodig… als je veel duikt heeft je materiaal onderhoud nodig… maar als je niet duikt, gaat het spul ook snel van je af… ik zou mijn vinnen aantrekken en de finstrap van een van mijn vinnen brak in 3 stukken. Gelukkig had ik een reserve flipper… Daarmee was ik aan het duiken en toen brak na 5 minuten ook de finstrap van mijn reserve flipper. Het zicht was bar slecht en mijn reserve flipper verdween in de diepte van de donkere zee… Ook de nekseal van mijn droogpak begon te verpulveren en te plakken, de inflator van mijn wing bleef hangen, mijn eerste trap begon te blazen en de octopus gaf kuren. Ik heb de hele duikuitrusting meteen naar het Divecentre gebracht voor onderhoud, zodat we in 2023 weer veilig kunnen duiken!

De eerste duiken van 2023 staan gepland op Bonaire, waar we onder andere gaan jagen op de lionfish! En ik hoop dat we dit jaar effe meer gaan duiken dan de 16 duiken van 2022!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief