Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Mening over de Nionplas herzien?

Tijdens een duik in de Nionplas ontdekt Duikreporter Dirk Van den Bergh jonge vis en wordt zijn buddy aan de haak geslagen. 

Vandaag gaan er 5 nieuwe 1* van onze duikclub O.S.V. Argonauta Breda afduiken in de Nionplas. Alle leden zijn uitgenodigd om de zegening door Neptunus mee te maken. Afspraak om 19.00 uur.

Ik ben er al om 17.30 uur en maak eerst een soloduik. Ik heb de plas voor mij alleen en mede hierdoor is het zicht uitstekend, behalve op de thermocline lijn die zich tussen de 4 en 5 meter bevindt. Ik ga er door en dat heb ik geweten! De watertemperatuur zakt van 22° naar 8° op 9,5 meter diepte. Hier is het zicht ook goed, maar … liever die 22°!

Ik zwem naar de buis die noordelijk in het water ligt en waar meestal een paling in zit, maar die is met dit mooie weer niet thuis. Daar zie ik wel de eerste baarsjes.

Ik zwem verder naar de boomtakken die in het water liggen en wat een schouwspel krijg ik daar! Het zit er vol kleine visjes (voorntjes?).

Dirk-Van-den-Bergh_20180704_takken-68154

De zon zorgt voor mooie taferelen.

Dirk-Van-den-Bergh_20180704_naar-boven-getrokken-68154

Daarna zwem ik langs de rietkant ondiep terug richting steiger. Aan alle kanten word ik nu omringd door honderden, misschien wel duizenden visjes en ze volgen me gewoon, alsof ze bij mij bescherming komen zoeken. Ik weet niet waar eerst kijken. Prachtig!

Dirk-Van-den-Bergh_20180704_school-baarsjes-68154

Na 48 minuten ben ik terug aan de steiger. Even van fles verwisselen en wachten op mijn buddy voor de tweede duik. Die komt als eerste van heel de bende Argonauten aan. Er is ook nog een andere duikclub, dus het is behoorlijk druk en daarom nemen we nu een andere route, de westelijke kant. Daar ze we beiden nooit eerder geweest. We komen een lint tegen en volgen het. Er staat een verkeersbord. We zitten ondertussen op 8 meter en het is hier weer heel koud … We gaan terug hogerop en volgen de oeverkant op 4 meter diepte. Hier verschijnen de eerste visjes. Pieter doet teken: hij heeft een kokerjuffer gezien. Terwijl ik die film zie ik echter dat heel de bodem vol leven zit! Er springt, zwemt en kruipt van alles rond. Hé, hier loopt een vislijn over de bodem. Ik blijf even hangen aan de haak. Pieter maakt hem los, maar haakt er met zijn handschoen in. Juist op tijd is de haak eraf, want de visser aan de kant haalt zijn lijn in, denkende dat hij beet heeft!

Dirk-Van-den-Bergh_20180704_poelslak-68154

We zien nog veel kokerjuffers, rode watermijten, poelslakjes en … iets wat we niet kunnen thuisbrengen, maar waarschijnlijk zijn het platwormen (zie video).

We keren terug op 2 meter diepte langs de rietkant. Ook hier weer veel visjes. We genieten!
Na 68 minuten zijn we terug bij de steiger. We hebben de zegening van de geslaagde 1* door Neptunus gemist …

Dirk-Van-den-Bergh_20180704_zegening-Neptunus-68154

Onderstaande video bekijken in HD1080p voor de beste kwaliteit.

Dit bericht delen

Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten