Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Eindelijk een buddy voor een nachtduik!

Een super duik! Zo bestempelt Duikreporter Dirk de nachtduik die hij samen met buddy Pierre in de Put van Ekeren maakt.

Yes! Mijn topbuddy Pierre Spirlet kan mee een nachtduik maken! Afspraak om 20.00 uur. We gaan het water in om 20.50 uur, bij valavond. Het is al snel donker!

Ik heb een tip gekregen dat er 3 kreeftjes vlak bij de steiger zitten. Die ontbreken dit seizoen nog in mijn collectie … We zoeken, maar vinden niet …

Dan maar op weg om onze geplande route te duiken. We gaan langs de beelden van de amfoor en de kat naar de rand van de put en gaan er dan naar links in om de wand te volgen op zo’n 10 meter diepte. Een snoek komt afgedaald in de put! Terug boven volgen we de rand van de put naar rechts. We komen veel baarzen en verschillende snoeken tegen, waaronder weer een heel nieuwsgierige.

002 snoek close-110056

Ter hoogte van het beeld van de haas gaan we richting oever. We volgen de rand van de beplanting waardoor we nog wat verder naar het Oosten gaan. De baarzen gaan nu rusten. Sommigen liggen op de bodem en anderen hangen in de planten.

004 baars slapend-110056

Langs de oever gaan we ondiep naar het Westen. Onverwacht kom ik toch nog een zeelt tegen. Die is te laat thuis om te gaan rusten! Hij zwemt weg tussen de beplanting.

008 zeelt-110056

In de schijn van mijn lampen zie ik kronkelende, snelle diertjes zwemmen (zie video). Ik veronderstel dat het larven van de libel zijn?

En dan toch een kreeftje! Het is een gevlekte Amerikaanse rivierkreeft. Deze onderscheidt zich van de andere soorten door de stekels op de wangen en oranje punten aan de scharen, begrensd door een zwarte band. https://www.anemoon.org/flora-en-fauna/soorteninformatie/soorten/id/732/gevlekte-amerikaanse-rivierkreeft

005 rivierkreeft-110056

Even verder zie ik de peddelende pootjes van drie eenden. Die weten niet wat ze zien wanneer ik met mijn lampen boven water kom …

010 eenden onder en boven-110056

We hebben tot hiertoe ons duikplan perfect uitgevoerd, maar wanneer we bij de westelijk trap zijn heb ik nog maar 40 bar over … Normaal geraak ik daar in het ondiepe nog mee tot bij de steiger, maar in het donker toch liever niet! We zijn max 10,3 meter diep geweest en hebben 83 minuten gedoken. Bij het bovenkomen worden we na deze super nachtduik nog getrakteerd op een rode super maan en duizenden muggen …

Dit was mijn 699e duik, dus de volgende wordt een feestduik!

Maak kans op een reischèque!

Plaats tussen 1 juli en 31 oktober 2021 een duikreport en je maakt kans op een reischèque ter waarde van 400 euro, beschikbaar gesteld door Diving Holidays.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief