Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Lanzarote Part 8

Als de briefing bestaat uit “negative drop, go deep immediately otherwise the current will grab you. If you get lost: swim direction west, otherwise you will be smashed against the rocks”, weet je dat je goed op je duikgids moet letten…. Duikreporter Dirk Van den Bergh gaat een spannende laatste duik op Lanzarote tegemoet.

Onze laatste dag … Voor de eerste duik moeten we een eind varen, tot we achter de bocht de open oceaan bereiken en dat is meteen te merken aan de golven! Een hobbelige boottocht en branding op de kust …

Wanneer we ter plaatse zijn volgt een korte, snelle briefing: “negative drop, go immediately deep otherwise the current will grab you. If you get lost swim direction West, otherwise you will be smashed against the rocky shore, we cannot drop the ancor here because of the current and the depth”.

Pfff … bemoedigend … euh wat is een “negative drop”? Ah zo, al de lucht uit je jacquet, zodat je onmiddellijk zinkt.

Vooruit dan maar, achterover van boord, maar ik zink helemaal niet … Komt dat door het volume van die 18 liter fles die ik weer op mijn rug heb? Gisteren had ik toch geen problemen! En maar spartelen en proberen … nog eens proberen te ontluchten … die camera met vlotters helemaal onder duwen … Na wat mij een eeuwigheid lijkt begin ik eindelijk te zakken. De anderen hangen al een eind verder diep onder me. Ik ben buiten adem van de spanning en de inspanning en probeer tot rust te komen, maar dat lukt niet. Op 11 meter diepte gekomen zie ik nog steeds geen bodem. Wah! Ik ben met Nitrox aan het duiken en het is hier overal blauw, blauw, blauw … ! Ik besluit de duik af te breken en ga terug naar boven. Hier hou ik helemaal niet van! Het kan me op dat moment niet schelen wat er me aan de oppervlakte staat te wachten met de stroming. Oef eindelijk aan de oppervlakte en … de boot ligt niet veraf te dobberen. Van stroming merk ik niet veel, want ik geraak vlot tot bij de boot. Al die paniek voor niets?

De anderen komen na een korte duik terug boven. “Wat een sh.. duik! Je hebt niets gemist!” Allez, daar moet ik dan toch zo geen spijt van hebben.

Dirk-Van-den-Bergh_20171006_hagedisvis-57033

De volgende duik gaat niet zo diep, max. 18 meter. We zien weer grote scholen vissen en op het zand liggen de hagedisvissen te rusten. Pierre fotografeert een mooie heremietkreeft.

Dirk-Van-den-Bergh_20171006_heremietkreeft)-57033

Volledig verscholen onder het zand ligt een angel shark. Hij beweegt letterlijk geen vin! Op zeker moment laat hij even de spleetjes van zijn ogen zien. Een tandbaars komt even een kijkje nemen wat wij daar aan het doen zijn.

Dirk-Van-den-Bergh_tandbaars-57033

De grote zeesterren zitten er ook weer.

Dirk-Van-den-Bergh_20171006_zeester-57033

Terwijl wij aan onze veiligheidsstop beginnen ligt Pierre nog beneden iets te fotograferen. Voor deze mooie opname zou ik ook beneden gebleven zijn!

Dirk-Van-den-Bergh_20171006_schelp-57033

Het zit erop! In een volgende reportage zal ik een globale evaluatie over duiken in Lanzarote neerschrijven, samen met een compilatievideo van de mooiste momenten, maar … even geduld dan, want dat is nog een heel werkje: teveel mooie momenten!

Onderstaande video is in HD1080p, dus eventueel de settings aanpassen voor de beste kwaliteit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief