Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Zomeravondbootduik met Scuba-Academie

Scuba-Academie organiseert weer een avondduik op de woensdagavond, René en Goof melden zich aan voor de bootduik. Het lijkt er op dat het niet alleen voor het duiken is…


Datum: 27-7-2016
Duiklocatie: Vinkeveen Eiland 8

duikreport-call-to-action-350x85

Vorige keer heb ik mezelf heel goed kunnen vermaken tijdens mijn eerste duik in de Vinkeveense plassen met Scuba-Academie. Dat vraagt om een herhaling, zeker als er dan ook nog eens bitterballen na de duik worden beloofd!

De woensdagavond bootduik kreeg wat extra aandacht op Facebook en vrij snel waren er voldoende aanmeldingen om de twee boten van Scuba-Academie vol te krijgen. Ik kreeg mijn maatje Goof ook zo gek om mee te gaan, de door Cees den Toom beloofde bitterballen voor na de duik kan ook hij niet afslaan. Ook Linda, Edwin en Jos zouden van de partij zijn, gezellig met veel bekenden dus!Helaas is het vandaag niet best weer, het is grijs en begint tot overmaat van ramp ook te regenen in de avond. Onderweg richting Vinkeveen wordt het alleen maar donkerder, dat belooft niet veel goeds. Ik kan nog net het laatste parkeerplaatsje van Jachthaven Achterbos in beslag nemen en samen sjouwen we de meeste spullen alvast richting de duikwinkel van Scuba-Academie. We zijn niet de eersten, ondanks dat we echt op tijd zijn. De andere duikers beginnen ook binnen te druppelen en al snel hangt er een gezellig drukke sfeer, ondanks de regen. Onze schipper Ricardo heeft er ook weer zin in, gehuld in zijn kanariegele survivalpak kan hij er ook tegen als hij een uur braaf op de boot mag wachten straks.Om 20.00u vertrekt de boot en varen we uit richting Eiland 8. De andere boot zet de boeien en het anker uit en dan wordt ook onze boot vastgeknoopt. Ricardo verzorgt de briefing en dan wordt het tijd om te water te gaan. Ik moet even geduld hebben, want ik zit nu niet meer aan een open zijde van de boot. Eén voor één gaan de duikers te water met een grote plons achterover van de boot. Dat is voor mij lang geleden, misschien wel drie jaar. Mijn camera laat ik maar veilig aan boord, die wordt later wel aangegeven. Met een grote rol achterover beland ik in het donker gekleurde water. Even weet ik niet wat onder en boven is, maar al snel drijf ik een beetje klungelig weer aan het oppervlak. Zou iemand mij gezien hebben…? Ik lach in mijzelf en voor ik het weet wordt mijn camera set al aangegeven en laat ik mij zakken.Omdat ik als een van de laatste te water ga, zie ik om mij heen een lichtspel wat lijkt op een scene uit Star Wars. Duiklampen snijden als lichtzwaarden door het water en ik zie daardoor al op grote afstand een wrakje opdoemen. Helaas zit ik achter iemand die het trimmen nog niet beheerst, dus voor ik het weet hang ik in een dikke stofwolk. Ik laat het wrakje snel voor wat het is en zak wat dieper en besluit op zoek te gaan naar rivierkreeftjes.

Ik duik verder en zie een paar hele grote veenblokken opdoemen, met mijn lamp schijn ik al snel op een knalrode rivierkreeft. Het diertje spat werkelijk van mijn scherm als ik de eerste foto maak. Wauw…die is gaaf zeg, hier moet ik eens goed voor gaan hangen. Het rivierkreeftje is geduldig en blijft mooi zitten. Steeds verder komt hij uit het holletje waar hij in verscholen zat. Een laatste foto lijkt dan de perfecte en ineens schiet hij weg. Zonde, maar hij staat er toch al prachtig op! Twee andere duikers hangen de hele tijd al in mijn buurt en lijken toe te kijken wat ik aan het doen ben. Ik heb echter niets afgesproken met iemand, dus het voelt een beetje vreemd. Ik krijg nog een OK sein en sein maar braaf terug en vervolg daarna mijn weg.

Het spoor van stof zie ik boven mij hangen en komt langzaam naar beneden gezakt. Het is nu zaak om het goede zicht van de Vinkeveense plassen niet uit het oog te verliezen, want wat kijk je hier heerlijk ver weg zeg! Op een diepte van zo’n tien meter wordt het serieus koud, maar dat deert mij vanavond niet. Ik heb zelfs mijn droogpak-handschoenen aan, eigenlijk niet eens bewust maar uit pure noodzaak. Mijn natte 3mm handschoentjes liggen nog thuis….

Een overhang van veen geeft beschutting aan een grote wolk met aasgarnaaltjes, ze dansen in mijn lamplicht. In deze veenblok zitten ook veel gaten gemaakt door rivierkreeftjes. Dit keer vind ik er één die statig zijn hol bewaakt en mooi op zijn poten staat. Zijn scharen vormen een fysieke barrière tussen hem en mij, geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om zijn holletje te betreden. Althans, dat fantaseer ik maar in het voordeel van het dappere rode rivierkreeftje.Het uur is bijna voorbij, ik moet er weer uit. Via een diepte van bijna twaalf meter keer ik terug richting de kant en passeer een meetstation van Project Baseline en maak wat foto’s. Als ik via mijn veiligheidsstop in de groene waterplanten kom, valt mijn oog nog op een prachtig jong snoekje! Wat een mooi visje zeg, die heb ik de vorige keer helaas niet gezien. Ik maak wat foto’s van het snoekje, wat blijkbaar nuttig gebruik maakt van mijn focuslampje, een aasgarnaaltje is de pineut en verdwijnt in zijn bekje.

Eenmaal terug in de boot is de sfeer goed, iedereen heeft zichtbaar genoten van de duik en verheugt zich waarschijnlijk ook op de bitterballen. Of zou ik de enige zijn…? In ieder geval is afterparty in de tuin van Scuba-Academie gezellig en smaken de bitterballen van Cees heerlijk! Het was weer een super gezellige bootduikavond!

Duik 691 (Vinkeveen Zandeiland 8, woensdag 27-7-2016, 20.30u)
Max. diepte 11,5m, temp. 13-20gr.C., zicht 1-8m, duiktijd 61min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief