Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

DFDS verlegt vaarroute voor Griekse potvissen

Ook rederijen worden zich steeds meer bewust van de impact van scheepvaart op zeedieren. DFDS neemt nu een andere route om de potvissen in de Griekse wateren te beschermen.

Scheepvaartbedrijf DFDS gaat routes verleggen en vaarsnelheden verlagen om de kans op aanvaringen met bedreigde potvissen in het oosten van de Middellandse Zee te verkleinen. DFDS hoopt hiermee de kans op aanvaringen met potvissen ten westen van de Peloponnesos te halveren.

De reden voor deze ‘koerswijziging’ is een wetenschappelijk advies van een coalitie van onderzoeksinstellingen en natuurbeschermingsorganisaties, bestaande uit IFAW (International Fund for Animal Welfare), OceanCare, hetPelagos Cetacean Research Institute en de Griekse tak van WWF. Uit door hen verzamelde gegevens blijkt dat het aantal aanvaringen met potvissen met 70% zou afnemen.

De Hellenic Trench bij de Griekse kust is een belangrijk leefgebied van potvissen in de Middellandse Zee. Naar schatting zijn er nog maar 200 potvissen in dit gebied en natuurbeschermers verwacht dat de populatie zonder deze maatregelen in de komende jaren uit het gebied zullen verdwijnen.

Naar schatting zullen de maatregelen van DFDS, samen met de plannen van andere rederijen om vaarroutes te verleggen, het aantal aanvaringen met potvissen bij de Hellenic Trench met 27% verminderen.

Eerder dit jaar riep WWF al op om ‘supersnelwegen’ voor walvisachtigen in het leven te roepen, en in 2022 verlegde een rederij al de route ter bescherming van de blauwe vinvis.

Foto: A. Frantzis / Pelagos Cetacean Research Institute

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief