Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

(Deco)duiken plannen met Suunto DM5 software

De Suunto DM5 software is een handig hulpmiddel voor alle duikers, zeker ook voor techduikers. Technisch duikinstructeur Bas Poelmann bekeek wat de software in combinatie met de Suunto EON Steel Black voor je kan betekenen.

De DM5 software van Suunto, die gratis te downloaden is en waarmee je diverse profielen kunt aanmaken, maakt het je wel heel makkelijk om met de Suunto EON Steel Black duikcomputer decoduiken te plannen en te maken.

Veel technische duikers maken gebruik van zogenaamde ‘setpoints’. Dit zijn vaste combinaties van diepte, bodemtijd, backgas, decogassen en decotijden. Dat vergemakkelijkt het plannen: alle duiken in de buurt van 45m gaan op elkaar lijken en kleine afwijkingen in diepte of tijd zijn gemakkelijk in het plan te verwerken. Dat geldt ook voor duiken in de buurt van de 60m, etc.

Het 45-meter setpoint bestaat bijvoorbeeld uit de volgende variabelen:

 • Diepte: +/- 45 meter
 • Bodemtijd: +/- 30 minuten
 • Backgas: 21/35 (21% O2, 35% He, 44% N2)
 • Decogas: EAN50
 • Decotijd: +/- 30 minuten
 • Runtime +/- 60 minuten
 • Ratio tussen bodemtijd – decotijd: +/- 1:1

Met deze set gegevens kan je heel makkelijk alle duiken tussen 39 en 51 meter met een bodemtijd van 20-40 minuten plannen. Waarom 39-51 meter? Je zit in beide gevallen niet meer dan 2 stappen van 3 meter (39 en 42m of 48 en 51m) af van het setpoint (45m), en je zit in beide gevallen niet meer dan 2 stappen van 5 minuten af van het setpoint (30 minuten bodemtijd).

Als vuistregel kun je hanteren (alléén bij gebruik van de hier beschreven combinatie van factoren!): 3 meter dieper dan het setpoint? → 5 min deco erbij! 3 meter ondieper dan het setpoint? 5 min deco eraf. Datzelfde geldt voor de bodemtijd: 5 min langer? 5 min deco erbij (ratio is immers 1:1 voor dit setpoint). 5 min korter gedoken? 5 min kortere deco etc.

Iets vergelijkbaars geldt voor het 60 meter setpoint:

 • Diepte: +/- 60 meter
 • Bodemtijd: +/- 30 minuten
 • Backgas: 18/45 (18% O2, 45% He, 37% N2)
 • Decogas: EAN50 en 100% O2
 • Decotijd: +/- 60 minuten
 • Runtime +/- 90 minuten
 • Ratio tussen bodemtijd – decotijd: +/- 1:2
Alleen bedoeld als voorbeeld. Klik voor grote weergave.
Alleen bedoeld als voorbeeld. Klik voor grote weergave.
Alleen bedoeld als voorbeeld. Klik voor grote weergave.

Doordat we van deze setpoints gebruikmaken, kan je bij afwijkingen op je duikplan heel snel uit je hoofd uitrekenen wat dit voor consequenties heeft voor je decoplan. Uiteraard controleer je deze effecten op de EON Steel.

Het makkelijke is dat je deze setpoints van tevoren kunt inprogrammeren in de EON Steel met behulp van de DM5 software. Je maakt bijvoorbeeld 3 verschillende profielen aan en noemt deze bijvoorbeeld: Setpoint 30, Setpoint 45 en Setpoint 60. Aan de profielen koppel je het standaard backgas en de bijbehorende decogassen. Als je van plan bent een duik te maken naar ongeveer 60 meter (tussen ongeveer 54 en 66 m), selecteer je het profiel ‘Setpoint 60’. De EON Steel start opnieuw op en je hebt automatisch de juiste gassen voor deze duik klaar staan. Ga je een keer duiken tussen ongeveer 39-51m? Dan selecteer je het profiel ‘Setpoint 45’. Uiteraard kan je zelf nog andere setpoints aanmaken als je regelmatig duikt op dieptes die niet in deze range vallen.

Flessen vullen, analyseren en labelen, EON Steel aanzetten met het juiste setpoint geselecteerd en springen maar!

Zo wordt het plannen en maken van decoduiken wel héél makkelijk!

Ook interessant!

Review: Suunto EON Steel Black duikcomputer voor duiken met open circuit
Review: Suunto EON Steel Black duikcomputer voor duiken met gesloten circuit (binnenkort)
Stefan Panis over de Suunto EON Steel Black

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief