Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial

Stefan Panis over de Suunto EON Steel Black

De EON Steel Black is dé duikcomputer voor iedere duiker – zowel de beginnende als de geavanceerde duiker. Technisch duiker Stefan Panis mocht ‘spelen’ met het nieuwe paradepaardje van Suunto.

Stefan Panis maakt extreme duiken. Regelmatig duikt hij onder in mijnen, grotten en wrakken. Zijn camera gaat steevast mee. Volg hem op Instagram.

Ik kon gedurende een tijdje enkele testduiken maken met de Suunto Eon Steel met het Suunto Bühlmann 16 GF algoritme.

Op het eerste gezicht lijkt het een mooie computer – plat, groot scherm met als positief punt de bescherming er rond. Als technisch duiker vond ik de polsband een minpunt, maar ik vernam dat de versie eveneens met bungees uitgerust kan worden, dus prima!
Wat ik ook leuk vond, is dat het scherm omgedraaid kan worden, dus ideaal om de duikcomputer zowel rechts als links te dragen en makkelijk te bedienen.

Ik kreeg een uitleg over het gebruik van de Suunto DM5 planner, wat een groot voordeel was/is. De uitleg duurde niet lang, maar het hielp me aardig op weg om ermee aan de slag te gaan en er wat mee te ‘spelen’. Alles kon in het Nederlands worden gezet, een mooie plus.

Diverse modi

Ook een pluspunt is dat je vanaf een groot pc- scherm een aantal duikmodi voor jezelf kan aanmaken, en die compleet kunt personaliseren naar je behoeften. Zo maakte ik voor mezelf een modus  ‘Rebreather’ en een modus ‘Sidemount OC’ aan. Waarom? Omdat ik bij de rebreather andere waarden en info wil zien dan bij de modus OC sidemount – een fijne mogelijkheid dus.

Verder kan je in elke duikmodus nog extra schermen maken met meer/andere gegevens, zoals bijvoorbeeld een kompasscherm. Op de Eon Steel kun je vervolgens eenvoudig switchen tussen de schermen met een druk op de knop. Na een aantal keer ermee te hebben gespeeld, is het instellen van de gegevens vrij makkelijk en gebruiksvriendelijk.

Eenmaal klaar kon ik de gegevens naar de met USB-verbinding aangekoppelde Eon Steel overgedragen. Op de duikcomputer zelf ga je eenvoudig naar het hoofmenu en kan je simpel je duikmodus kiezen. Het gebruik ervan vond ik ook hier logisch en gebruiksvriendelijk.

LES COLLARDS32Stefan-Panis_Amilco

Goed afleesbaar

Ik heb de duikcomputer meegenomen op een aantal mijnduiken in extreme condities, waarbij de retour in zeer slechte zichtbaarheid was en de Eon Steel toch nog een duidelijk zichtbaar scherm heeft.

De computer heeft een ruime autonomie en kan op verschillende manieren opgeladen worden. Een (klein) nadeel, vind ik, is dat je de batterij niet kunt wisselen. Als ik op expeditie ben en de batterij komt laag, wil ik ter plaatse kunnen wisselen. Maar een half uurtje aan een powerbank koppelen lost de lage batterijspanning ook op.

Qua berekeningen is de computer vergelijkbaar met de Shearwater waar ik momenteel mee duik, wat je ook zou verwachten als je de instellingen gelijkaardig hebt ingesteld (o.a. GF), dus mijn deco-profielen waren gelijklopend op beide computers.

Mijn conclusie is dat de Eon Steel een mooi design heeft, een duidelijk afleesbaar en personaliseerbaar scherm heeft en zeer gebruiksvriendelijk is!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief