Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Review: Suunto EON Steel Black duikcomputer

De Suunto EON Black Steel is een duikcomputer voor alle duikers – recreatief en technisch, open circuit en closed circuit. Technisch duikinstructeur Bas Poelmann vertelt wat hem opviel bij gebruik in een (technische) opencircuit-setting.

De afgelopen tijd heb ik verschillende TDI tech duikopleidingen gegeven. Bij al deze opleidingen heb ik de Suunto EON Steel Black gebruikt – met de laatste software upgrade.

Zware kwaliteit

Het eerste wat mij opviel, is dat de computer zwaar aanvoelt. Dat geeft een kwalitatief hoge indruk, maar het is wel raadzaam om de bungees stevig om de arm te binden om te voorkomen dat de computer onder water om je arm draait.

Winactie!

Wat denk je? Wil jij zo’n Suunto EON Steel Black duikcomputer winnen? Doe dan uiterlijk 6 februari mee met de winactie. Hoe? Klik!

Personaliseren

De EON Steel is vooraf erg eenvoudig te personaliseren en configureren middels het gratis te downloaden DM5-softwarepakket. Je kunt heel veel instellingen aanpassen, verschillende persoonlijke schermen aanmaken voor zowel technisch duiken, sportduiken en rebreatherduiken. Middels de Suunto app op je telefoon kan je makkelijk het logboek uitlezen en duiken met bijbehorende foto’s online delen. Wat uniek is aan deze computer, is dat je niet alleen het door Suunto zelf ontwikkelde Fused RGBM-II-model (een bubble-model) kunt kiezen, maar ook een Bühlmann model met gradient factors kunt selecteren, waar ik persoonlijk de voorkeur aan geef. Zo kun je bijvoorbeeld het model selecteren dat je buddy ook gebruikt.

Gaswissel

Tijdens het technisch duiken viel me op dat de gaswisselprocedure weliswaar overzichtelijk is, maar wel veel drukken op de knoppen nodig heeft. Je moet, afhankelijk van welk gas je wilt selecteren, 5-6 keer op een knop drukken om het juiste gas te selecteren en weer op het beginscherm terug te komen. Als het er tijd voor is, waarschuwt de computer dat je van gas moet wisselen. De computer weet dus dat er een beter gas is voor die diepte. Dat is erg handig.

Tevens kan je voor technische duiken standaardcombinaties van gassen in programmeren. Meer hierover lees je in een aparte review over de DM5 software en ‘Setpoints’.

Batterij

De EON Steel Black heeft een ingebouwde oplaadbare batterij die heel makkelijk is op te laden via de bijgeleverde kabel. Je hoeft de computer dus niet weg te brengen naar de dealer voor een batterijwissel, en je hoeft zelfs niet eens een batterijcompartiment open te maken! Gewoon kabel aansluiten en klaar. Geen volgelopen batterijcompartimenten meer. De accu gaat lang mee; de gemiddelde duiker zal tijdens een duikvakantie zijn EON Steel Black tussendoor niet hoeven opladen.

“Gelukkig zit bij de laatste softwareversie die Lock mode er niet meer in en blijft de computer gewoon functioneren. Een grote verbetering!”

Lock-mode verwijderd

Vroeger hadden alle Suunto computers een ‘lock mode’. Zodra je een decostop oversloeg, sprong de computer in ‘error’ voor 48 uur. Hij gaf dan niets anders meer aan dan diepte en tijd en berekende niets meer. Dit overkwam een van mijn cursisten tijdens de opleiding. Hij heeft nog een ouder model Suunto computer. Hij was vergeten het decogas in te programmeren. Hij maakte de decostop volgens plan met EAN50%, maar kon op de computer de gaswissel niet uitvoeren. De computer berekende een veel te lange decostop op het backgas, die we uiteraard niet gingen uitvoeren. Resultaat: computer in error voor de rest van het weekeinde. Erg onpraktisch. Het kan namelijk zijn dat je een foutje maakt zoals mijn cursist deed, of dat je zelfs expres een decostop overslaat. Sommige grotduikers doen dit nog wel eens, omdat ze na de volgende sump toch weer de diepte in moeten, of soms beslis je vanwege de kou de deco wat in te korten: wat is erger, onderkoeling of een paar minuten minder deco? Gelukkig zit bij de laatste softwareversie die Lock mode er niet meer in en blijft de computer gewoon functioneren. Een grote verbetering!

Eindconclusie

De Suunto EON Steel Black is een kwalitatief hoogwaardige computer die eindeloos te personaliseren is, en gemakkelijk is in gebruik met een eenvoudig afleesbaar scherm. Ook bij duisternis of slecht zicht. Wat je duikstijl ook is en welke wensen je ook hebt, de EON Steel Black kan het.

Enig punt van kritiek is het aantal handelingen dat nodig is voor het maken van de gas switch.

Lees ook:

(Deco)duiken plannen met Suunto DM5-software
Review: Suunto EON Black Steel voor CCR-duiken (binnenkort)

Stefan Panis over de Suunto EON Steel Black

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief