Inloggen

Wachtwoord vergeten?

De test: Beuchat Focea Premium natpak

We gaan weer richting de zomer. Tijd om weer eens aan nat duiken te denken? Patrick Van Hoeserlande testte het Focea Premium natpak voor je.

Eerste aanblik en gebruik
Op het eerste gezicht: een surfig duikpak. Hoewel de natpakken al zeer sterk geëvolueerd zijn ten opzichte van mijn eerste duikpak, heb ik mij steeds afgevraagd waarom duikpakken nog altijd zo stug aanvoelen. Als je een surf- of kitepak aantrekt, dan voel je dat er nog groeimogelijkheden zijn. Deze pakken zijn immers zeer soepel. Ook het neopreen voelt daar totaal anders aan. Toegegeven, de vereisten voor een natpak, isolatie en stevigheid, zijn wel ietsje anders dan voor een surf- of kitepak waar het voornamelijk om soepelheid draait, maar sommige aspecten kunnen gemakkelijk overgenomen worden. Ik verwacht geen kruisbestuiving van beide soorten, want als ik het goed heb, maken de fabrikanten van surfpakken geen duikpakken en omgekeerd.

Dit was mijn beeld tot ik het Focea Premium pak van Beuchat voor een test aangeboden kreeg. Het pak, verkrijgbaar in 5 en 7 mm, ziet er niet uit als een standaard natpak. Het is een patchwork van allerlei stukjes neopreen. Deze lappendeken heeft niet alleen het voordeel dat bij beschadiging het lapje gemakkelijk te vervangen is, maar hierdoor is het ook mogelijk om verschillende soorten stof te gebruiken. Soepele stukken aan de polsen, hardere delen aan de buitenkant van knieën, schouders en ellebogen en weer flexibele stukken aan de binnenkant, enz. Hierdoor ontstaat er een betere pasvorm (zo zijn de armen al voorgevormd).

RTEmagicC_Beuchat_FoceaPremium_2012_2.jpg   RTEmagicC_Beuchat_FoceaPremium_2012_4.jpg

 

Aan de buitenkant zijn alle stiksels van het pak afgeplakt en dus verstevigd. Aan de binnenkant is dit niet het geval, maar dat stoort niet.

Het pak is goed afgewerkt en dat zie je aan de details.64a99b3b71 Zes ritsen: twee aan de enkels, twee aan de polsen, één op de rug en één bij de keel. Deze laatste zorgt voor een betere aansluiting rond de nek terwijl het toch gemakkelijk blijft om de rugrits dicht te krijgen. Het geeft je ook de mogelijkheid om de sluiting rond de hals open te laten zo lang je op het droge bent.

Een mogelijke bezorgdheid is dat zes ritsen zes zwakke punten kunnen zijn. Langdurig gebruik zou zoiets aan het licht brengen, maar een vijftal testduiken niet.

De rits op de rug dient om het pak aan te trekken. Over de locatie van deze rits maak ik me een beetje zorgen. De vetlaag van een mens is op de rug is immers veel dunner dan die op de buik. Zeker bij  sommige duikers is dit verschil vele, vele malen groter – en daarom heeft een buikrits veel minder negatieve gevolgen voor de isolatie. Het pak beschikt daarom over een speciale ‘Water Damp Seal’ (in elkaar passend reliëfneopreen), dit zou de koudebrug moeten tegengaan.

Ik heb voor de test een pak met een aparte kap. Het voordeel hiervan is dat in ondanks mijn Medium size toch een Large size kap kan nemen. De isolatie zal wel iets minder zijn, maar dat zou volgens de fabrikant/dealer niet veel mogen verschillen. Een detail is dat de kap met een haakje aan het pak bevestigd kan worden. Zo kan je het pak en de kap samen opbergen. Dit verkleint de kans dat je de kap bij de volgende duik vergeet. Een mooi detail! Het oogje en het haakje kun je wegbergen tijdens het duiken.

3abd8e76d5Om te verhinderen dat je duikcomputer of kompas van je linkermouw glijdt, is daarop een stuk klittenband bevestigd. Je bevestigt één deel aan je instrument dat dan om het andere deel op je pak ingrijpt. Een simpel en effectief systeem. Ook de plaatsing is goed. Met een iets groter stukje zouden er zelfs meerdere instrumenten zo bevestigd kunnen worden.

Voor het aantrekken heb je geen hulpmiddelen of buddy nodig. Dit is het eerste pak dat ik volledig alleen aan en uit kan trekken. Ook handig voor bepaalde disciplines in het duiken.

De duik en erna
Op mijn bestemming trek ik het pak zonder problemen aan. De seals aan enkels en polsen zijn zeer soepel. Ik glijd er in. Het pak aantrekken verloopt even vlot als in de winkel. De bewegingen op het droge zijn zeer natuurlijk. Het is alsof ik geen duikpak aan heb. Geslaagd voor de droge test, maar hoe zit het met de natte test?

Ook in het water valt de soepelheid op. De bewegingen zijn zeer natuurlijk. Het voelt echt als een tweede huid. Voor deze eigenschap krijgt het pak van mij een 10 uit 10!

Voor mijn eerste duik ben ik de duikkap vergeten. Ik had het speciale haakje niet gebruikt omdat ik vreesde dat ik bij het gebruik ervan het eraf zou scheuren. Dom, ja dat wel. Dan maar duiken zonder, de daaropvolgende duiken heb ik het haakje wel geprobeerd en het voldeed prima.

Bij het voor het eerst te water gaan voel ik niet het typisch verschijnsel van koud kruipend water. Is het pak dan toch zo dicht als de dealer beweerde? Tijdens het duiken voel ik echter koud water op mijn rug. Ik wijt het dit aan het ontbreken van een kap. Bij latere duiken blijkt dit verschijnsel zich nog steeds voor te doen. De waterdichte seal op de rug blijkt niet echt te werken.

Tijdens één van mijn duiken in relatief warm water krijg ik het hierdoor zelfs koud. Ik ben geen actieveling onder water, maar met een pak van 7 mm zou dit volgens mij niet mogen gebeuren. Daarentegen heb ik het tijdens een diepe duik met een lange decompressiestop niet koud. Ik twijfel.

Komen we bij de plus- en minpunten !

Pluspunten zijn:
+ pasvorm
+ soepelheid

Minpunten zijn:
– rugrits/water damp seal combinatie

Conclusie
Geslaagd? De soepelheid van een surfpak integreren in een duikpak dat toch goed isoleert? Het blijkt nog niet echt te lukken. Ik had er echt naar uit gekeken, maar dit pak zou ik reserveren voor onze zomermaanden. Indien het water warm genoeg is, dan is dit een ideaal pak. Zowel boven als onder water is het zeer soepel. De vele keren dat ik in volledige uitrusting over de straat naar de duikstek liep, zijn bewijs genoeg. Indien de isolatie eigenschappen verbeterd worden, dan is dit pak zeker een sterk artikel op de markt.

Reactie van Mike Heutink namens Beuchat:
«De tester heeft niet de juiste maat van het pak getest. Dat blijkt uit zijn opmerking dat hij meerdere malen koud water in zijn pak krijgt tijdens het duiken. De Medium is dus duidelijk te wijd voor hem.»

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief