Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Vincent Dorresteijn – De snotolvenduik

Golfslag, zand en stroming zijn de dingen die komen kijken bij de zoektocht naar snotolven. Of het Vincent is gelukt een snotolf te vinden lees je in zijn laatste duikreport!


Datum: 26-2-2017
Duiklocatie: Oosterschelde

duikreport-call-to-action-350x85

Ik heb mezelf aangesloten bij de evenementencommissie van mijn duikvereniging en aangezien mij opviel dat er weinig evenementen gericht waren op ervaren duikers heb ik mezelf als doel gesteld om leuke evenementen te organiseren voor 2* of hoger gebrevetteerde leden. Rosemarie Korff was al bezig met het organiseren van een snotolven bootduik echter was de animo erg laag. Ook het aantal deelnemers dat nodig was om de boot vol te krijgen was te hoog dus na overleg met Rosemarie is er besloten om het evenement om te dopen tot een snotolven kantduik op zondag 26 februari. Rosemarie had er geen problemen mee dat ik de organisatie verder op me nam dus ben ik begonnen met de promotie naar de leden. Ik heb een flyer gemaakt en deze rond gestuurd via Whatsapp en al snel kwamen de aanmeldingen binnen.

Helaas is gebleken dat de weersverwachting er slecht er uit zag en net zo snel als de aanmeldingen binnen kwamen regenden ook de afmeldingen binnen. Uiteindelijk bleven er nog vier dappere leden van Duikteam Platax over en besloten we er gewoon een funduik van te maken in plaats van een verenigingsevenement. We vertrokken rond half 8 en met 2 auto’s reden we richting Zeeland. We wilden graag twee duiken maken om het de moeite waard te maken om zoveel kilometers te rijden dus we hadden in de planning om als eerste een duik te gaan maken bij Zoetersbout. Even voor 10.00 kwamen we aan en deden even een laatste minuut risico analyse boven aan de dijk. Eric Mos gaf aan dat hij toch niet zo een zin had om te duiken en besloot als duikleider aan de kant te blijven. Van de vier leden bleven nog drie musketiers over en even later lagen Maarten Singer, Gerard de Boer en ik te water.

Het te water gaan was best wel een beetje avontuurlijk te noemen want de golven beukten aardig tegen het trapje. Het was wel verantwoordelijk en goed te doen. Met zijn drieën daalde wij af en zwommen naast elkaar richting het westen. Zoals we al wisten was het hier vrij zanderig en er viel naar verwachting ook niet zo veel te zien. Al snel draaiden we om richting het oosten. Het zicht was vrij goed te noemen en dat hadden we gezien de weersomstandigheden niet verwacht. We hebben met z’n drieën leuk gescharreld en kwamen een aantal kreeften, een grote vlokslak en een galatheakreeftje tegen. Tegen de 40 minuten gaf Maarten het aan koud te hebben en zijn we de opstijging begonnen. Het was een leuke duik van 40 minuten met een maximale diepte van 13,4 meter.

Vincent_Dorresteijn_26-2-2017_IMG_2425

Na het omkleden besloten we de inwendige mens te gaan verzorgen bij de Heerenkeet. Na een lekkere warme chocomel, een hapje eten en een boel sterke verhalen vertrokken we richting de Zeelandbrug voor de tweede duik. We hadden van Joost Verkerke gehoord waar we ongeveer een snotolf konden vinden en met deze tips in ons achterhoofd gingen de drie musketiers weer te water. Het weer leek inmiddels wel een stuk rustiger en te water gaan met de nieuwe trap ging erg gemakkelijk. Onder water bleek het nog behoorlijk te stromen en we moesten aardig zwemmen om vooruit te komen. Even nadat we bij de pijler waren raakte ik Maarten en Gerard al kwijt en ik zwom rustig door in de richting waar ik ze voor het laatst gezien had. Even later kwam ik ze alweer tegen want ze waren omgekeerd en zwommen me tegemoet. We zwommen samen weer een stukje terug richting de pijler en na een poosje draaide we weer om zodat we op een andere diepte het zelfde stukje konden bestrijken in de hoop de snotolf te vinden. Ik besloot net even een andere diepte te pakken.

Kort daarna was ik de mannen alweer kwijt en juist op dat moment had Gerard de snotolf gespot en hadden hij en Maarten de missie volbracht. Ik zelf heb nog een poos gezocht maar helaas zonder resultaat. Wel heb ik genoten van de grote dodemansduimen in de gierende stroming en de grote kreeften die ik heb gezien. Precies na 45 minuten kwam ik boven en zag ik Maarten, Gerard en Eric al naar me uitkijken. De maximale diepte was voor mij 13,1 meter. Het was voor het seizoen zeker een prachtige duik te noemen maar helaas voor mij geen succes wat de snotolf betreft. Het succes van Maarten en Gerard is hen uiteraard gegund. Goed gedaan mannen!

Na het omkleden zijn we direct naar huis gereden en we waren na een geslaagde dag met etenstijd weer thuis.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief