De pauwkokerworm | Zeeland onder water
Zeeland is elk seizoen anders. Onderwaterfotograaf René Weterings geeft je een kijkje onder de Zeeuwse waterspiegel. Dit keer: de pauwkokerworm.
De Oosterschelde is het huis voor ontzettend veel diersoorten. Een van de meest ‘sierlijke’ soorten is voor mij wel de pauwkokerworm (Sabella pavonina). Een andere naam voor dit dier is waaierkokerworm. Veel mensen beseffen niet eens dat dit geen planten met bloemen zijn, maar dieren die hun voedsel zelf vangen. Dat doen ze met hun prachtige ‘waaier’, die lijkt op de zachte veren van vogels (pauw?). De details zijn werkelijk prachtig, zeker als je ze vastlegt met een camera met macrolens!
Pauwkokerwormen komen in de gehele Oosterschelde voor, zeer regelmatig bezoek ik ze op de mosselhangcultuur van de Bergse Diepsluis. Maar deze foto maakte ik op duikstek Sint Annaland op het rustige eiland Tholen. Deze duikstek ligt aan het strandje bij de haven en in de zomer is het er ook heerlijk toeven op het zandstrand. Deze duikstek staat bekend om zijn landschap dat bepaald wordt door met name de vele sponzen. Vanaf het strand duik ik zoals gewoonlijk over dit mooie landschap naar de overgang van oesters en sponzen naar zand.
De rand loopt parallel aan het strand en er is altijd veel onderwaterleven te vinden is, zoals platvisjes, heremietkreeftjes, jonge zeekatten en dwerginktvisjes. Zo ook de pauwkokerworm, want ik heb het idee dat ze hier de meeste stroming en dus het voedselrijke water kunnen ‘vangen’. Ik duik op de laagwaterkentering, dus de stroming is eigenlijk totaal weggevallen. Het zicht onder water is goed, ik kan enkele meters wegkijken in het herfstachtige water van oktober. De pauwkokerwormen staan trots overeind en laten hun spiraalvormige vangarmen het werk doen. Soms schrikken deze dieren van mijn aanwezigheid en trekken ze hun vangarmen terug in de koker die ze zelf gemaakt hebben. Na een minuutje laten ze zich weer zien. Het voordeel van deze situatie is dat de vangarmen dan eventjes helemaal ‘schoon’ zijn, het perfecte moment voor een mooi plaatje!
Camera en instellingen
Camera: Olympus OM-D E-M1III
Lens: Olympus 60mm f2.8 macro
Onderwaterhuis: Nauticam NA-EM1III
Flitser: Sea & Sea YD-D3II + Snooty snoot
Instellingen: f10, 1/400s, ISO 400
Onderwaterleven in Zeeland
Wil je weten wat je wanneer kunt vinden in de Zeeuwse duikwateren? Kijk dan eens naar onze Biologische kalender voor Zeeland. Geen garanties natuurlijk, het is een indicatie, de natuur bepaalt!
Veel duikplezier!
Zeeland door het jaar heen
Als vijfvoudig Nederlands kampioen Onderwaterfotografie weet René Weterings de weg onder water in Zeeland. In alle jaren dat hij duikt en fotografeert, heeft hij vele foto’s van het leven door de seizoenen heen verzameld.