Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – De eerste sepia’s

Ze zijn er! Duikreporter John Landa treft bij zijn eigen sepiarekjes bij de Bergse Diepsluis de eerste sepia’s aan.


Datum: 24 april 2016
Duiklocatie: Bergse Diepsluis

duikreport-call-to-action-350x85

Het plan voor vandaag is een hele vroege duik aan de Bergse diepsluis daarna bij de clubduik wat foto’s maken bovenwater, maar het pakt allemaal wat anders uit. Zaterdag was ik half 5 begonnen op mijn werk en dat werkte uit op zondagochtend ik was niet vooruit te branden dus alles maar op mijn gemak gedaan en gewoon met de clubduik meedoen aan de Bergse diepsluis.

05-P4240046-34943Het is vandaag Project Base Line Bergse diepsluis duik een project van GUE er hangt een soort zichtmeter onderwater, als je deze zichtmeting uitvoert kun je je gegevens doorsturen, deze gegevens worden dan opgeslagen en verwerkt, kijk maar eens op http://www.projectbaseline.org/ en zoek naar Bergse diepsluis.

Gelukkig staat er een tent van onze club want het weer was echt prut, het waaide het was koud het regende het sneeuwde en daar bovenop ging het ook nog eens hagelen. Ik doe mee met de clubduik en ik ga deze keer samen met Piet het water in, na de uitleg en briefing lopen we samen met onze spullen de dijk op en het is niet te harden, de wind de kou, mijn handen zijn nu al door en door koud voordat ik het water in ga, Piet vraagt of we onze geplande duik niet moeten afblazen, ik doe mijn handschoenen aan en ik zeg tegen Piet dat ik het toch even ga proberen al is het maar voor 10 minuten.

We gaan het water in en het water voelt als een soort warme douche ondanks dat de watertemperatuur 11 graden is maar dat is altijd nog een stuk warmer dan boven water. We gaan onder en ik ben al snel de kou vergeten we gaan wat rekjes bezoeken kijken of er al sepia activiteit waar te nemen is. We gaan eerst wat nieuwe rekjes af en daar zaten al wat eitjes van een sepia aan, deze waren wel een beetje misvormd maar het laat wel zien dat er al sepia’s zijn of zijn geweest dat geeft deze duiker weer een goed gevoel.

We zoeken verder maar er is niks meer te zien dan komen we een oud sepiarekje tegen en als ik er overheen zwem zie ik een sepia precies in het midden liggen en als ik nog een keer goed kijk zie ik er een tweede naast liggen, ik waarschuw Piet en laat hem de 2 sepia’s zien, prachtig!

Helaas willen deze 2 sepia’s niet op de foto ik moet halsbrekende toeren uithalen om mijn camera en flitser met flitserarmen tussen wat stokken te steken om een foto te maken maar het gaat niet echt makkelijk na een paar teleurstellende foto’s geef ik het op en kijk ik alleen nog maar naar de sepia’s en geniet van het moment.

Na een tijdje houden we het voor gezien en zwemmen weer richting de trap, onderweg is het een groot zeedruiven festijn overal zie je de kleine ribkwallen zwemmen en dikwijls kriebelen ze met hun lange tentakels je boven of onderlip, gelukkig doen deze geen zeer.

Als we ondiep zijn kom ik nog een parasolletje tegen een kleine kwal met een witte kruisdraad in het midden, dit is volgens mij de eerste keer dat ik hem tegenkom. We gaan het water uit en het is best wel druk aan de Bergse diepsluis het seizoen is weer begonnen. Na de duik nog een bakje koffie en een appelflap en de eerste clubduik zit er op en was was weer geslaagd, Piet bedankt voor de duik.

04-P4240070-001-34943 01-P4240025sepia-34943

Nog een keer
Na de clubduik zit ik in twijfel zal ik nog een keer terug gaan of toch niet, ik besluit toch nog maar een keer te gaan kijken. Gelukkig is de zon gaan schijnen waardoor ik wat opwarm, ik vul mijn fles nog door middel van mijn overvul slang en een verse 12 liter 300 bar. Ik ga te water en het is op het moment best wel druk met duikers, ik ga naar de rekjes waar ik de sepia’s heb gevonden en ze zitten er gelukkig nog.
Ik aanschouw het ritueel van een vrouwtjes sepia die haar best doet om de eitjes op de stokken af te zetten en een mannetje die mij goed in de gaten houd, helaas liggen de 2 sepia’s zo goed verstopt tussen de de stokken dat een foto niet goed mogelijk is. Ik geniet van het moment en na een tijdje houd ik het voor gezien en ga ik het water uit.

Weer terug bij de auto is het nog steeds druk met auto’s en duikers, ik maak nog een praatje met een duiker die ik woensdag op St. Annaland ben tegen gekomen en ruim daarna mijn spullen op en rijd naar huis het was weer leuk geweest.

Ik ben ongeveer 47 / 48 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 09:00 / 12:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 11 graden, het zicht was redelijk tot goed, ik ben max. 8 / 7 meter diep geweest.

03-P4240074-34943 John Landa_160424_02-P4240024sepia-34943

4 reacties

 1. Leuk, John!

  REAGEREN
 2. Leuk! Ze hebben dus een voorkeur voor de oudere stokken? Raar, ik dacht dat het net andersom was.

  REAGEREN
  • Xavier Merlin, ik denk niet zozeer dat ze oude stokken verkiezen boven oude maar dat ze plekjes zoeken waar ze het best verscholen zitten en dat is meestal de begroeide oude stokken.

   REAGEREN
   • Sorry maar ik heb een typ foutje gemaakt, de tweede oude moet natuurlijk nieuwe zijn.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief