Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

De duikgebieden van de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek kent verschillende duikgebieden – van toeristische plaatsen met luxe resorts tot rustige vissersdorpjes. En elk gebied heeft zijn eigen kenmerken – van riffen en rijke visstand tot wrakken en stroming.

Puerto Plata

Puerto Plata is een van de bekendere toeristische gebieden in de Dominicaanse Republiek. Het gebied ligt aan de noordkust van het land, met Sosúa en Cabarete als bekendste plaatsen. De gunstige wind in combinatie met het heldere en warme water, hebben van Caberete een belangrijke bestemming voor watersporters gemaakt. Duiken is geschikt voor zowel beginners als gevorderden, de vele duikcentra bieden beginnerscursussen tot gevorderde duiken aan. Met een minimumdiepte van 8 meter en een maximumdiepte van 40 meter, kun je hier barracuda’s, trompetvis, sergeant majoors, zeepaardjes en octopus verwachten.

Montechristi

Gelegen in het noordwesten van de Dominicaanse Republiek, is Montechristi een duikbestemming met een grote variatie in duikplaatsen. Het gebied staat bekend om de grote verscheidenheid in koralen. Maar naast rifduiken, kunnen er ook wrakduiken en wandduiken gemaakt worden. De bekendste duikplaatsen zijn het wrak Manfredillo, Manzanillo Wall, El Morro, Isla Cabra, Banco Putusa, Siete Hermanos Cays en Banco El Pilar. De resten van meer dan 15 galjoenen uit de 14e, 16e en 17e eeuw zijn in dit gebied te vinden, een ware schat voor duikers met interesse in archeologie en de historie van de scheepvaart. Duikers kunnen rekening houden met een minimumdiepte van 6 meter en een maximumdiepte van 40 meter.

Samaná

Dit schiereiland steekt in het noordoosten van de Dominicaanse Republiek een stuk de Atlantische Oceaan in. Het heuvelachtige landschap is begroeid met kokospalmen en je vindt er watervallen en schitterende stranden. In het nabijgelegen Los Haitises Nationaal Park is een groot mangrovegebied te vinden en schiereiland wordt omringd door een zeereservaat waar tussen half januari en eind maart honderden bultrugwalvissen zich verzamelen om te paren en de jongen geboren te laten worden. Er kan het hele jaar gedoken worden in de omgeving van Samaná waar zowel wrakken als grotten te vinden zijn en waar rifduiken en wandduiken gemaakt kunnen worden.

Punta Cana

Bij Punta Cana vind je meer dan 160 kilometer strand, volledig naar het plaatje van een tropisch eiland met turquoise water en palmbomen. Punta Cana is dan ook het meest populaire gebied van het land en er zijn veel luxe resorts te vinden. Vanwege de vaak sterke stroming en de onbeschutte ligging van de duikplaatsen, is duiken vooral geschikt voor ervaren duikers. Een witte zandbodem wordt afgebakend door steile wanden waar roggen en scholen vis te zien zijn. Ook zijn er verschillende wrakken te zien, waarvan er een aantal speciaal voor duikers afgezonken zijn om kunstmatige riffen te vormen en als attractie voor duikers te dienen. Barracuda, schildpadden, roggen en zeepaardjes bewonen het gebied, naast de verschillende soorten vis.

Boca Chica

Dertig kilometer ten oosten van Santo Domingo ligt een grote, ondiepe baai die beschermd wordt door de riffen voor de kust. De baai van Boca Chica is bijzonder helder en vanaf de witte stranden wordt het meestal niet dieper dan 1,5 meter. Er staat geen stroming in dit rustige duikwater, wat het gebied ook heel geschikt maakt voor beginnende duikers. In Boca Chica vind je al het onderwaterleven dat hier in de regio voorkomt, van octopus, krabben, kreeften en naaktslakken op de riffen tot roggen, zeesterren en platvissen op de zandbodem. De twee bekendste duikplaatsen zijn El Letrero en Coral Garden, waar het zicht bijzonder goed is en voor onderwaterfotografen mooie plaatjes te maken zijn met de grote groepen kwallen, vleermuisvissen en kleine haaien.

Juan Dolio

Twintig minuten rijden ten oosten van Boca Chica ligt Juan Dolio. Hier kan zowel schitterend gesnorkeld worden als diepe duiken gemaakt worden. De regio is minder toeristisch als Boca Chica, maar vooral in het weekend komt ook de lokale bevolking graag naar de stranden in Juan Dolio waardoor deze dagen wat drukker zijn. Met een minimumdiepte van 5 meter en een maximumdiepte van 40 meter is deze regio voor alle duikers interessant. De wandduiken langs de rechte koraalwanden zijn de attractie voor duikers. Roggen, koraalduivels, zeepaardjes, octopus en veel verschillende soorten vissen bewonen de riffen.

La Romana

Langs de zuidoostkust van de Dominicaanse Republiek grenzen suikerrietplantages aan mooie stranden. Oorspronkelijk draaide de economie van het gebied dan ook her verbouwen van suikerriet, maar het tropische woud en het heldere zeewater werden al snel door toeristen ontdekt. Vooral voor watersporters is het een interessant gebied. Naast duiken zijn ook zeilen, suppen en diepzeevissen populaire activiteiten. Voor duikers en snorkelaars is een shorty warm genoeg om zich hier in het water te vermaken. Van felgekleurde vlaggenbaarsjes tot roggen, schildpadden en zeepaardjes zijn hier te zien..

Bayahíbe

In 1874 werd Bayahíbe gesticht als klein vissersdorp. Tegenwoordig is het een van de beste duikbestemmingen van de Dominicaanse Republiek. Duiken is hier voor zowel beginnende als gevorderde duikers geschikt. Er wordt gedoken in het Cotubanamá National Park, een gebied met rustig water, goed zicht en veel onderwaterleven. De meeste duikplaatsen zijn minder dan 30 minuten varen vanaf de duikscholen. In deze regio vind je zowel grotten als de Cueva del Padre Nuestro als koraalriffen zoals Viva Shallow met een diepte van 4 tot 10 meter diepte waar duikers niet alleen het onderwaterleven kunnen bewonderen. Diep duiken is hier zeker niet nodig om murenen, zeebaarzen, schildpadden, roggen en octopus te zien. Het wrak van St George is ook voor veel duikers een favoriete duikplaats. Het werd in 1999 afgezonken als kunstmatig rif en attractie voor duikers. Met een diepte van 31 tot 44 meter is dit 73 meter lange wrak alleen geschikt voor ervaren duikers.

Santo Domingo

Santa Domingo is niet alleen de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, waar natuurlijk veel te doen is, maar ook een duikbestemming. Het La Caleta Underwater National Park is het eerste zeereservaat van de Dominicaanse Republiek. Het diepste punt in dit nationale park is 180 meter, maar de meeste riffen bevinden zich tussen de 10 en 50 meter diepte. Het totale park is 10 km² groot, met een wisselend onderwaterlandschap, dat steile wanden, plateaus, wrakken en grotten omvat. Zeebaarzen, koffervissen, schildpadden bewonen het park. In 1984 werd de Hickory afgezonken om als kunstmatig rif te dienen. Dit wrak ligt op een diepte van 18 meter en trekt ontzettend veel onderwaterleven aan. De wrakken van de El Limón en Capitán Alsina liggen op 30 meter diepte. Op 58 meter diepte ligt het wrak van de Don Quico, die samen met de veel tunnels en grotten het gebied ook zeer interessant maken voor technische duikers.

Bani

Bani is een van de bestemmingen aan de zuidwestelijke kust van de Dominicaanse Republiek waar een grote variatie in duikplaatsen te vinden is. Zowel snorkelaars als technisch duikers kunnen hier hun hart ophalen op verschillende duikplaatsen. Bij Salinas, aan de Las Calderas Baai vind je boven water zoutpannen, mangrove, stranden met donker zand en zandduinen. Onder water is er een opvallend grote diversiteit aan onderwaterleven te vinden, waarbij de maximumdiepte 20 meter is. Bij El Derrumbao zie je tijdens het snorkelen al vele zachte koralen, zeewaaiers en sponzen en vissen als trompetvis, platvis, koraalduivels en yellow grunts. De maximumdiepte in dit gebied is 60 meter, maar het meest interessante deel is tussen de 3 en 20 meter diepte. Een 3 mm pak is warm genoeg om het water hier te verkennen.

Pedernales

Gelegen aan de grens met Haiti, staat Pedernales bekend als de geboortegrond van veel karetschildpadden. Jaarlijks komen deze schildpadden tussen juni en december hier aan land om nesten te maken op de witte stranden. In de Pedernales provincie worden veel ecotours aangeboden, waaronder in de periode dat de schildpadden aan land komen en de nesten naar verwachting uitkomen.
Een bekende duikplaats is Cabo False, die ondanks de relatief geringe diepte van 4 tot 15 meter alleen geschikt is voor ervaren duikers vanwege de sterke stroming. Cabo Rojo en Bahia de Las Aquilas staan bekend als bijzonder kleurrijke duikplaatsen met veel onderwaterleven. Met een diepte van 15 tot 30 meter zijn deze duikplaatsen voor de meeste duikers geschikt. In de omgeving van Los Frailes is een formatie witte rotsen te vinden die uit de zeebodem opdoemt. Een grote hoeveelheid vis en schildpadden is in deze regio te vinden. De duikplaatsen bij Beata en Alto Velo eilanden zijn alleen geschikt voor ervaren duikers vanwege de sterke stroming. Deze stroming zorgt echter ook voor de aanwezigheid van groter onderwaterleven als adelaarsroggen en haaien.

Meer inspiratie en informatie over het Caribisch gebied?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief