Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Costa Rica: drie favorieten van Brenda van Gestel

Brenda van Gestel woont en werkt in Costa Rica. Ze laat je drie favoriete duikstekken in haar ‘achtertuin’ zien.

Playas del Coco, Costa Rica, daar woont de Nederlandse Brenda van Gestel samen met haar man Martin. De twee zijn allebei PADI Course Director en de eigenaars van Rich Coast Diving.

Dat de twee in de duikbusiness terecht zijn gekomen, laat staan in Costa Rica, was niet het plan. Brenda en Martin hadden een restaurant op Curaçao en plannen om verder te reizen richting Azië. Maar ineens kwam er een duikschool op hun pad. De deal werd tijdens een etentje beklonken: met alleen PADI Advanced op zak hadden ze een duikschool. Werk aan de winkel dus. Ze moesten flink aan de bak en werden al snel instructeur. De duikshop werd een succes.

Vijf jaar later ging het toch kriebelen – ze wilden verder, nieuwe plannen werden gesmeed, maar eerst gingen ze op vakantie. Verder dan Costa Rica kwamen ze die reis niet. We schrijven nu ruim 17 jaar later; ze zitten er nog steeds en Rich Coast Diving is nu een PADI 5* CDC.

Sorpresa

“De Spaanse naam zegt het al: deze duikstek is elke keer weer een verrassing. Het is een diepe duik op vulkanisch gesteente. Koraal vind je er bijna niet, maar het is een paradijs voor naaktslakken. Zelfs na al die jaren komen we hier nieuwe slakken tegen die we nooit eerder hebben gezien. De verrassing is des te groter als je naar een naaktslak aan het zoeken bent en opeens een haai tegenkomt, die rustig langs zwemt en niet eens in de gaten heeft dat een paar duikers op zoek zijn naar het kleinste beestje in de oceaan.  Maar mijn beste ervaring bij Sorpresa was toch wel de ontmoeting met een mama bultrug die heel trots met haar kalfje rondzwom alsof ze wilde zeggen “kijk wat ik heb”.  Ja, aan verrassingen geen gebrek op Sorpresa.”

Bat Islands

“Dit is eigenlijk het duikersparadijs!  Bat Islands heeft 2 duikstekken – Big Scare en Black Rock.  Big Scare heeft zijn naam te danken aan de groote stierenhaaien die daar komen om te paren. Soms lijkt het wel of ze niet eens in de gaten hebben dat wij er zijn. Ze zwemmen rond de 30 meter diepte en de mannetjes zwemmen haastig langs je.  Het blijft gewoon een superervaring.  Als we tegen deco aan zitten en weer ondieper komen, hebben we meestal het geluk dat de Giant Pacific manta heel zwierig boven ons door het water glijdt.
Na een oppervlaktepauze vol verhalen over haaien springen we van de boot boven op Black Rock.  Kenmerkend voor deze duikstek is de samenscholing van vissen, je ziet er zo veel dat je heel vaak je eigen buddy niet meer kan spotten.  Jacks, grunts, maar ook spotted eagle rays en groupers.  Deze trip is seizoensgebonden, de eerste duiken maken we er in mei, en dan stopt het in november.”

— Mijn beste ervaring bij Sorpresa was toch wel de ontmoeting met een mama bultrug. Heel trots zwom ze rond met haar kalfje alsof ze wilde zeggen “kijk wat ik heb” —

Tortuga

“Dit is meer ons huisrif, het ligt op tien minuten varen en heeft zijn naam (schildpad) te danken aan de rotsformatie boven water. Onder water ligt er een klein wrak dat niet alleen door duikers wordt bezocht, maar ook door witpuntrifhaaien en regelmatig grote schildpadden. Het is een makkelijk duikje en je ziet enorm veel. Behalve het wrak is er ook nog een kanaal met grotjes, waar bijna altijd jonge haaitjes te vinden zijn. Meestal zijn het de witpuntrifhaaien, maar steeds meer verpleegsterhaaien. Langs de rotsen kom je ook heel veel puffer fish tegen en als ik zeg veel, dan bedoel ik ook veel! Voor mij was het de aanleiding om de PADI Puffer Fish specialty te schrijven.”

2 reacties

  1. Brenda…!!! Tortuga, Surpresa maar niet de Catalinas? Dat is een Surpresa voor mij. De Catalinas vond ik altijd super. Snel maar weer eens komen kijken! Groeten uit Bonaire

    REAGEREN
  2. Bat-island was zo gaaf… wel erg onstuimig.
    Echt mooier dan de Catalina’s. Duiken bij Isla del Cano was ook geweldig mooi, ook daar een humpbackwhale met kalf ontmoet. Mooi duiken in Costa Rica

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief