Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Cindy Dalebout – Oefening baart kunst

Duikreporter Cindy is de uitdaging aan gegaan om wat zij onderwater ziet, vast te leggen. Met een GoPro filmt ze haar duiken. Hier deelt ze haar ervaring met het leren filmen.


Datum:  april en mei 2016
Duiklocatie: Bergse Diepsluis

duikreport-call-to-action-350x85

Vorig jaar de GoPro aangeschaft om zo nu en dan wat de kunnen filmen onderwater en voor de familie en vrienden ook eens wat bewegend beeldmateriaal te kunnen laten zien naast de enthousiaste verhalen over duiken en uiteraard ook om zelf na de duik nog vele malen te kunnen nagenieten.

Inmiddels is de GoPro het eerste uitrustingsstuk dat klaarligt als de duikspullen thuis ingepakt worden. Ik heb er naast het duiken echt een hobby bij gekregen… filmen onderwater. Geen duik meer zonder film materiaal. Wat ga je weer anders duiken en wat leuk zijn weer de diverse krabbetjes. Na honderden duiken waren deze toch niet echt interessant meer maar nu vind ik het weer een uitdaging om ze leuk en goed in beeld te krijgen.
En zoals volgens mij bij ieder fotograaf en filmer is de set inmiddels wat uitgebreid met kleurenfilters, een videolamp en een macrolens. Maar uitbereiding betekend ook weer oefening, goede stand van de lamp, wel of geen kleurenfilter of macrolens, de juiste modus van de GoPro, wisselen onderwater tussen de kleurenfilter en de macrolens en gezien de watertemperatuur in Nederland dat dan ook nog met je duikhandschoenen aan.

Iedere duik is weer een beleving op zich. Soms in 1 keer een goed filmpje, soms een hoop lelijke woorden in mijn hoofd omdat ik vergeten ben de macrolens weg te draaien, de lamp niet goed staat, in mijn haast verkeerde knopjes heb ingedrukt en er dan achter komen dat datgene wat je wilde filmen echt niet als een fotomodel op mij gaat zitten wachten en dus allang weer is weggezwommen.
Wat fijn die slakjes die zich niets van je aantrekken en zich gewillig, denk ik tenminste, rustig laten filmen. Dan kan ik op mijn gemak diverse positie uitproberen. Wel macro, geen macro, dichterbij, stukje verder af. En dan goed onthouden zodat ik thuis kan bekijken wat nu het beste is.

Er valt nog veel te leren en er zal ongetwijfeld nog een tweede videolamp bijkomen in de toekomst, of wie weet een keer de overstap naar iets groters maar voorlopig blijf ik met veel enthousiasme filmen en vooral veel oefenen en uitproberen.

Omdat er binnenkort een vakantie naar Indonesië op het programma staat en ik daar uiteraard ook ga filmen is het heerlijk om hier in Nederland nog veel te kunnen oefenen en daarom inmiddels al diverse duiken gemaakt bij de Bergse Diepsluis. Van deze duiken heb ik een kleine compilatie gemaakt, toegevoegd met wat foto’s van mijn vriend en buddy.

Veel kijkplezier en tips en trics zijn van harte welkom.

Dit bericht delen

Cindy Dalebout

Mijn naam is Cindy Dalebout. Ik duik al bijna 22 jaar en ben lid van SDV Sepia in Krimpen aan den IJssel. Sinds kort ben ik begonnen met het filmen onderwater. Ik gebruik hiervoor de GoPro Hero 4.

1 reactie

  1. Leuk om je ervaringen met filmen te lezen! Iedereen denkt dat iedereen maar met een gopro kan filmen, maar onder water is dat nog helemaal niet eenvoudig.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *