Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Bultruggen besluipen hun prooi

Hoe groot ze ook zijn, bultruggen ‘besluipen’ hun prooi, hebben Amerikaanse en Italiaanse biologen vastgesteld.

Zij hebben dit eind december gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Deze walvissen zwemmen zo snel als  een mens jogt. Kleine vissen zoals ansjovis en sardienen, zijn schuw en kunnen snel wegschieten wanneer gevaar dreigt. Biologen wilden daarom weten hoe het de dieren dan toch lukt om eten te verzamelen.

Bultruggen naderen een school vissen, openen hun bek en met grote slok water zuigen ze hun prooi naar binnen. Daarna spugen ze het water uit en blijft de vis achter.

Om vast te stellen waar de kleine vissen, zoals ansjovis, op reageren, werden de dieren geobserveerd in een laboratorium. Met een stip werd een naderend roofdier nagebootst. De stip werd steeds groter. Zo konden de onderzoekers zien hoe lang het duurt tot de dieren vluchten. Hieruit bleek dat de vissen pas wegschieten op het moment dat de bultrug zijn bek opent om de school op te slokken. Helaas is dat dan al net te laat!

De wetenschappers hebben op basis van dit onderzoek geconcludeerd dat bultruggen precies timen wanneer ze hun bek opendoen, zodat ze hun maaltijd te snel af  zijn. Ze ‘sluipen’ als het ware op hun prooi af.

Bron: NU.nl

Dit bericht delen

Avatar
Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *