Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken

Zout versus zoet ijs

Het gebeurt niet vaak dat het in Nederland kan. Alleen, in Zeeland is ijsduiken best lastig. Er is wel ijs, alleen de vorm ervan is… nou ja… anders. Marloes doet een zoute poging én gaat ook het zoete water in.

Slushpuppie

Het is ijzig koud als we op zaterdagochtend langs het Grevelingenmeer staan. De sneeuw is keihard bevroren en vormt een ijslaag op het strand. Maar daar hebben we niks aan, daar kunnen we niet onder. De baai bij Bommenede ligt helemaal dicht en om de paaltjes in het water hangen schitterende ijscreaties. Met een temperatuur van -8 Celsius en een stevige oostenwind voelt het echt koud aan. We kunnen natuurlijk ook dat gedoe met koud water en ijs overslaan en gewoon koffie gaan drinken voor de gezelligheid? Het wordt even voorgesteld, maar ook snel afgewezen. Gedoken moet er worden. Maar dan moet je wel eerst bij water zien te komen. Of onder dat ijs. Dat lijkt nog een flinke uitdaging, die ons de kou snel doet vergeten.

Voorzichtig stappen we van de kant op het ijs. Dat was het plan tenminste. Het ‘ijs’ blijkt wel ijs, maar dan in de niet-compacte vorm te zijn. We staan tot onze knieën in de slushpuppie. Je kunt er niet overheen lopen, maar er doorheen is ook niet eenvoudig! Als twee ijsbrekers lopen we hand in hand door de ijsmassa, terwijl ijs zich opstapelt op onze duikuitrusting. Het wordt hier niet snel dieper, dus dat maakt dat we wel even aan het ijsbreken zijn. Aan het einde van de baai wordt de ijslaag dunner en begint het te golven. Met een zucht van opluchting bereiken we het open water.

De ijskristallen die zich in het zoute water vormen, zijn een bijzonder gezicht. Scherfjes ijs en kristallen gaan door het water en zetten zich vast aan de slushpuppie-massa. We maken wat foto’s van de besneeuwde golfbrekers, maar het zicht is niet goed en eigenlijk is er niets te zien. Onder het ijs komen we ook niet, het is een massa die vrijwel tot de bodem doorloopt. En dan kun je maar één ding doen: net als in de ballenbak, je onderdompelen in de massa. Het is hier zo ondiep dat we makkelijk kunnen staan. Met de slappe lach worstelen we ons zwemmend en kruipend door het ijs. Onder water is er niets te zien, maar de foto’s van onze ‘ijsduik’ maken dat goed!

Foto: Frank de Bruin.
Foto: Marloes Otten
Foto: Ester Hardenberg

Echt ijs

Dan komt toch dat moment dat ik als zoutwaterduiker toe moet geven dat er iets is wat in zoet water beter is: het ijs. Dus rijden we op maandagochtend een heel eind om in zoet water te gaan duiken. Het moet niet gekker worden, ik ben enthousiast op weg naar zoet water! Het grote voordeel van op maandag duiken is dat je kunt kiezen uit de bijten die in het weekend door andere duikers gemaakt zijn. We bekijken een paar plekjes en kiezen voor een bijt in de jachthaven, waar we met een ladder makkelijk het water in en uit kunnen. Zodra er duidelijke afspraken over de procedures en de lijnsignalen zijn gemaakt en iedereen zijn taak weet, kunnen de eersten te water. Wat is het genieten onder dit heldere ijs! Als ik de grote grijns op het gezicht van mijn buddy zie, merk ik dat ik niet de enige ben die het naar haar zin heeft.

Foto: Marloes Otten.

We zijn wat foto’s van elkaar en het ijs boven ons aan het makan als we ons ineens rotschrikken van een enorm lawaai. Het klink alsof de wereld vergaat, maar het blijkt slechts de fotograaf die van boven het ijs onze aandacht probeert te trekken door flink op het ijs te bonken. Nou, die aandacht heeft hij! Wat een geluid onder water! Na een paar rondjes zwemmen klimmen we het water weer uit om van rol te wisselen en lijnmeester en stand-by duiker te worden. Als iedereen geweest is, doen we allemaal nog een rondje, niemand kan er genoeg van krijgen.

Door de dooi zijn er meer gaatjes in het ijs gekomen, waardoor er op verschillende plaatsen luchtbellen van onder het ijs ontsnappen. Een van de duikers ontdekt een oude bijt en kan deze van onderaf openen. Een prima gelegenheid voor een koek-en-zopiestop tijdens de duik. Dus worden niet alleen de lijnmeesters, maar ook de duikers voorzien van een warme chocolademelk.

Foto: Harro Cats
harro chocomel ijsduik 150221 lr

Wat een heerlijke ervaring en wat leuk om dit met een klein groepje duikers te doen. Het totaalplaatje is toch iets ontzettend bijzonders. En nu we onder het ijs gedoken hebben, mag de winter voor mij wel weer voorbij zijn. Na deze ijskoude duik met een warm drankje na ben ik wel klaar voor een warme duik met een ijskoud drankje na!

1 reactie

  1. Deze dag had ik voor geen goud willen missen, na het lezen van het verhaal is het even terug gaan naar die momenten onder het ijs. Wat een heerlijke dag !!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief