Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken

Jonge grondels bruut uit huis gezet

Als je denkt dat het leven van een jonge grondel over rozen gaat… echt niet dus! Dat ondervond onderwaterfotograaf Edwin van der Sande tijdens zijn ‘grondelduik’.

Een doordeweekse avond in juli, prachtig weer en een hele rustige duikstek. Het ideale moment om er eens lekker voor te gaan. Op een of andere manier is het mij nog niet zo vaak gelukt om grondels met eitjes tegen te komen. Laat staan om ze op beeld vast te leggen. Ik hoop dat het vandaag wel gaat lukken!

Het zou nu de ideale periode moeten zijn. De grondels zijn druk bezig met gezinsuitbreiding. Als er een kans is om het op foto vast te leggen, dan is dat nu wel. Oké, er is natuurlijk wel een voorwaarde: je moet de beestjes kunnen vinden. Er staat een beetje wind in Zeeland. Met deze omstandigheden zou het Frans Kok Rif in Dreischor de beste optie moeten zijn. Grondels zitten er genoeg in het Grevelingenmeer. Op deze stek kan je makkelijk een fijne lange duik maken en met de watertemperaturen van dit moment is de kans klein dat je het water uit moet omdat je vingers niet meer mee willen werken.

zwarte-grondel-edwin-van-der-sande-duikeninbeeld-E7122445-123289

Voor de duik maken we een plan. We kiezen ervoor om langs de wand op wat verschillende dieptes te gaan zoeken. We focussen ons echt op de grondel en laten andere modellen links liggen. Deze focus helpt, al snel komen we het eerste nestje tegen. Ik probeer wat foto’s te maken. De voorzichtigheid wint het van de nieuwsgierigheid. Deze grondel laat zich niet echt lekker vastleggen op de foto. Het duurt niet eens lang voordat we een ander nestje tegenkomen. Bij dit nestje wint de nieuwsgierigheid het, pa grondel komt regelmatig naar de rand van de schelp om eens te kijken wat ik aan het uitspoken ben.

zwarte-grondel-edwin-van-der-sande-duikeninbeeld-E7122567-123289

Heerlijk. De terugkerende nieuwsgierigheid geeft mij de kans om wat meer pogingen te doen om een goede foto te maken. Opvallend genoeg laat pa niet alleen regelmatig zijn gezicht zien, maar hij zwaait ook vaak actief met zijn staart door de schelp heen. Ik vind het gedrag van de grondel opvallend anders en kijk eens beter. Zie ik daar nu steeds kleine stipjes uit het nest verdwijnen? Ja serieus! Wat gaaf, ik ben getuige van het uitzwemmen van de jonge visjes. Nou ja uitzwemmen, door het driftige zwaaien van papa grondel lijkt het meer op uit het huis zetten.

zwarte-grondel-edwin-van-der-sande-duikeninbeeld-E7122479-123289

zwarte-grondel-edwin-van-der-sande-duikeninbeeld-E7122459-123289

Nu wordt het tijd om mijn best te gaan doen om de jonge visjes scherp op de foto te krijgen. Dat blijkt een erg lastige opgave, want door het actieve zwaaien met de staart komen de visjes steeds op een andere plek uit de schelp tevoorschijn. Het gaat allemaal zo snel dat het een hele opgave is überhaupt door te krijgen waar ik mij op moet focussen. Als ik later thuis mijn foto’s bekijk, dan zie ik dat ik op een gegeven moment zelf 11 jonge visjes op één foto heb staan. Oké, 11 onscherpe vlekjes die bij goed inzoomen echt visjes zijn. Het is mij geen enkele keer gelukt om één van de jonge visjes scherp op de foto te krijgen. Maar wat gaaf: ik was getuige van het brute uit huis zetten van de jonge grondels!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief