Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Stans van Hoek – Teamduik/mijn 1200ste duik

Duikreporter Stans van Hoek
Uit
Leiderdorp
Datum 5 november
Locatie Vinkeveen

StansvanHoek_ProfielEen mijlpaal voor Stans. Duik 1200 is een feit. Nu op weg naar duik 1212 op 12/12/12!

 

Vanmiddag staat een teamduik op de planning in Vinkeveen. Het team bestaat uit Ingrid Vink, Frank van Maarseveen en mijn persoon. Als ik aan kom rijden op Zandeiland 4 is Ingrid er al. Ook is JP Bresser er met 3 Belgische cursisten voor de GUE cursus DVP1, dit is een cursus waarin de cursisten alles leren over en met een onderwaterscooter.

Inmiddels is ook Frank er en is ons team compleet. Ingrid en ik hebben de laatste paar weken al een aantal keren samen gedoken en het is al een tijd geleden dat ik met Frank gedoken heb. We bespreken de planning voor deze duik, waarin we een aantal skills willen trainen en ook willen kijken hoe wij er als team voor staan.

Als we in het water liggen doen we als eerste de GUE EDGE; dit is een pre-dive checklist waarin alles voor de duik doorgenomen en gecontroleerd wordt. Wil je meer weten over GUE, kijk eens op www.gue-nederland.nl . Hierna gaan we onder water. We volgen de lijn vanaf de baggerschuit richting bus, waar we achter elkaar doorheen duiken. Hierna gaan we richting platform, een prima plek voor onze eerste oefening tijdens deze duik: de Valve-drill. De Valve-drill is een procedure waarbij je in geval van een probleem met een kraan of eerste trap je zelf de kraan dicht moet kunnen draaien, waarbij je dan nog gewoon door kunt ademen via de tweede trap die aangesloten zit op de andere kraan en daarna op een veilige manier kunt opstijgen en de duik afbreken (Ik was nog vergeten te melden dat wij met een Dubbel12 duiken). Niet ontevreden over deze duik vervolgen wij onze route over de botter. Hier komen wij Mrs Pike in hoogsteigen persoon/vis tegen. Zij beweegt zich traag, zodat wij haar goed kunnen bekijken. We duiken naar de achterkant van de botter om op de zandvlakte aldaar twee flinke snoekbaarzen en een bejaarde baars te begroeten. Voor ons meteen weer een goede oefening in het stilhangen.
2012_5_november_A
Dan terug richting baggerschuit. Hier doen we de S-drill. Wat een S-drill is? Een S-drill is de procedure die je in geval van een OOG situatie uitvoert. Wat OOG is? OOG betekent Out Of Gas, deze uitdrukking lijkt me duidelijk. We voeren de S-drill om beurten uit zodat we alle drie een keer donor en een keer ontvanger zijn. Het is de bedoeling dat we hierbij exact op dezelfde diepte blijven. Een OOG situatie kan zomaar een keer voorkomen door een materiaalprobleem wanneer je tijdens een decostop in the middle of the blue hangt. Het is dus heel belangrijk dat je de beschreven skills volledig beheerst.

De laatste oefening die we willen trainen is de opstijging vanaf 12 meter met stops op 9, 6 en 3 meter. Hiervoor zoeken we eerst de diepte op en kiezen we positie ten opzichte van elkaar. We zijn met ons drieën, dus hangen we in een driehoek. Ingrid geeft aan dat we vanaf 12 naar 9 meter gaan. Om te laten zien dat wij dit begrijpen herhalen we haar handgebaar. Misschien iets te voorzichtig starten we de opstijging waarbij we onze positie ten opzichte van elkaar handhaven. Keurig tegelijk komen we aan de oppervlakte en zwemmen op onze rug naar de kant.

Als we ons droogpak uit hebben en de spullen opgeruimd is het tijd om onder het genot van een beker thee/koffie onze duik te evalueren. Onze conclusie is dat het best goed ging voor de eerste keer als team, al zijn er nog genoeg punten te verbeteren. Op naar volgende week maandag, dan trainen we weer samen.

Mijn logboek is ingevuld; mijn duik nr. 1200 is een feit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief