Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Vijf weetjes over de blauwe draak

Wat weet jij van de blauwe draak of zoals zijn Latijnse naam luidt, de Glaucus atlanticus?

Blauwe zeenaaktslak

De Glaucus atlanticus is een zeenaaktslak die voorkomt bij Zuid-Afrika, Australië, maar ook in Europese wateren. Groter dan 6 centimeter wordt hij meestal niet.  Hij is herkenbaar aan zijn blauwe kleur.

Gifbommetje

De blauwe draak slaat het gif van het Portugese Oorlogsschip op – de harpoentjes die worden ‘afgeschoten’, komen terecht in de veerachtige uitsteeksels van de blauwe draak en worden daar in speciale zakjes opgeslagen. Altijd handig want zodra de blauwe draak zich moet verdedigen tegen roofdieren, is dat opgeslagen gif een krachtig wapen.

Draak?

Hoezo een draak? Kijk goed en je ziet het! Het dier heeft wel iets van een draak als je naar zijn vormen met de uitsteeksels kijkt. En zijn blauwe tekening versterkt dat nog eens. O ja, en deze draak kun je beter niet aanraken gezien het gif dat hij met zich meedraagt… jij bent ook de vijand!

Gek op kwallen

De zeenaaktslak is een grote liefhebber van neteldieren. Voor een kwallenbeet is hij allesbehalve bang! Sterker nog, het giftige Portugese Oorlogsschip is zijn favoriet – die ‘verslindt’ hij helemaal!

Ondersteboven

Een actieveling is het niet. Het dier laat zich ondersteboven aan het wateroppervlak meedrijven met de wind en de stromingen, bij voorkeur in de tropische en subtropische wateren. Dat hij blijft drijven, heeft hij te danken aan zijn met gas gevulde blaas.

10 reacties

  1. dit is leuk om te lezen

    REAGEREN
  2. in welk land hebben ze de blauwe draak ontdekt?

    REAGEREN
  3. grappig er staan veel weetjes in die ik nog niet wist over dit bijzondere beestje.

    REAGEREN
  4. mooi dier en coole weetjes.
    het is een betrouwbare site

    REAGEREN
  5. er staat een fout in de tekst 1 ,staat zeenaaktlak

    REAGEREN
  6. coole weetjes,
    ik heb veel bijgeleerd.

    REAGEREN
  7. De ‘zeenaaktlak’ heeft nu wel zijn ontbrekende ‘s’ teruggekregen, maar in de kop van hetzelfde blauwe blokje zijn de ‘s’ en de ‘l’ van plaats gewisseld, zodat er nu ‘Blauwe zeenaaktlsak’ staat. Geen wonder dat het arme beestje giftig is! 😉

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief