Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Ben ik een milieuactivist?

In de Put van Ekeren ligt zo veel troep dat het tijdens de vorige clean-upduik niet allemaal opgeruimd kon worden. Er wordt nog een duik gemaakt en Duikreporter Dirk is erbij om alles in beeld te brengen.

In de put van Ekeren ligt zoveel troep dat het vorige keer niet allemaal opgeruimd kon worden (en nu nog steeds niet). Ik ben er ook nu weer bij als getuige.

Ben ik een milieuactivist? Niet echt, maar je zou het zo wel worden. In mijn opleiding heb ik geleerd dat je als duiker overal af moet blijven, niets mee uit het water mag nemen en er zeker niets in achter laten. Wat bezielt die duikers om van dit prachtige onderwaterparadijs een stort te maken met objecten die ze waarschijnlijk op een rommelmarkt of bij een garageverkoop aangeschaft hebben en achteraf beseften dat ze er niets mee konden doen? Dan maar droppen in de put!

Eerlijk, zoals ik vorige keer al aanhaalde: ik heb al zo’n tachtig duiken in de Put gemaakt en vond het ook wel leuk om iets nieuws te ontdekken. Maar nu ik met eigen ogen gezien heb wat er allemaal bovengehaald wordt (veel objecten nooit gezien), dan ben ik het er volledig mee eens dat AVOS nu een nul tolerantiebeleid gaat voeren. Elk nieuw object zal onverbiddellijk verwijderd worden. De objecten zijn bovendien niet allemaal milieuvriendelijk. Het bekendste schadelijke materiaal even aanhalen: plastic! Ja, er werd een gedogenbeleid gevoerd voor het zeepaardje en nog enkele objecten, maar zie wat er van gekomen is …

Vanavond is duikclub TRITON uit Kapellen present met een 10-tal vrijwilligers om verder op te ruimen. Mijn buddy is de secretaris van de club, Tascha Verhoeven, die tevens bij AVOS verantwoordelijk is voor de vergunningen. Ze heeft geluk dat ik mijn reservefles bij heb, want in haar fles zit nog maar 50 bar … Een ander lid heeft geen vinnen bij en die kan ik ook depanneren … Vóór de duik wordt weer een veiligheidsbriefing gegeven, nodig, want het bergen van de zware objecten is niet zonder gevaar.

We gaan het water in om 19.50 uur, de zon gaat onder om 19.59 uur, dus het wordt een nachtduik!

002 Tascha onder gaan-117216

Doel van de duik: naar de overkant en de vogels en het boeddhabeeld ophalen die vorige keer blijven staan zijn. Ik ga de duik leiden. Eerst wil ik in de kleine put nog even gaan kijken of de kelk en het beeldje daar weg zijn, blijkbaar wel. Onze zoektocht wordt vertraagd door enkele prachtige snoeken.

003 Tascha met snoek-117216

Tegen dat we ons doel bereikt hebben heeft een ander buddypaar het werk al voor ons gedaan!

006 zak met rommel 2-117216

De plaat van de Piranha, de buste en de buddy’s  (drie van de vier officiële beelden) liggen er nu netjes bij. Na de buddy’s gaan we terug richting steiger. Onderweg komen we nog een mooie zeelt tegen.

009 zeelt-117216

Aangekomen bij de steiger zijn ze een heel zwaar object op de kant aan het hijsen: een grote schelp. Iedereen is tevreden over wat er weeral bovengehaald is!

011 bovenhalen schelp-117216

Ik hoop dat ik door mijn filmpjes en reportages een bijdrage geleverd heb zodat deze onverantwoorde praktijken van (zeker een kleine groep duikers, aan de reacties te zien) zullen stoppen. Laat de put over aan de visjes en de natuur!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief