Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Bas Kulderij – Naar de haaien in Costa Rica

Locatie  Isla del Caño – Costa Rica

Op naar Isla del Caño, op naar de haaien… althans die kans is groot.

De mooiste plek om te duiken in Costa Rica is waarschijnlijk Isla del Coco (cocoseiland), een eiland dat midden in de grote oceaan, op ongeveer 32-36uur varen, uit de westkust van Costa Rica ligt. Een hele lange (en dure) reis. Ondanks de mooie verhalen en beelden die ik had gezien ging hem dus niet worden.

Gelukkig bestaat er ook nog Isla del Caño, ruim een uur varen vanaf de kust, en ook vrij liggend in de Grote Oceaan. Isla del Caño wordt ook wel klein cocoseiland genoemd, omdat je ook hier veel scholen vissen en kans op haaien hebt.

Met kleine bootjes varen we naar Isla del Caño, één bootje met duikers en één bootje met snorkelaars. Door het aantal onervaren duikers (slechts 2 duikers die niet alleen een Open Water brevet hebben) kunnen we helaas niet naar de meest spectaculaire duiksites van het eiland.

We duiken op 2 plekken, waarbij de bodem ongeveer 18 meter diep is. Het is een zandbodem met grote rotspartijen. De rotsen zijn slecht begroeid, hier en daar een heel klein beetje koraal.

Net boven de bodem hangt een thermocline laag van ongeveer 1 meter dik, met mistig zicht en veel “kringels” wat het zicht ook niet bevorderd. Op de bodem heel wat rogjes en tussen de spleten van de rotsen een aantal murenes.

Boven de rotsen en vrij in het water zwemmen grote scholen vissen.

Ineens zwemmen er tussen de scholen vis een vijftal witpunt rifhaaien, YES!!! Hier kwamen we voor.

Al met al twee goede duiken in een verder supermooie bovenwatervakantie in Costa Rica (bekijk de bovenwaterbeelden op mijn YouTube kanaal).

Nieuwsbrief