Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen

Anda, Bohol: drie favorieten van Eef Thurlings

Eef Thurlings woont in Anda op het Filipijnse eiland Bohol. Hij neemt je mee naar zijn ‘achtertuin’.

Snappers’ Cave

Nederlander Eef woont al 5 jaar in de Filipijnen – eerst in Moalboal op Cebu en sinds 2014 op het eiland Bohol. Daar managet hij het Magic Oceans Dive Resort in Anda. Keuze maken uit het enorme aanbod aan duiklocaties is lastig, maar dit zijn toch echte favorieten.

Snappers Cave
Een duiklocatie die zich perfect leent voor ‘ wall diving’. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een duikplaats met een mooie onderwatergrot. De muur is mooi bekleed met zachte koralen en interessante ‘overhangen’. De muur loopt door tot een diepte van 25 meter en gaat dan over in een rocky slope. Tussendoor zwemmen groepen snappers, drummers fishes en is er een grote kans op schildpadden. De muur is op zijn mooist in de namiddag, dan kan je het zonlicht mooi door de zachte koralen zien schijnen – een heel gaaf effect. De reeftop is perfect om je veiligheidsstop te maken. Lekker verder zoeken naar klein spul zoals naaktslakjes, krabbetjes en garnaaltjes tot aan het einde van de duik.

Lamanok Island
Een klein eilandje in de buurt van Anda met 2 verschillende duiklocaties. Het zicht is niet zo perfect als op de andere locaties, maar de diversiteit aan naaktslakken maakt dat weer helemaal goed. In de eerste maanden dat het resort draait, werden er al meer dan 90 verschillende soorten gespot en dat wordt alleen maar meer. Ook vanaf de boot is de locatie schitterend om te zien. Je hebt een mooi uitzicht over de mangroves die Anda rijk is, en je ziet de houten huisjes op palen boven het water uitsteken van de lokale Filipino’s. Dat beeld, met het kleine eilandje Lamanok ertussen in, maakt het voor mij een typisch Filipijns plaatje.  

Dapdap
Alleen de naam van de duikstek is al leuk! Dapdap doet mij altijd aan een skihelling denken. Een schuine, steile zandhelling die zomaar uit een rifmuur komt. De zandhelling is bezaaid met pegasussen en ander klein spul. Bijzonder aan deze locatie is dat we flamboyant cuttlefishes kunnen spotten en andere soorten sepia’s. Dapdap is echt een ‘zoekplaatje’ en een favoriet bij duikers die van ‘lekker snuffelen in het zand’ houden. Daardoor is Dapdap ook super voor nachtduiken. Het ondiepe gedeelte van de duikstek ligt dicht bij de rifmuur en is geweldig om aan het einde van de nachtduik nog even door te zoeken naar de Spaanse danseres.

Krijg je al zin om hier ook eens een duikje te wagen? Kijk op de website van Magic Oceans Dive Resort voor meer informatie.


In deze rubriek presenteren Nederlandse en Belgische duikers die langere tijd in het buitenland wonen en werken, de favoriete duikstekken in hun ‘achtertuin’. Ben jij zo’n Nederlandse of Belgische duiker en wil jij ook je favorieten met ons delen, stuur dan een mail naar redactie@duikeninbeeld.tv.

Dit bericht delen

Linda Ferwerda
Linda Ferwerda

Oprichter en maker van DuikeninBeeld met een passie voor duiken en schrijven. Waarom werken aan DuikeninBeeld zo leuk is? Omdat het voor én door duikers is!

1 reactie

  1. Die dapdap klinkt leuk! Lekker rondsnuffelen. Maar wat is een Pegasus?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *