Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Alex Mustard heeft tips voor beginnende onderwaterfotografen

Als er één internationale topfotograaf is die zijn kennis maar al te graag met anderen deelt, is het de Brit Alex Mustard. Marlène Terpstra vroeg hem welke tips hij heeft voor beginnende onderwaterfotografen.

Ik ontmoet Alex Mustard voor een interview tijdens het Lowland Photo Festival in Antwerpen. Eigenlijk ben ik ook erg benieuwd naar wat hij beginnende fotografen aanraadt. Hij hoeft er niet lang over na te denken.

Zorg dat je goed kunt duiken! Je hebt een camera in de hand, je moet dicht bij het onderwerp komen, als je niet stabiel in het water hangt, is er geen enkele mogelijkheid om een mooie foto te maken. Bovendien kan het gevaarlijk zijn als je door de camera afgeleid wordt van het duiken. We hebben te maken met een delicate onderwaterwereld, als je niet goed uitgetrimd bent, dwarrel je een hoop sediment op, wat de onderwaterwereld niet ten goede komt, maar jouw foto ook zeker niet!

Daarom geldt ook: duik veilig. Elke duiksituatie is weer anders, maak jezelf gewoon met deze omstandigheden.

Nog een tip die Alex geeft, is kom dicht bij je onderwerp. Dit kun je bewerkstelligen met een close focus macrolens of een close focus groothoeklens. Hoe dichter je bij het onderwerp zit, hoe beter je foto’s.

Licht is een hele belangrijke factor bij onderwaterfotografie. Alex ziet veel onderwaterfotografen die hun flitsers nauwelijks aanraken wanneer ze eenmaal ingesteld zijn. Het licht maakt of breekt een foto en je moet daar veel aandacht aan spenderen.  Elke duik heb je te maken met andere omstandigheden. Wil je dicht bij het onderwerp zitten of heb je slecht zicht, dan is één flitser prima. Maar sommige omstandigheden (zoals een groothoekopname) vereisen een egale belichting en dan krijg je met 2 flitsers te maken.

Alex krijgt vaak van mensen de vraag hoe hij zijn foto’s toch zo mooi belicht krijgt. Natuurlijk heeft hij als ervaren fotograaf zijn favoriete apparatuur daarvoor, maar hij noemt geen specifieke merken. Alex test vaak dingen uit, zoals bijvoorbeeld de Retra flitser en schrijft daar een review over. Als je nog twijfelt over bepaalde zaken of gewoon de gebruikservaring wilt weten, zijn deze reviews erg handig.  Wat hij wel wil, is dat hij onder water kan wisselen qua licht, hard versus zacht licht, het moet allemaal te doen zijn met de flitsers die hij meeneemt. Maar een beginnend onderwaterfotograaf moet daar nog niet gelijk mee bezig zijn, die moet proberen een mooie compositie te maken en goed belichte foto’s, zegt hij er meteen achteraan.

De camera zelf is nog niet eens zo heel belangrijk is voor een goede onderwaterfoto, maar de lenzen die je gebruikt wel. Investeer dus zeker in een paar goede lenzen, is zijn tip, en vergeet daarbij ook het focuslicht of pilotlamp niet. Wanneer je in donker water een foto probeert te maken, is een focuslicht voor het scherpstellen een must. Dan zou je trouwens goed met 1 flitser kunnen werken omdat je dan wat minder zweefvuil in de foto’s krijgt. Het fotograferen met één flitser dwingt je om na te denken over de belichting van het onderwerp. Ik heb het kort met hem over het vollopen van één van mijn flitsers op de Malediven, waardoor ik noodgedwongen met één flitser verder moest. Je voelt de ergernis wanneer het gebeurt, maar het is niet het einde van de wereld, zegt Alex daarop. Zo voelde dat op dat moment wel voor mij, kan ik je zeggen!

Is het goed is om vragen te stellen als beginnend onderwaterfotograaf? Alex beaamt dit volmondig en zegt dat de duikgemeenschap een zeer sociale aangelegenheid is. Je kunt voor en na de duik ervaringen uitwisselen aan de waterkant maar ook via sociale media. Hij moet even gniffelen omdat hij denkt aan fotografen die de vraag gesteld krijgen hoe ze een bepaalde foto hebben gemaakt en niet meer weten hoe ze het voor elkaar hebben gekregen. Hij zal dat echter nooit hardop tegen ze zeggen!

Succes met de leuke hobby die onderwaterfotografie is!

Klik hier voor het interview dat Marlène met Alex Mustard had!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief