Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ad Aleman – Natuurlijk reflectiescherm

Het is krabbendag! Snorkelende Duikreporter Ad Aleman komt ze in alle soorten en maten tegen. En hij ziet nog veel meer in de Grevelingen!

Na mijn vorige rapport over de mooie reflecties aan de noordkant van de noordelijke damwand van de doorlaat in de Brouwersdam, volgt nu de rest van het verhaal. Het is krabbendag vandaag, veel strandkrabben, fluwelen zwemkrabben, een enkele blaasjeskrab en ruim 10 noordzeekrabben in allerlei formaten kom ik tegen.

 

Ad Aleman 26.09.2021 Noordzeekrab-110641

De locatie waar ik snorkel ligt bijna altijd in de schaduw, alleen in de zomer wordt deze vroeg in de morgen verlicht door de zon. Zonder licht is er bijna niet te fotograferen. Ik heb mijn Sealife 1300 spotlamp op mijn hand bevestigd, waarmee uitstekend kleine onderwerpen zijn te belichten, maar grotere valt hard tegen. Ik kan dan mijn lamp niet ver genoeg van het onderwerp vandaan krijgen om deze helemaal uit te lichten. Ik ben dus wat aan het rommelen totdat ik constateer dat ik veel meer licht heb. Vreemd, waar komt dit licht vandaan? Na wat proberen, blijkt dat ik mijn lamp naar het wateropervlak gericht had. De spiegel waardoor de reflecties uit het vorige rapport ontstonden, zorgt nu voor een natuurlijk reflectiescherm en verbreding van mijn lichtbundel. Weer wat geleerd. Kleine steenslijmvisjes schieten weg als ik in de buurt kom, maar de grotere exemplaren laten hun kopje zien vanuit hun hol.

Ad Aleman 26.09.2021 Steenslijmvis-110641

Een kleine groene zeedonderpad ligt heel stil tussen de gestippelde tweedraadskalkkokerwormen. Deze wormen zijn aan deze kant van de doorlaat heel ruim vertegenwoordigd.

Ad Aleman 26.09.2021 Groene zeedonderpad-110641

De damwand is op een aantal plaatsen doorgeroest en in de buurt van deze gaten leven de golfbrekeranemonen. Er is een exemplaar wat opvalt door de afwijkende tentakels. Deze vechttentakels worden gebruikt voor de verdedeging.

Ad Aleman 26.09.2021 Golfbrekeranemoon 1-110641

Ad Aleman 26.09.2021 Golfbrekeranemoon 2-110641

Het verkennen van de wand gaat steeds langer duren, nu al 2 uur.

Maak kans op een reischèque!

Plaats tussen 1 juli en 31 oktober 2021 een duikreport en je maakt kans op een reischèque ter waarde van 400 euro, beschikbaar gesteld door Diving Holidays.

2 reacties

  1. Super mooie foto’s en dat snorkelend.

    REAGEREN
  2. Dank je Mieke.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief