Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Fotograaf in beeld / Fotowedstrijden

Sander van der Heijden in beeld

Elke onderwaterfotograaf heeft zijn eigen stijl en voorkeuren! En dat brengen we in beeld met een reeks portfolio’s van bekende en minder bekende onderwaterfotografen. Deze maand is het de beurt aan Sander van der Heijden!

Sander van der Heijden (1972) is een gepassioneerd onderwaterfotograaf. Zijn duikleven begint in 1998, waarna het nog tien jaar duurt voordat hij gaat fotograferen – eerst met een Minolta. Daarna wijzigt hij zijn set nog diverse keren, van een Sealife DC600 naar de Canon Powershots G9 en G10 . Daarbij gebruikt hij een INON D-2000 flitser. Inmiddels fotografeert Sander met een Nikon D7100 in een Nauticam behuizing met twee INON D-2000 flitsers. Zijn meest gebruikte lenzen zijn de Tokina fisheye 10-17mm, Sigma 17-70mm, Nikon 60mm macro, Nikon 105mm macro en Nikon teleconverter 2.0. Voor het echt kleine spul gebruikt hij nog een Nauticam SMC 1 diopter.

Sinds enkele jaren neemt Sander wel eens deel aan fotowedstrijden. Hij behaalt in deze wedstrijden mooie resultaten zoals bij het ONK 2016 een 4e plaats groothoek, 4e plaats groothoek met model en een 4e plaats overall. Maar ook bij het ONK 2017 doet Sander het niet onverdienstelijk en wordt hij met zijn foto in de zoetwatercategorie derde. Naast de ‘shoot-out’ wedstrijd van het ONK doet Sander met enige regelmaat mee aan online fotowedstrijden en ook daar mag het resultaat er zijn. Bij de UWP 2016 zit hij bij de beste 5% met zijn visportret, bij de Groene Camera 2016 is hij de ‘runner up’, in de Lowland Photo Contest 2017 krijgt hij een eervolle vermelding en tot slot wordt zijn half-half-opname van een kwal in Zeeland de beste foto van 2016 in het blad Duiken. Mooie resultaten in een relatief korte tijd!

Overal anders
Naast publicaties in het kader van zijn deelname aan de wedstrijden verschijnen zijn foto’s regelmatig online bij DuikeninBeeld, in het blad Duiken en af en toe in regionale kranten ter promotie van zijn vereniging en het duiken. Als ik Sander vraag naar zijn favoriete soort onderwaterfotografie, krijg ik niet meteen een eenduidig antwoord. Macro, groothoek, model, vis en creatieve foto’s worden genoemd. Uiteindelijk zegt hij «Ik heb een lichte voorkeur voor groothoek met en zonder model en supermacro». Eigenlijk is Sander wat mij betreft een allround fotograaf en dat zie je ook terug in zijn portfolio.

Reisbestemmingen zijn voor bijna iedere onderwaterfotograaf belangrijk, maar een echte favoriete bestemming heeft Sander niet. «Het is overal anders» is zijn stelling. Maar als hij moet kiezen, dan gaat hij toch het liefst naar een bestemming waar hij kan variëren in zijn fotografie. «Ik wissel graag mijn groothoeklens af met een macrolens». Bonaire is een fijne plek vanwege het relaxte karakter en de grote variëteit aan groothoek- en macro-onderwerpen. Azië noemt hij weer als favoriet voor de vele kleine critters.

Bucketlist
Hij spreekt uit ervaring want de lijst met ‘afgevinkte’ bestemmingen is groot. Zo ging hij in Azië naar Malapascua voor de voshaaien, mandarijnvissen en critters, naar Anilao voor critters en zeenaaktslakken, naar de Malediven voor de haaien en manta’s, naar Bali voor de Mola mola’s, manta’s, critters en natuurlijk het wrak van de USS Liberty. In Sulawesi zocht hij de schildpadden, steile wanden en critters op, in Papua de walvishaaien en critters en naar Lembeh ging hij voor de beroemde critters. De Rode Zee bij Egypte leverde mooie groothoek- en macrobeelden op en Colombia vooral macro. Wat dichter bij huis bij Lanzarote ontmoette Sander de tandbaarzen, roggen en zeepaardjes en zo reisde hij al zo’n beetje de hele wereld rond. Een lijstje met bestemmingen waar ikzelf voorlopig alleen nog maar over kan dromen!

Toch is Sander ook in Nederland graag onder water en dan zijn met name de zoetwaterplassen Toolenburg en de Haarlemmermeerse Bosplas favoriet. Daarnaast bezoekt hij regelmatig de Vinkeveense plassen en duikt hij ook graag in Zeeland, al is dat wat verder weg voor hem. Ondanks zijn uitgebreide lijst van ‘afgevinkte’ bestemmingen staan er nog enkele op zijn bucketlist. Fuvahmulah (Malediven) voor tijgerhaaien, Fiji/Tonga voor walvissen, Australië voor de zeedraakjes, Cocos voor allerlei soorten haaien en Ambon voor critters.

Spontane ideeën
Sander is graag bezig met nieuwe technieken, andere invalshoeken, aangepast materiaal en andere aspecten van onderwaterfotografie. «Mijn ideeën ontstaan vaak spontaan ter plaatse, dus een bepaalde foto die ik nog zou willen maken heb ik nu niet in mijn hoofd», zegt Sander. Het wordt mij duidelijk dat het Sander vooral gaat om het plezier wat hij eraan beleeft. Of dat nu is met het reizen, het schrijven van artikelen, nieuwe dingen uitproberen, af en toe een wedstrijdje meepikken of de wisselwerking met andere onderwaterfotografen en het praten over alles wat met onderwaterfotografie te maken heeft, het maakt Sander niet uit. Hij is duidelijk een erg enthousiast onderwaterfotograaf, waar ik ook in de toekomst nog graag meer van wil zien!

Als afsluiter heeft Sander voor beginnende onderwaterfotografen nog enkele tips:
«Lees, vraag en probeer veel. Het komt niet vanzelf, maar als je er energie in blijft steken om jezelf te ontwikkelen, dan worden de foto’s steeds beter».

Geniet van zijn portfolio! Klik hieronder op een thumbnail voor de volledige weergave en om de diavoorstelling te starten.

2 reacties

  1. Geweldig stukje !!

    REAGEREN
  2. Thanks! De credits voor de tekst zijn voor René John! 😉

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief