Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Mijn beleving van de prijsuitreiking van het ONK/NK 2013

 Op vrijdag 20 september werden de prijzen van het ONK, NK en ZNK Onderwaterfotografie verdeeld. Duikreporter René was erbij. Valt hij in de prijzen?

Datum 20-9-2013
Locatie ’t Veerhuis Nieuwegein

Eindelijk was het dan zover, de bekendmaking van de uitslag van het Open Nederlands, Nederlands en Zeeuws Kampioenschap onderwaterfotografie 2013. De 2 wedstrijddagen 26 mei en 9 juni liggen inmiddels al weer ver achter me en zelfs de zomer is weer voorbij, morgen begint de herfst volgens de kalender. Zou mijn doel van 1 foto in de top 10 zijn bereikt?

Vol enthousiasme, nieuwsgierigheid naar de foto’s en toch een beetje zenuwachtig rij ik vrijdagavond naar Nieuwegein. Helaas belandde ik nog in een file, doordat ik mijn navigatie negeerde toen een alternatieve route werd voorgesteld. Gelukkig was ik toch ruim op tijd en parkeerde snel mijn auto bij ’t Veerhuis, de vaste plek voor de Aquashot avonden, maar ook de OFFT avonden.

1239526_434728433314095_2054598699_n

Eerlijk gezegd verwachtte ik van de uitslag niets bijzonders voor mezelf, behalve dan de hoop op die ene foto in de top 10. Ik was vanavond vooral heel nieuwsgierig naar de concurrerende foto’s, zodat ik hier meteen mee aan de slag zou kunnen bij de komende duiken. Ik wil mijn voorbereiding voor 2014 weldegelijk anders aanpakken dan de voorbereiding van dit jaar. Eigenlijk kan ik wel stellen dat ik mezelf amper heb voorbereid voor de wedstrijddagen van dit jaar. Zo’n eerste deelname is toch een beetje een testcase moet ik zeggen.

Eenmaal binnen kon ik op mijn gemak eerst nog wat gezellig kletsen met de vele bekenden die ik in de afgelopen 1,5 jaar via Facebook en langs de waterkant heb leren kennen. Alleen al om die reden was het leuk om naar deze avond te gaan. Snel bestelde ik een drankje voor de eerste dorst en om 20.30u ging de zaal open. Samen met Vanessa zocht ik een plaatsje en ging het geklets onverminderd voort. De zaal stroomde langzaam vol en wij zaten klaar voor de bekendmaking van de uitslag.

Helaas leek de voorbereiding van Aquashot ongeveer van hetzelfde niveau als mijn voorbereiding op het ONK 2013. De geluidsinstallatie weigerde dienst en uiteindelijk startte Frans de Gronckel (voorzitter van Aquashot en de wedstrijdcommissie) een dik half uur later dan gepland met zijn openingswoord. Er werden wat feiten opgesomd en positieve en negatieve punten aangehaald en als verrassing mocht Vanessa Costa haar “troostprijs” ophalen. Zij was immers heel onfortuinlijk ten val gekomen na haar eerste duik op de eerste wedstrijddag. Ze heeft uiteindelijk 1 foto kunnen inleveren, maar was wel meteen uitgeschakeld, later bleek zelfs dat beide flitsers beschadigd waren geraakt. Dikke pech dus en deze pijn werd verzacht met een tegoedbon twv 50euro, een schrale troost maar wel erg netjes van Aquashot!!

ONK_2013_-_Prijzen_3e_plaats_groothoek_met_modelHierna werd het woord gegeven aan Henny Blokvoort die een presentatie gaf over zijn groei als onderwater-fotograaf en zijn avontuur bij het WK in Cuba. Een beetje onzeker in het begin, maar steeds smakelijker vertelde Henny zijn verhaal, met zijn bekende accent. Leuk om te zien en naar te luisteren, maar inmiddels steeg de spanning toch meer en meer. Na deze presentatie volgde een pauze, zodat daarna met de prijsuitreiking begonnen kon worden.

 

De uitreiking begon, de allereerste categorie die de revue zou passeren was “ONK macro”. De muziek startte en er werd een foto getoond. Hé verrek, dat is mijn foto! Ok…dat biedt kansen, mijn doel voor 2013 was meteen behaald. Gaaf zeg! Grappig hoe een mens blij kan zijn met een foto op de 10e plaats. De uitreiking ging verder en de ene na de andere gave foto kwam voorbij, het niveau was dit jaar erg hoog zag ik al wel. De volgende categorie was “ONK visportret”, hierbij kwam mijn foto niet voorbij en dat was voor mij ook geen verrassing.

De derde categorie was “ONK groothoek met model”, ook nu weer werd de top 10 getoond, startend bij de 10e plaats. Bij de 3e plaats viel mijn mond open van verbazing, het was namelijk mijn foto!!

 

Jaaaaaaa, ik had een top 3 plaats met mijn modelfoto te pakken, wat gaaf zeg! Laat dit nou net de categorie zijn waar ik voor de wedstrijd nog nooit aandacht aan had gegeven en slechts 1 testduik voor had gemaakt met buddy Frank. Mooi dat ik dan toch een aantal mensen met veel meer ervaring heb afgetroefd! Ik mocht naar voren komen en kreeg uit handen van Paul Raps 2 medailles overhandigd, er was namelijk ook aan het model gedacht, maar mijn buddy Frank was er niet bij. De prijzen die ik kreeg waren een exemplaar van de Duikersgids, het handboek digitale onderwaterfotografie van Ron Offermans, het boek Eye-to-Eye van Wendy Hoevenaars en een duikpakket van duikcentrum Casa de Buceo op La Palma. Erg leuk, ik was er helemaal van onder de indruk en had volgens mij een glimlach van oor tot oor. Bij terugkomst op mijn zitplaats werd ik meteen gefeliciteerd door iedereen om mij heen en genoot ik nog even na van deze prestatie.

De vierde categorie was “ONK groothoek” en hierbij kwam ik niet in de top 10. De laatste en vijfde categorie was het thema van dit jaar “ONK tegenlicht”. Hier behaalde ik een 8e plaats met mijn foto van de groene vaargeulboei waar ik ook de modelfoto bij heb gemaakt. Wat een gaaf resultaat alvast, 3 foto’s in de top 10 van het ONK.

 

Na de bekendmaking van de 5 categorieën volgde de “overall” uitslag van het Nederlands Kampioenschap. Plaatsen 10 t/m 7 kwamen voorbij en tot mijn grote verbazing kwam op plaats 6 mijn NK serie in beeld met daarbij uiteraard mijn naam. Wat is dit joh? Een 6e plaats “overall” op het NK, wat gaaf! Ook nu weer mocht ik naar voren komen, dit keer om een “diploma” op te halen. Alle plaatsen 6 t/m 4 kregen dit jaar een Aquashot diploma met daarop het behaalde resultaat van die categorie.

De laatste serie die getoond werd, was die van Marco Heesbeen, hij was de zeer terechte winnaar van het NK 2013 en mag Nederland gaan vertegenwoordigen op het WK van 2015, dat in ons eigen land wordt gehouden.

De categorie “ONK overall” was de allerlaatste categorie. Aangezien ik bij het NK zo hoog had gescoord, had ik inmiddels wel een beetje een hoop op een goede notering in het overall klassement van het ONK. Met 3 foto’s in de top 10 zou dat moeten lukken. Ook hier werden weer eerst de plaatsen 10 t/m 6 getoond. Mijn hart ging steeds sneller kloppen van de spanning en bij de 5e plaats stopte die even helemaal….ja hoor, ook in het ONK een zeer goede notering! Plaats 5 behaald, ik was echt apetrots!. Wat een gaaf gevoel zeg en dat voor een allereerste keer deelnemen aan het NK/ONK. Mijn avond en weekend kon niet meer stuk!

 

Na de groepsfoto met alle winnaars was het tijd voor een borreltje in de bar. Een deel van de zaal ging meteen naar huis, maar er waren nog genoeg achterblijvers voor een leuke afterparty! Ik was wel in een feeststemming. De felicitaties vlogen me om de oren, blijkbaar was het bij mij vrij duidelijk dat ik erg blij was met mijn behaalde resultaten.

Dit smaakt absoluut naar meer en ik ga er in 2014 dus weer helemaal voor! Mijn doelen zullen hoger ingezet moeten worden en ik ga me er dan ook veel beter op voorbereiden. Nieuwe ronde, nieuwe deelnemers, nieuwe jury, nieuwe kansen….NK/ONK 2014 hier kom ik!!!

 

Dit bericht delen

René Weterings

Vader van een dochter en zoon, getrouwd met Cindy en woont in Geertruidenberg. Duiker en onderwaterfotograaf sinds 2005. Fotografeert momenteel met een Olympus OM-D E-M5mkII systeemcamera in Nauticam behuizing met twee INON Z-330 flitsers. Schrijft regelmatig artikelen voor DuikeninBeeld en voor Onderwatersport magazine. Zijn passies zijn het gezin, duiken, fotograferen, snorkelen en het schrijven over alles wat hier mee te maken heeft! Kers op de taart is de titel 'Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie 2018', waardoor hij aan het WK 2019 in Tenerife mag deelnemen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten