Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial

Welke flitser past bij jou?

Het is geen geheim, met een externe flitser maak je mooiere foto’s onder water. Maar welke kies je? Onderwaterhuis.NL helpt je op weg zodat ook jij de juiste flitser vindt.

Mooiere kleuren, meer contrast, minder zweefvuil… dat is wat je bereikt met een externe onderwaterflitser. Maar eerst moeten er keuzes gemaakt worden!

Elektrisch of optisch aansturen?

Flitsers zijn grofweg onder te verdelen in flitsers met een elektrische aansluiting en flitsers die optisch worden aangestuurd. En om het makkelijk te maken: soms kan het allebei. Om een flitser elektrisch aan te sturen moet je onderwaterhuis een elektrische aansluiting (ook wel flitserconnector of bulkhead genoemd) hebben, zodat de camera een elektronisch signaal naar de flitser kan sturen. Biedt je onderwaterhuis die mogelijkheid niet, dan kom je automatisch uit bij een flitser die optisch aangestuurd wordt. De lichtflits van de camera wordt met de snelheid van het licht naar de flitser gestuurd via een optische kabel (ofwel een glasvezelkabel), die tussen je camera en de flitser geplaatst wordt. De flitser flitst automatisch en direct mee.

De eerste vraag is dus simpel te beantwoorden: check welke aansluitmogelijkheden je onderwaterhuis heeft!

Wat vind jij nog meer belangrijk?

Maar er zijn meer vragen die je moet beantwoorden om bij de juiste flitser uit te komen!

– Wil je dat de flitser automatisch op de juiste sterkte flitst? Of wil je dat handmatig kunnen instellen?

– Wil je ook een pilotlamp? Dat is een extra lampje op de flitser, waarmee je de flitser goed op je onderwerp kunt richten. Ook tijdens nachtduiken is het ideaal als verlichtingsbron – je hebt je handen zelf al vol met de camera!

– Heb je liever een flitser met een oplaadbaar accupack of kies je bewust voor een flitser op AA-batterijen? Gewone batterijen hebben als voordeel dat ze overal verkrijgbaar zijn. Ze zijn klein en licht. Een accupack heeft meestal meer power en kortere recycletijden – zo kun je sneller achter elkaar flitsen.

– Wat zet je het liefst op de foto? Macro of vissen? Dan is kleinere flitser prima. Wil je ook groothoek- en fisheyefoto’s maken? Kies dan een flitser met een grotere belichtingshoek en meer power.

Keuzehulp!

Voor een compactcamera/point-and-shoot-camera kom je al snel uit op de AOI Q1 flitser (handmatig instelbaar, 2000 (!!) flitsen op 2 18650 accu’s, 700 lumen pilotlamp en zeer compact) of de Sea&Sea YS-03 Solis flitser (geheel automatisch, optisch aanstuurbaar en klein). Heb je een Olympus/OM System camera? Dan is de Q1RC-flitser met RC-protocol een nog betere optie. Je kunt (met bepaalde types camera) de flitser dan via het RC-protocol automatisch aansturen.

Als je zowel automatisch als handmatig de belichting wilt kunnen regelen en ook eens wat grotere onderwerpen wilt kunnen uitlichten, dan kom je uit bij bijvoorbeeld de INON D-200 type 2 flitser of de zeer compacte INON S-220.

Wil je extra veel power, kijk dan zeker naar Ikelite’s vlaggenschip, de DS230 (230 WattSeconde ringflitsbuis, hoge capaciteit NiMH accupack en korte recycle tijd). De DS230 is met de optionele Fiber Optic Converter ook optisch aan te sturen

Ben jij juist een macro liefhebber, kijk dan in eerste instantie naar de AOI Q1 Ultra Compacte Flitser of de Backscatter Mini Flash 2 onderwater flitser MF-2 (ook met snoot verkrijgbaar). Met de Backscatter MF-2 flitser in combinatie met snoot kan je heel mooi het onderwerp uitlichten en de omgeving donker houden, waardoor het onderwerp er echt mooi uitspringt!

Heb je een Ikelite onderwaterhuis kijk dan sowieso als eerste naar de Ikelite DS51 Mark II flitser (50Ws, werkt op 4 AA batterijen, compact), de DS160 Mark II flitser (160Ws, accupack, krachtig) of de Ikelite DS230 (230Ws, accupack, super krachtig). Die combinaties bieden in de meeste gevallen de optie om volledig elektrisch aan te sturen. En Ikelite’s TTL sturing werkt super accuraat!

Voor de onderwaterfotografen, die hele hoge eisen stellen aan hun flitsers, is het merk Retra een aanrader. HSS, een ronde flitsbuis en de mogelijkheid tot het gebruik van de speicale  LSD-snoot. HSS staat voor High-Speed Sync. Dit is een functie die fotografen in staat stelt om de flitser te gebruiken bij hele snelle sluitertijden.

Kun je niet kiezen tussen fotograferen of filmen?

Dan is de Backscatter Hybrid Flash HF-1 ongetwijfeld de beste keuze. Dit is een groothoekflitser en videolamp in één met alle geweldige functies van de MF-2 flitser, RC, HSS en afstandsbedieningsmogelijkheden met een maximaal richtgetal van 40 en een video licht van 5000 lumen.

Een goedkoper alternatief is de WeeFine WFS07 flitser met videolamp. Een sterke maar compacte flitser die ook voorzien is van een videolicht van 3000 lumen.

Heb je een Ikelite onderwaterhuis? Kijk dan absoluut naar de Ikelite DS232 flitser met videolamp, zodat je de flitser volledig electrisch aan kan sturen.

Uitproberen? Huur eens een flitser!

Wil je gewoon eens proberen of het fotograferen met een externe flitser iets voor je is? Huur eens een flitser voor een vakantie en ga lekker aan de slag!

Vragen?

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste flitser? Iets niet duidelijk? Stuur ons gerust een email (info@onderwaterhuis.nl). Die beantwoorden we altijd snel (meestal binnen een werkdag).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief