Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken

Expeditie Noordzee: Serene momenten | Blog

Begin september was Duik de Noordzee Schoon op expeditie om – de naam zegt het al – de Noordzee weer een stukje schoner te maken. De deelnemers bloggen omstebeurt. Dit keer: Sjoerd Veldkamp.

Voorbereiding op de Noordzeeduik is een complex proces van procedures.

Mooie wrakken, bedacht om te bezoeken, moeten wel gevonden worden. Onze Noordzee bepaalt of we ze vinden. Dit door soms een klein puntje te tonen op een scan, een andere keer met vele waarneembare structuren. Of de truc van de Noordzee dit keer? Opluchting elke keer weer wanneer het wrak is gevonden en niet verstopt logt onder het zand.

Dan het moment van duiken. Wie geven we de stroming cadeau? Zijn het de verkenners om de zoektocht heroïsch te maken alvorens middels een ballon het sein ‘duiken’ te geven? Of wordt het de comforttrip voorin?
Het laatste team de stroming geven? Zij mogen tenslotte het wrak clean achterlaten en een moment alleen daar hebben.

Dan wanneer er gedoken kan worden, stuurt het laatste team de duikers het water in. Wil je een 5-sterren-afzet of zwemmen? Dit is geheel afhankelijk van hoe aardig je voor de schipper bent geweest.

Alles te water, dan is er rust aan boord en is de hectiek voor de komende 45 minuten verdwenen. Tijd voor een goed gesprek met de crew, staren naar de horizon, nothing box opzoeken. Een heerlijk moment totdat…

…actie! De eerste duiker is terug. Klaarmaken voor je duik is het devies. Stroming is op komst. Plons.

Afdalen, duikers voorzichtig aangeven aan opstijgen te gaan denken en naar einde gidslijn zwemmen (of tijgeren).  Zien we nog iets? Hebben we nog ruimte om toch nog een postzak met zooi mee te nemen? Inreelen kan beginnen zodat we terug bij de shotlijn komen. Als een vlag wapperend aan de lijn de vergeten sluitingen dichtdraaien, ballonnen opblazen, buddy goed neerzetten voor de release.

Klaar? En omhoog kan de oogst. Stilte onder water, nog even afscheid nemen van het wrak wanneer we er sereen overheen drijven. We hebben je schoner achtergelaten en een beetje veiliger voor je bewoners.

Een mooie gedachte om vast te houden wanneer het laatste buddypaar weer bovenkomt.

Tekst: Sjoerd Veldkamp
Foto: Marloes Otten

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief