Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial / Materiaal

Welk duikpak in tropisch water? | Fourth Element

Het is de eeuwige vraag van iedereen die op duikreis gaat. “Welk duikpak neem ik mee?” Fourth Element vroeg zijn Dive Pioneers en Ambassadors wat zij dragen in tropisch water.

Byron Conroy – Onderwaterfotograaf, technisch duiker en duikinstructeur met als thuisbasis IJsland.

Maria Bollerup – Ze geeft technische duikopleidingen en exploreert grottenstelsels. Haar thuisbasis is Denemarken.

Jill Heinerth –  Grotduiker, onderwaterexplorateur, auteur, fotograaf en filmmaker uit Canada.

Gideon Liew – Instructeur technisch en grotduiken bij Global Underwater Explorers (GUE) uit Singapore.

Kay Burn Lim – Onderwaterfotograaf en -filmer, dronecameraman in Zuidoost-Azië en Australië.

Byron

In bijvoorbeeld Egypte draag ik mijn J2 baselayer en mijn droogpak. Ga ik langere decoduiken maken, dan kies ik ervoor ook nog een X-Core vest en X-Core broek eronder te dragen zodat ik warmer blijf.

Maria

Ik ga voor een 3mm Xenos natpak en draag dan vaak ook nog een 3 mm kap. Hoe warmer ik het boven water heb, des te kouder heb ik het in het water. De duiken kunnen me niet lang genoeg zijn,  geweldig, lekker scharrelen naar klein spul. Die kap heb ik dan wel nodig – misschien niet direct tijdens de eerste duik, maar wel na een paar duiken.
Ik neem ook mijn Thermocline pak mee, ideaal om in te snorkelen. En als ik het tijdens mijn duiken in mij Xenos 3 mm koud krijg, kan ik dat dunne pak daar weer onder dragen.

Jill

Als het water echt warm is, duik ik het liefst nat. Ik draag dan een 3mm Proteus natpak of als ik geen positief drijfvermogen wil, kies ik voor meerdere lagen Thermocline. In een Thermocline pak ben ik het meest één met het water. Dat gevoel is heerlijk…

Xerotherm
Thermocline
J2 onderkleding
Thermocline
Proteus
Thermocline

Gideon

Ik geef de voorkeur aan Xerotherm als baselayer onder een droogpak. De J2 vind ik te koud of vochtig omdat het niet zoals de Xerotherm vocht van het lichaam afvoert. Soms draag ik meerdere lagen en dan is de J2 onder Xerotherm weer wel een goede optie.

Kay Burn

Als het water tussen de 28 en 30 graden is – en dat is het 90% van de tijd! – draag ik een tweedelig Thermocline pak. Beter dan dat wordt het niet. Sterk materiaal, het houdt me warm en het gaat lang mee.
Is het water met 27 graden iets frisser of als ik meerdere dagen achter elkaar duik, dan doe ik er nog een Thermoclibe vest en kap overheen. Als filmer zweer ik bij dit pak, omdat het me geen extra drijfvermogen geeft. Het materiaal wordt niet samengeperst en ik hoef niet steeds te trimmen – zo heb ik mijn handen vrij om de camera te bedienen.
Een voordeel is dat het materiaal snel droogt. Zo kan ik na een opdracht snel inpakken en weer door… geen enkel productiehuis betaalt me een dag extra omdat mijn duikspullen moeten drogen!

Is het water toch een keer kouder, 26 of 27 graden, dan kies ik voor een 3mm Proteus wetsuit. Duik ik in Australië, meestal bij een watertemperatuur tussen 21 en 26 graden, dan draag ik de 5mm Proteus. De seals zijn geweldig. In dat pak houd ik het wel een uurtje vol als het water onder de 23 graden zakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief