Gewone zeedonderpad op nest
Dreischor Franskokrif, 7 januari 2022.
Waarschijnlijk het meest gefotografeerde nest van een gewone zeedonderpad in 2022. Het dier zat in prachtig en was een echte volhouder. Wij hebben samen met vele duikers begin van het jaar mogen genieten van zijn inspanning om de eieren gedurende 6 weken te verzorgen. Hij blies zeer regelmatig vers water in het nest waarmee er veel zuurstofrijk water in het nest kwam maar waardoor vooral algen en andere aangroei geen kans had. Mirjam en ik hebben het geluk gehad om het nest ook uit te zien komen, het mannetje beet uiteindelijk hele stukken uit het nest om ook de eieren die achter in het nes zaten een kans te geven om uit te komen. Het blijft steeds weer een wonder hoeveel jonge dieren zo’n nest verlaten.
Kortsnuitzeepaard
Bergse diepsluis, 19 augustus 2022.
Bizar is het aantal zeepaarden wat we dit jaar hebben mogen volgen. Duiken met 8 verschillende zeepaarden waren geen uitzondering dit jaar. Natuurlijk hoop je op bijzonder gedrag of op een bijzonder exemplaar. Dat laatste was in de zomer het geval toen Mirjam me wees op een jong zeepaardje in de wierzone. Ondiep op 1,5 meter kon ik mooi gebruik maken van menglicht en zat het dier in een natuurlijke omgeving. Het dier was rustig op jacht en poseerde van tijd tot tijd eventjes netjes rechtop. Die kans heb ik gelukkig niet voorbij laten gaan.
Hooiwagenkrab
Bergse diepsluis, 29 oktober 2022.
Richting het einde van het jaar is het mooi nachtduiken. Vaak mogen we dan inktvissen ontmoeten, maar deze duik was de zwemmende hooiwagenkrab het hoogtepunt. Het was zo goed als windstil en dan weet ik uit ervaring dat de spiegeling aan het oppervlak wel eens heel mooi kan werken. Ik geef toe, deze foto heeft me de nodige tijd gekost want krijg het allemaal maar eens bij elkaar. Trimmend aan het oppervlak met de camera op zijn kop om de drijfarmen hun werk nog te laten doen. Adem in houden om golven te voorkomen. Kijken of je wel de voorkant van de krab fotografeert. Wachten tot het dier aan de oppervlakte hangt. Precies de camera zo houden dat de reflectie optimaal is. De flitsers en camera optimaal instellen. En dan maar blijven proberen tot het allemaal samenkomt. Kortom, ik was bekaf na deze fotosessie.
Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.
Als docent biologie en ecoloog ben ik in 2002 begonnen met duiken. Vanzelfsprekend spreekt mij het biologische aspect van het duiken het meeste aan. Als docent blijft het voor mij een uitdaging om mensen te informeren over de wondere wereld onderwater. Hiervoor geef ik regelmatig cursussen en lezingen samen met Mirjam van der Sanden. We doen dit via 'Onderwaterbiologie, verrijk je duikbeleving.' Ook publiceer ik graag biologisch interessante waarnemingen. Als mede auteur van de zoekkaart Nederlandse Zeenaaktslakken heb ik veel kennis en ervaring mogen opdoen met deze bijzondere diergroep.
2 reacties
Daems Bob
Een ware streling voor het oog, prachtige foto’s en wetenschap van heel veel waar ik over en velen het oog niet voor hebben 😀
Redactie DuikeninBeeld
Genieten, Bas!