Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Main slider - Snorkelen / Natuur / Snorkelen

Het is zo mooi vlak onder het Zeeuwse wateroppervlak

Je hoeft niet diep te gaan om in Zeeland mooi leven te zien! Snorkelend zie je van alles, vlak onder het wateroppervlak. Ad Aleman neemt je mee.

Slingerzakpijp

Als je je hoofd onder water steekt, kun je al heel snel de kleurrijke slingerzakpijpen ontdekken. Rood, oranje, lila, tweekleurig en soms geel, je ziet ze op semivaste ondergronden zoals steen en hout, maar ook op schelpen en de wat stevigere wieren. Het zijn kolonies van meerdere individuen die elk een ingang hebben waardoor het water naar binnen komt en ze het voedsel uit het water filteren. Maar ze hebben met een groep één gezamenlijke uitgang, die veel groter is dan de individuele ingangen. Als je heel goed oplet, kun je soms zien hoe een bruine plooislak op de zakpijpen graast.

Weduweroos

Wat is die kleine licht gekleurde stam met daarop witte slierten die door het water heen en weer bewogen worden? Het is een weduweroos, een fotogenieke anemoon. Nee, het is geen bloem maar een neteldier dat met behulp van tentakels met daarop netelcellen zijn prooi vangt. Een visje of een kwal gaat er wel in, zoals deze weduweroos die een oorkwal te pakken heeft. Als het zonlicht door het water gebroken wordt in mooie regenboogkleuren, kunnen deze anemonen spectaculair kleuren hebben.

Oorkwal

Je kent ze wel van op strand, van die vieze glibberige dingen: kwallen! Vies op het strand, vervelend voor zwemmers, maar onder water zo mooi. Het lijkt op een dans zoals ze zich al water-verpompend voortbewegen. Een veel voorkomende kwal is de oorkwal, ook een neteldier, maar eentje waar je geen last van hebt als hij tegen je aan komt. De rondjes (oortjes) waarvan de meeste er vier hebben, zijn de geslachtsorganen van deze kwal. Als je aan het snorkelen bent, is het leuk om af en toe ook naar boven te kijken, want het wateroppervlak reflecteert ook het onderwaterleven.

Blaasjeskrab

Grote lege schelpen zijn een mooie schuilplaats voor visjes, garnalen en krabben, zoals deze blaasjeskrab. De agressieve krabben die je met een stukje mossel aan een touwtje kunt vangen, zijn strandkrabben, maar de mooi getekende blaasjeskrabben zijn schuw en kruipen snel weg. Omdat ze vrij algemeen zijn, is de kans dat je ze ontdekt, best wel groot. Deze krabben eten van alles, vers of dood, het maakt ze niet uit. Deze blaasjeskrabben zijn een Zeepaddestoel (een kwal) van binnenuit aan het opeten. De buitenkant van krabben kan niet meegroeien en als hun jasje te klein wordt, stappen ze eruit. Ze moeten kan wel effe oppassen voor hun vijanden –  eerst moet hun nieuwe pantser dat nog zacht is, uitharden.

Gerichelde driekantige kalkworm

Al snorkelend kan het voorkomen dat je ineens iets blauws of oranje ziet en als je dan nog eens kijkt, is het verdwenen. Maar als je goed kijkt naar de plek waar je je kleur dacht te zien, zie je op een steen of schelp een slingerend wit richeltje. Dat zou dan zomaar de koker van een Gerichelde driekantige kalkkokerworm kunnen zijn. Niet verder zwemmen hoor, maar effe een paar minuten stil blijven liggen, dan kan het gebeuren dat de worm langzaam uit de koker komt en zijn mooie gekleurde vangwaaiers laat zien. Een kleine beweging in de buurt van de worm en direct is de worm weer uit beeld verdwenen.

Ad Aleman is als het even kan snorkelend in het Zeeuwse water te vinden. En altijd heeft hij zijn camera bij zich om vast te leggen wat hij tegenkomt net onder het wateroppervlak. Echt, je hoeft niet diep te gaan om te genieten van het Zeeuwse onderwaterleven. Wil je meer van zijn snorkeltochten zien, kijk dan eens naar zijn snorkelreports.

3 reacties

  1. Prachtige beelden weer Ad! Wat zie jij toch ontzettend veel. Ik denk dat heel wat duikers zich afvragen waar je dat allemaal ziet.

    REAGEREN
  2. Dank Marloes. Ga er maar vanuit dat 90% van mijn foto’s op minder dan 1 meter diepte gemaakt zijn. Als locatie de oevers van de Grevelingen en de stenen dammen in de Grevelingen en de Blokkendam.

    REAGEREN
  3. Prachtige foto’s…….!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief