Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

490.000 jonge palingen in Grevelingen over vier jaar rijp voor consumptie

Het Grevelingenmeer is sinds vrijdag bijna 500.000 jonge palingen rijker.

Lokale beroepsvissers zetten in samenwerking met Stichting Dupan (Duurzaam Palingfonds) de ongeveer 10 cm lange pootaal uit in het Grevelingenmeer.

Het project is opgezet voor herstel van de palingstand. De vissen zijn gevangen voor de Europese kust en verder in alle rust opgekweekt.

Stijging

pootaal kleinVolgens Norbert Jeronimus van Dupan gaat het duidelijk beter met de intrek van glasaal vanaf de geboortegronden in de Sargassozee, dwars over de Atlantische Oceaan. Die stijging heeft zich in 2010 ingezet. Ook dit seizoen zijn de jonge vissen weer in grote aantallen aangetroffen en konden weer meer palingen worden uitgezet dan vorig jaar.

Hoewel het herstel van de palingstand dus aantoonbaar is ingezet, is de situatie echter nog steeds verre van ideaal, benadrukt Jeronimus. “Nu zitten we op 5 tot 10 procent van de populatie in de jaren 60 en 70. Wat niet wil zeggen dat we naar dat niveau terug moeten, want toen was de populatie hier wel heel erg fors. Maar voordat je weer kunt spreken van een gezonde situatie, zijn we nog heel wat jaren verder.”

De nieuwe bewoners van de Grevelingen zijn over een jaar of vier rijp voor consumptie. Over twee jaar laat Dupan hier opnieuw jonge palingen los. Afgelopen voorjaar werden al glasalen uitgezet in kreken in Zeeuws-Vlaanderen en in het Veerse Meer.

Bron: PZC.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief