Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Vaardag met Onderwatersport-redactie (2)

Een dagje duiken vanaf een boot, een lekker dagje weg met de redactie van de Onderwatersport. Duik nummer 2…


Datum: 18-9-2016
Duiklocatie: Preekhil (vanaf Tertius)

duikreport-call-to-action-350x85

De eerste duik van de jaarlijkse vaardag met de Onderwatersport redactie zit er weer op, nu is het even relaxen, wat eten en genieten van het weer. Straks maken we een tweede duik.

Schipper Ruud verplaatst de Tertius een paar honderd meter, zodat we weer wat meer bij de duikstek Preekhil komen te liggen. De bekende boei ligt niet ver hier vandaan. Maar voor we gaan duiken kunnen we nog uitgebreid lunchen. Heerlijk genieten van wat soep, belegde broodjes, koffie en melk. Dat gaat er wel in na een duik! Ondertussen worden allerlei ervaringen uitgewisseld en verhalen verteld tussen de bijdragers aan de Onderwatersport. De meesten kennen elkaar wel, maar is dan vooral door het gebruik van email of social media. Zo’n dag is dus absoluut van meerwaarde voor het leren kennen van al die enthousiastelingen.Na de lunch wacht iedereen nog even tot het eten gezakt is, alvorens weer langzaam aan voor te bereiden op de eerste duik. Alle spullen liggen op het voordek en het is wel eens wat puzzelen om goed bij mijn spullen te komen. Het is nu eenmaal anders dan duiken vanuit de achterklep van de auto, waar ik een routine in hebt. Gelukkig beseffen de meesten dat het beter is om wat meer gespreid te water te gaan, zodat de ruimte vanzelf ontstaat. Schipper Ruud geeft weer een korte briefing, er wordt gesproken over een “onderwater vulkaan”, een term die lijkt te komen uit een tropische duikplaats. Er wordt dan ook smakelijk om gelachen, maar iedereen begrijpt wel wat er bedoeld wordt.

Ik trek mijn spullen aan en zorg dat ik er als één van de eersten erin lig. Met een grote sprong voorwaarts land ik in het water en krijg ik mijn camera set netjes van Ellen aangereikt met een lange haak. Mijn kompas zet ik op de juiste koers en begin meteen te zakken om zo op de juiste plaats aan te kunnen komen. Althans…dat was het idee. Al vrij snel wordt het donker boven me en snap even niet hoe dit komt. Ik kijk naar boven en zie de romp van de Tertius weer opdoemen! Ok René, goed staaltje navigatie weer. Hup…poging twee dan maar. Dit gaat gelukkig wel goed en ik bereik de bult die onderwater zo mooi begroeid zou moeten zijn.

Het is er in ieder geval al een stuk helderder dan de eerste duik, dat is lekker. Het is er mooi begroeid met ruige oesterbanken en het grote aantal krabben valt meteen op. Iets bijzonders kan ik niet direct vinden, totdat ik ineens een blauwe vorm weg zie kruipen. Het blijkt een gewone krab te zijn met een wel heel opvallend blauw jasje aan. Nu kunnen krabben wel eens vaker een blauwe of groene zweem over hun lichaam hebben, maar dit was toch een stuk opvallender. Het kost me moeite om het diertje goed te fotograferen, want ook deze duik heb ik weer de macrolens gemonteerd. Met wat kunst en vliegwerk kan ik van geruime afstand toch een foto van het gehele dier maken. Tevreden duik ik verder.Naaktslakjes vind ik deze duik niet, wel zie ik de eitjes maar papa en mama zijn in geen velden of wegen te bekennen. Een paar brutale kreeften laten zich even zien, maar schieten ook net zo snel weer weg als ik wat dichterbij kom. Grondeltjes zijn er ook voldoende en ik vind er één die een grappig gedrag vertoont. Van oester naar oester hopst dit visje voort, als hij op één van die oesters ligt is dat een perfecte gelegenheid om een foto te maken, zonder een storende achtergrond. Helaas blijft het diertje maar een paar seconden op zijn plaats en moet ik het al vrij snel weer opgeven.

Op mijn gemak duik ik verder, ik ben ruim veertig minuten onder water nu en heb nog steeds geen andere duikers gezien. Vreemd eigenlijk, maar ik vind het prima. Op de bodem vind ik een stuk scheepstouw en zie een fel gekleurde botervis die uit een holletje lijkt te komen. Wat een mooi visje is dat toch en wat ligt hij er mooi bij! Ik kan deze vis prachtig fotograferen en hij spat werkelijk van mijn cameradisplay af. Ondertussen vraag ik me wel af waarom dit visje eigenlijk zo lang blijft liggen. Na nader onderzoek besluit ik maar eens wat aan dat touw te rommelen. Voor ik het weet, schiet de botervis er vandoor. Het lijkt er op dat hij vast heeft gezeten, dat had ik daarnet echt niet in de gaten. Hoe dan ook, dit botervisje kan gelukkig zijn weg weer vervolgen.Het wordt tijd om de duik te beëindigen, het is mooi geweest voor vandaag, na een dik uur kom ik weer bij de Tertius. Mijn camera leg ik op het liftje en wordt door Ruud netjes aan boord gelegd. Ikzelf klim er via de trap uit. Op het voordek ruim ik al mijn spullen weer op en trek ik mijn gewone kleding weer aan. Als de laatste duiker weer aan boord is, wordt het anker weer gelicht en varen we terug naar de haven.

We moeten vrij lang terugvaren, dus we kunnen met zijn allen nog lekker lang nagenieten. Een hapje en een drankje is ook verzorgd en de sfeer is wederom top! In de haven nemen we afscheid van elkaar en kan iedereen terugkijken op een prachtige duikdag met de redactie van de Onderwatersport. Deze traditie moeten we dus vooral in leven houden!

Duik 711 (Preekhil, zondag 18-9-2016, 15.00u)
Max. diepte 8m, temp. 20gr.C., zicht 3-4m, duiktijd 70min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief