Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Richard de Kok – Workshop herkenning zoetwatervissen

Duikreporter Richard volgt een speciale workshop – het herkennen van zoetwatervissen. Zo makkelijk is het nog niet om vissen op de juiste manier te determineren! 

Op zondag 11 juni hebben we een workshop herkenning zoetwatervissen gevolgd. Deze Workshop werd georganiseerd om de kennis te vergroten van de vrijwillige monitoringsduikers die de flora en fauna van het Haringvliet in kaart gaan brengen. Dit om de effecten van het Kierbesluit vanaf 2018 goed te kunnen volgen. Het is een leerzame dag geworden.

Sanne Ploegaert van stichting RAVON uit Nijmegen liet ons al snel zien dat onze manier van kijken en determineren verre van goed is. Normaal gaan we altijd fotootjes vergelijken en komen dan na veel vijven en zessen tot een naam. Zo hoor je dat dus niet te doen! Het gebruik van een determinatiesleutel is de enige goede manier, vertelt Sanne ons. Hierbij moet je heel goed observeren. Kijk goed naar uiterlijke kenmerken zoals: aanwezigheid van buikvinnen, vorm van (rug)vinnen, bekdraden, lichaamsvorm, stand van de vinnen ten opzichte van elkaar, ogen, soort bek, vlekken en strepen. We komen er ook nog achter dat er in Nederland inmiddels 77 zoetwatervissen rondzwemmen. Na anderhalf uur theorie mogen we aan de slag met allerlei opgaven.

Het eerste plaatje dat verschijnt is overduidelijk een snoek, maar zomaar snoek roepen is niet het goede antwoord. Bekijk de vis goed: stand van vinnen, lichaamsvorm, bek enz… En gebruik de sleutel! Na een paar foto’s werkt de determinatiesleutel steeds handiger en sneller. Opgaven worden ook moeilijker en soms zijn de foto’s ook wat slechter (net als in het echt). We maken met de determinaties hierdoor ook wat foutjes, maar met af en toe een stapje terug komen we steeds weer op het goede spoor. Erg leuk deze nieuwe manier van kijken. Problemen ontstaan er bij ons wel als het gaat om de beoordeling van de bek. Is het nu een bovenstandige, eindstandige of onderstandige bek. Erg moeilijk om de beoordelen. Sanne laat zien dat je ook naar de kaak moet kijken. Op zich snappen we het wel, maar ik maak me wel wat zorgen als de vis in het echt niet stil gaat zitten. Die kans is in de praktijk natuurlijk wel heel groot. Goede biologische foto’s en filmpjes maken dus, want dan hebben we thuis ook nog een kans.

Na de lunch stappen we in de auto en rijden richting Hellevoetsluis. We gaan vissen met een zegen. Dit een lang visnet dat we met een aantal mensen door het water trekken. We vissen aan de Noordzeezijde (zoute kant) van de dam. Het leuke is dat we dan ook kans hebben om wat zoutwatervis te vangen en ook de vissen die via het Haringvliet op de Noordzee gespuid worden.

DSCN7946dib-51533

De eerste poging met de zegen is een groot succes. Latere pogingen gaan wat minder. Na zo’n 10 tot 15 minuten hard trekken worden we beloond met bijna 200 vissen, tig krabben en talloze garnalen. De vissen worden allemaal uit het net gehaald en in een ton gedaan. Sanne doet de determinatie omdat het anders te lang gaat duren. Op zich wel jammer, maar het welzijn van de vissen staat natuurlijk bovenaan. In totaal vangen we viertien soorten vis, die tussen de 2 en 15 cm groot zijn. Heel veel botjes en zeebaarzen, maar ook spiering, haring, brakwatergrondel, blankvoorn en, volgens Sanne heel bijzonder, een tweetal houtingen. Voor betere determinatie worden sommige vissen in een cuvet gestopt (soort mini aquarium) waarin je op je gemak het visje kan bekijken.

DSCN7992dib-51533

DSCN8005dib-51533

DSCN8021dib-51533

Om half zes zit het er weer op, gaan we het net spoelen en lopen we terug naar de auto’s. Interessante en leerzame dag. We zijn heel benieuwd of we al het geleerde komende week in de praktijk kunnen brengen tijdens onze Haringvlietduik. Hopelijk is het zicht dan goed, zitten de vissen een beetje stil en maken we goede determinatiefoto’s. Vooral de eerste twee punten bleken bij onze vorige zes Haringvlietduiken een probleem te zijn. We gaan het zien.

DSCN8028dib-51533

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief