Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial / Blog

Alles over koralen

Bij Murex in Noord-Sulawesi hebben ze de primeur: de nieuwe cursus Ocean Gardener Coral Diver. Een leuke en interessante uitbreiding van het duikprogramma!

De afgelopen week heb ik weer in de schoolbanken doorgebracht. Ik ben druk bezig geweest met de instructeurscursus Ocean Gardener (http://www.oceangardener.org/) Coral Diver. Een uniek project dat als pilot bij Murex draait. Wij zijn het eerste duikresort dat deze nieuwe koralencursus kan aanbieden.

Duikers willen altijd alles weten over de vissen en andere dieren die ze onder water tegenkomen. Velen kennen ook de namen. Onze duikgidsen schrijven de naam zelfs onder water voor je op. Maar de dieren die we het meeste zien onder water – de koralen – worden vaak ondergewaardeerd en daar gaan we verandering in brengen.

Namen leren

De afgelopen week heb ik allerlei koralennamen geleerd, maar ook heel veel over hoe koralen leven, hoe ze ontstaan, wat de verschillen zijn, aan welke gevaren ze blootstaan. En niet geheel onbelangrijk, leerden we ook hoe we koralen kunnen kweken, ze zo kunnen beschermen en terug kunnen brengen op plekken waar de koraalriffen kapot zijn gegaan.

  

Het was een fantastische ervaring om meer inzicht in koralen te krijgen en ik beleef een duik heel anders dan voorheen. Ik zie het rif met andere ogen. Na de cursus is er een hele andere wereld voor me opengegaan. Koralen vond ik altijd al mooi maar nu ik de namen weet, zijn ze nog veel mooier en specialer. Al kostte het best wat moeite om al die namen te leren. De namen van de zachte koralen blijven nog steeds niet hangen…

  

Aanplanten

Het aanplanten van koralen is een beleving op zich. Het gebeurt op heel veel plekken ter wereld maar vaak met minimaal succes omdat heel eenvoudige dingen over het hoofd worden gezien en geplante koralen weer afsterven of zich maar minimaal ontwikkelen. De technieken zijn eenvoudig en met normale logica kom je al heel ver.

  

Bij Murex zijn we inmiddels onze eigen coral farm gestart in Bangka en de eerste resultaten zullen over een paar maanden al goed zichtbaar zijn.  In Manado hebben we al een perfect voorbeeld van kunstmatige riffen.

Ik ben helemaal enthousiast over deze nieuwe en unieke cursus en hopelijk kunnen we duikers over de hele wereld inspireren om het rif met nieuwe ogen te zien.

Klik voor meer informatie over Ocean Gardener.

2 reacties

 1. Avatar

  Dat lijkt me echt leuk! Moet je die cursus vooraf boeken?

  REAGEREN
  • Murex Dive Resorts

   Hi Maurits, nee hoor, deze cursus hoef je niet vooraf te boeken en kan ieder moment gedaan worden. ALs je weet dat je hier naartoe is het natuurlijk handig om te melden dat je de cursus wil doen. Het beste is eigenlijk om de cursus te verspreiden over de 2 Murex locaties, zodat je de verschillen in koralen groei om Bunaken eiland en Bangka eiland kan zien.

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief