Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Overwinning voor Great Barrier Reef

Het werelderfgoedcomité van de Verenigde Naties, UNESCO, heeft vandaag besloten Australië fors onder druk te houden om ervoor te zorgen dat het land het Great Barrier Reef beter beschermt.

De Australische regering moet binnen anderhalf jaar aantonen dat het vervuiling aanpakt, de uitbreiding van industriële havens beperkt en het dumpen van baggerslib bij het koraal verbiedt. Komt de regering haar toezeggingen niet na, dan kan het beroemde natuurwonder alsnog op de rode van lijst van bedreigd werelderfgoed belanden.

Het besluit van UNESCO is een overwinning voor het Wereld Natuur Fonds (WNF) en andere natuurbeschermingsorganisaties. Er is internationaal fel actie gevoerd tegen vergaande plannen om aan de kust van ’s werelds grootste aaneengesloten koraalrif enorme steenkolenhavens aan te leggen. Het slib dat bij het baggeren vrij komt, zou vlakbij het Great Barrier Reef in zee worden gedumpt. Dat zou catastrofale gevolgen voor het kwetsbare koraal en het leven in zee kunnen hebben.

Dumpverbod baggerslib
Het WNF verwacht van Australië dat de regering het dumpen van baggerslib binnen het werelderfgoedgebied op korte termijn daadwerkelijk wordt verboden. De internationale petitie Great Barrier Reef Stortplaats?om dat verbod af te dwingen werd de afgelopen maanden maar liefst 550.000 keer ondertekend. De petitie is aangeboden aan UNESCO. De internationale roep om ’s werelds grootste aaneengesloten koraalrif beter te beschermen heeft ervoor gezorgd dat de Australië regering is gezwicht en zijn verantwoordelijkheid voor het natuurwonder serieus neemt.

De Australische regering voorkomt met zijn toezeggingen voorlopig de blamage dat UNESCO het Great Barrier Reef op de rode lijst van bedreigd werelderfgoed plaatst. De afgelopen dertig jaar is door watervervuiling en klimaatverandering al de helft van het koraal verdwenen of ernstig aangetast. In het zuidelijke deel is bijvoorbeeld het aantal zeekoeien sterk afgenomen, van ongeveer drieduizend dieren in 1987 tot een schamele zeshonderd bij de laatste telling in 2011. Ook diverse soorten zeeschildpadden zijn er slecht aan toe.

Eastern_Clownfish

Bescherming
De geplande megahavens en het dumpen van baggerslib vormden een extra bedreiging die delen van het Great Barrier Reef onherstelbaar zouden kunnen beschadigen. UNESCO heeft Australië daarom verzocht om alle toegezegde beschermingsmaatregelen in te voeren en de verslechtering van het koraalrif tegen te gaan. Het land moet december 2016 aantonen dat het zijn toezeggingen is nagekomen. Vervolgens moet drie jaar daarna het koraalrif er aantoonbaar beter aan toe zijn.

,,Watervervuiling en klimaatverandering blijven enorme bedreigingen voor de gezondheid van het Great Barrier Reef’’, aldus de directeur van het WNF in Australië, Dermot O’Gorman. ,,Het besluit van UNESCO vandaag zorgt ervoor dat er forse druk op de regering blijft om haar beloftes om te zetten in daden. Australië moet zijn kwetsbare koraal, zeeschildpadden, zeekoeien en andere natuurwonders beter beschermen.’’

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief