Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sander van der Heijden – Frogfish bij Cliff

Duikreporter Sander heeft een goede routebeschrijving naar de woonplaats van de frogfish. Maar zou deze ook thuis zijn?


Datum:  26 juli 2016
Duiklocatie: Cliff, Bonaire

duikreport-call-to-action-350x85

20160726_SandervanderHeijden_1-39470 Duikstek Cliff, met uitzicht op klein Bonaire

De eerste dagen op Bonaire maken we één duik per dag. Dit uit voorzorg vanwege een eerdere buitenoorontsteking die maar langzaam over is gegaan. En hier wil ik niet weer tegenaan lopen!

Vóór de vakantie heb ik twee voorzorgsmaatregelen aangeschaft. De eerste zijn speciale oordopjes (meer een plastic oorschelpje) met een minuscuul ventieltje, speciaal bedoeld om te kunnen klaren. Na eerst een passetje besteld te hebben, heb ik de juiste maat uitgezocht. Een tweede voorzorgsmaatregel is een waterafstotende oorspray. Ook speciaal toegepast bij mensen die vatbaarder zijn voor buitenoorontsteking. Wie hier meer over wil weten, stuur mij een berichtje voor meer info.

Cliff is de volgende duikstek die we beduiken. De duikstek ligt precies voor de Divefriends vestiging Hamlet, waar we gelijk nieuwe flessen mee kunnen nemen. Het is hier heerlijk omkleden in de schaduw van de overkapping van Divefriends. Omdat het duikcentrum aan de voor- en achterzijde open is, waait het ook nog eens heerlijk door.

20160726_SandervanderHeijden_2-39470Heerlijk in de schaduw omkleden bij Divefriends binnen

Qua foto’s leent Cliff zich meer voor macro opnames en minder voor groothoek foto’s. Al weet je natuurlijk nooit wat je tegenkomt! Ook schijnt hier momenteel een frogfish te huizen op een min of meer vaste plek in het rif. We vragen ernaar bij de enthousiaste crew van de duikschool en krijgen een gedetailleerde uitleg waar we moeten zoeken: rechtuit uitzwemmen, linksaf langs de wand. Tussen de eerste en tweede wand ligt een strook zand/koraal. Op 14 meter diepte ligt een omgevallen paarse spons. Daar dus ongeveer. We zijn benieuwd! Dit wordt gelijk het duikplan, en op de terugweg wat ondieper terug.

Wat neem ik mee:
Camera : Nikon D7100
Lens : 60 mm macro
Voorzetlens : Nauticam SMC met flipadapter
Flitsers : 2x INON D-2000

Na het omkleden wordt het al snel aardig warm. Onze spullen kunnen we achter de balie achter laten om vervolgens redelijk snel de trap af te gaan richting water. De instap is over versteend koraal met hier en daar wat gaten. Met de golfslag die er staat is het even voorzichtig stapje voor stapje richting dieper water. De bekende pijp die onder water doorloopt, is hier het herkenningspunt bij de in- en uitstap. Bril op, vinnen aan en weg zijn we!

Het lijkt wel weer een aquarium met blauw water: overal gekleurde visjes! Al snel valt mijn oog op een groepje visjes die een jagende snake eel volgen (een soort gespikkelde paling). De paling wroet zich overal tussen om aan wat eten te geraken. Alles wat weg wil zwemmen, wordt opgegeten door de vissen die erboven zwemmen. No escape! Een soort onbedoelde samenwerking in de voedselketen. Op de bodem zie ik een peacock flounder (pauwbot) liggen. Met de camera vrijwel op de grond probeer ik er een mooi portret van te maken, met die karakteristieke uitstekende ogen. Deze vis blijft helaas niet geduldig liggen wachten als fotomodel. Meer dan één keer kan ik niet afdrukken, maar dat blijkt voldoende te zijn.

20160726_SandervanderHeijden_3-39470 Peacock flounder (pauwbot); 60mm, 1/100 sec, f16, ISO 100

Schuin naar links dalen we af langs het rif, wat geleidelijk overgaat in een volledig begroeide wand. Allerlei harde en zachte koralen met overal leven. Veel vis houdt zich langs de wand op. In de gaten speur ik naar ander leven, zoals bijvoorbeeld murene’s. Deze ontbreken vooralsnog, maar we zien wel volop poetsgarnalen ondersteboven in de gaten hangen. Lastig om goed op de foto te zetten omdat je er vaak moeilijk bij kan komen met het flitslicht. Uiteindelijk lukt het toch, de aanhouder wint.

20160726_SandervanderHeijden_4-39470Poetsgarnaal (banded shrimp); 60mm, 1/100 sec, f25, ISO 100

Een stuk verder zie ik de onderbreking van de wand, een soort glijbaan van zand en stukken koraal. Bijna in het midden zie ik de omgevallen paarse spons al. Nu speuren, en speuren en speuren. Na een minuut of tien de omgeving uitgekamd te hebben, vind ik het mooi geweest. De juiste plek, maar de frogfish is even niet thuis (of juist wel). We vervolgen onze weg langs het tweede deel van de wand. In de verte zie ik iets vanaf de dropoff aan komen zeilen. Schildpad! Met sierlijke zwembewegingen gaat deze het blauwe tegemoet. Een kleine groene schildpad, zo leuk!

Na een minuut of veertig keren we om en vervolgen we onze weg aan de bovenkant van de wand. In de vele blokken hard koraal zitten vele kleine gaatjes gevuld met de hele kleine blennies. Dit zijn zulke leuke beestjes! Kopje naar buiten stekend en het lijfje in het gaatje. En bij onraad helemaal teruggetrokken. Hier heb ik wel mijn voorzetlens voor nodig, anders is er op de foto niks terug te vinden van zo’n paar mm groot vissenkopje. Om een zo groot mogelijk deel scherp te krijgen, zet ik de f waarde op 20. Met de flitsers naast de lens, krijg ik er bij iso 200 nog voldoende licht op.

20160726_SandervanderHeijden_5-39470 Blennie; 60mm, 1/100 sec, f20, ISO 200

Halverwege de terugweg zwemmen er twee grote zilverkleurige vissen vlak langs ons: Tarpons! Het blijven indrukwekkende vissen om te zien. Wanneer we aangekomen bij de pijp, de uitstap, passeert ons nog een grote school blauwe doktersvissen. Het zijn er snel geteld ruim 100 welke de bodem afstruinen naar voedsel. Een prachtig eind van deze duik!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief