Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Bonaire - algemeen / Duikreporter

Mirjam van der Sanden – Duiken aan de oostkust van Bonaire

Het duiken aan de oostkust van Bonaire is even wennen voor Duikreporter Mirjam en haar familie. Ze hebben er een aantal spectaculaire ontmoetingen met het Caribische onderwaterleven.

In oktober is het zover en vertrekken we met het hele gezin, Bas, Mirjam, Marijn en Mees, op duikvakantie naar Bonaire. We verblijven deze periode bij onze geëmigreerde duikvrienden Joyce en René. Op hun advies zijn we in oktober gekomen omdat er dan de grootste kans is op weinig wind en de mogelijkheid om te duiken aan de Oostkust van Bonaire.

De belofte wordt waargemaakt en onze checkoutduik hebben we op de duikstek garnalenkwekerij aan de Oostkust. Het duiken aan de oostkust is inderdaad anders, instappen is niet makkelijk, gelukkig zijn we wel wat gewend in Nederland. Eenmaal in het water is het nog een flink stuk uitzwemmen voordat we echt op de duikstek zijn. Een goede conditie is zeker prettig als je deze duiken maakt.
Het is even wennen, flink wat golfslag en toch wel wat stroming, niet kraakhelder, maar natuurlijk stukken beter dan in Nederland. Je kan duidelijk zien dat hier heel wat minder gedoken wordt, de koraalriffen zien er prachtig uit.

Ik ben nog maar net gewend aan de omstandigheden of iedereen wordt ineens heel druk, en uit het niets komt er een prachtige grote Manta voorbij. Ik lig iets minder diep als de rest en wordt getrakteerd op een mooie show van de Manta. Oké, die had ik hier niet verwacht, ben benieuwd naar de rest. Deze duik zien we haaien en veel Gevlekte adelaarsroggen, er zwemmen hier ook veel grote schildpadden en verder genieten we natuurlijk volop van deze duik en het prachtige onderwaterleven.

Na een heerlijke lunch gaan we natuurlijk nog een keer aan de Oostkust te water, ditmaal duikstek Willemstoren. Joyce is opgeleid om, de voor Bonaire schadelijke schorpioenvis, te jagen. Het aantal valt mee hier aan de Oostkust, maar ze heeft er toch een paar kunnen wegvangen. Het wordt weer een prachtige duik en we komen een mooie grote Pijlstaartrog tegen en ik spot nog een Koningin trekkervis. We genieten nog van de zonsondergang op het strand en dan is het heerlijk eten en uitrusten bij Joyce en Rene thuis.

De dag erna staan Baby beach en Turtle city op het programma. Turtle city is een heel bijzondere plek waar de grote schildpadden in het rif rusten. Ze zeggen dat de vrouwtjes daar verblijven om nieuwe eieren te produceren die ze dan weer leggen op de stranden aan de westkust van het eiland. Je moet er wel wat voor over hebben om hier te duiken. We lopen eerste een lang stuk met onze uitrusting op de rug door een ondiepe zandbaai met veel kuilen. Dan weer even omhoog over een stukje land en dan het water in en weer ver uitzwemmen.

Eerst passeren we een prachtig rif met veel wapperende waaierkoralen. Dan komen we aan in Turtle city, we zien heel veel schildpadden. Ik heb niet alles gefilmd en geprobeerd zoveel mogelijk afstand te houden om ze zo min mogelijk te verstoren. Echt heel bijzonder om dit te mogen zien. Na de duik de lange tocht weer terug, dat is zeker pittig we zijn allemaal moe, tijd om lekker uit eten te gaan in Kralendijk.

De dag erna is Bas jarig en beginnen we onze duikdag met taart op de duikstek natuurlijk. We duiken nogmaals bij de Garnalenkwekerij en de Willemstoren. En minder wind betekent op Bonaire wel wat meer regen, dus we hebben af en toe een tropische bui, met bijbehorend onweer en prachtige wolkenpartijen. Op het einde van de eerste duik spot ik tijdens het uitdoen van mijn vinnen een Rifhaai. Hij cirkelt rond onze benen. Ik roep boven water “haai” en iedereen duikt weer onder om dit mooie dier goed te bekijken. Helaas moeten we echt het water uit omdat de wind begint aan te trekken en de golven de uitstap behoorlijk spannend maken. René valt helaas bij het uitstappen heel hard op zijn knie. Pas na onze vakantie komt hij er achter dat hij toen zijn knieschijf gebroken heeft. Gelukkig heeft hij met wat steunverband en hulp bij het in en uitstappen de rest van de vakantie gewoon door kunnen duiken.

Met dank aan mijn buddy’s Bas, Joyce, Marijn, Mees en René

Gefilmd door Mirjam van der Sanden met een olympus though 5 en een gopro hero 3+

Foto’s door Bas van der Sanden

1 reactie

  1. Bijzondere duikplaatsen aan de oostkant he! Ik vind het een bizarre wereld en wat een verschil met de rest van het eiland!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief