Samantha De Smet – Zeldzame Noorse meun
Een bruin visje trekt de aandacht van Duikreporter Samantha. Een meun… maar dan niet de bekende vijfdradige. Het blijkt een zeldzaam broertje te zijn.
Datum: 30/08/2024
Duiklocatie: Plompe Toren
Mijn man en ik besluiten om vrijdagavond aan Plompe Toren te duiken in de hoop dat de duikplaats niet overrompeld wordt door de recente waarnemingen van roggen en haaien. Het doel van de duik is het fotograferen van een gehoornde slijmvis die we daar in een vorige duik zagen, een rog of haai zien zou natuurlijk fantastisch zijn! Ik heb deze nog nooit gezien in de Oosterschelde (en heb toch al meer dan 1500 duiken).
In Wemeldinge (onze thuisbasis) is het HW om 20u05, in de herleidingstabel lezen we dat het tij aan Plompe Toren 25 min vroeger is. Het is 2 dagen na doodtij en de wind komt uit het NO, gunstige omstandigheden dus voor een mooie duik.
Er staan slechts 2 wagens, dat is een meevaller. Terwijl we onze duiksets monteren arriveren er nog duikers maar we zitten als eerste in het water (om 19u). Er staat nog een sterke stroming maar het zicht is zeer goed, we laten ons meedrijven terwijl we naar beneden glijden. Het eerste dat opvalt onder water zijn de vele kleine zeesterren en ik zie al verschillende gehoornde slijmvissen tussen de stenen wegduiken. We scannen de bodem af op zoek naar een haai… en plots komt daar een (gewone) pijlstaartrog aangezwommen! We kunnen hem goed bewonderen. Mijn fototoestel was ondertussen uitgevallen en toen ik alles weer juist ingesteld had was de rog alweer verdwenen. Geen foto van de rog maar mijn eerste waarneming was een feit!
We keren terug naar ondieper water want onze trappen beginnen op te lopen en gaan op zoek naar de blennies. Sommige zitten heel mooi te poseren, andere duiken snel weg.
Mijn oog valt op een bruin visje achter een steen, zijn kop lijkt op die van een meun, dus ik begin de tastdraden te tellen. Ik tel er 5 maar die van een vijfdradige meun zien er anders uit. Deze heeft 1 aan de kin, 2 aan de neusgaten en 2 kortere op de bovenlip.
Die bovenlip ziet er ook wat eigenaardig uit want heeft verschillende uitsteeksels. Ik probeer die bovenlip goed op de foto te krijgen en zal boven water wel uitzoeken welke vis dit is.
We duiken verder en vinden massa’s flamenco-platwormen, zowel volwassen exemplaren als kleintjes, er zwemt zelfs eentje naar een andere steen.
De bruine plooislakken zorgen voor nakomelingen en de vele kleine sepiaatjes doen het hier ook goed. Terwijl we onze trappen afwerken zien we nog een blauwtipje, 1 gladde wratslak, een gladdesponspootkrab en een zeenaaldje. Na 97 min komen we enthousiast boven: wat een prachtige duik was dat!
Na wat opzoekingswerk en confirmatieberichten blijkt het om de zeldzame Noorse meun te gaan, dus super fier dat ik deze op de foto kon vastleggen.