Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Reizen

Worstelend afsluiten

Gisteren een dagje niet voor het project gedoken, er kwam een vervelend klusje tussendoor. Vandaag de afsluitende dag, en waar kan je die beter besteden dan in Yab Yum?

Packo staat te trappelen om te filmen, en weigert te geloven dat zijn enorme video lampen daar weg zullen vallen. Aan het eind van mijn duik hang ik wat deco te doen en zie Packo, Joel en Toddy als drie kleine stipjes in een lichtvlekje op de wand ver bij mij vandaan. Na een tijdje gaan hun video lampen uit, ik hoor later van Toddy dat hij dat geregeld heeft om te laten zien hoe klein ik met mijn lampje ben! Na de duik is Packo zwaar onder de indruk, maar hij komt ook boven met schitterende beelden. De foto bij deze blog is een voorbeeld.

Cenote_Yab_Yum

Robbie en ik besteden onze duik aan een speurtocht naar een route om Yab Yum heen. De stroming die we in de route erheen gevoeld hebben moet ergens vandaan komen, en vorig jaar hebben we in Yab Yum zelf niks kunnen vinden. Dus zou je denken dat het water er omheen loopt. Als we de lijn pakken waarmee we vorig jaar hier gekomen zijn zien we onmiddellijk links een jump, die heeft Florian waarschijnlijk een paar dagen geleden gelegd. Dit lijntje lijkt veelbelovend maar loopt via een korte lus terug naar de mainline. Proberen vanaf dit lijntje naar het noorden uit te breken dus! Ik zie een lead die na een meter of twintig stopt bij een flinke restrictie, maar als je daar doorheen kijkt lijkt het groot. Na tien minuten stoeien waarbij alle tanks af moeten zijn we er door, om te ontdekken dat er weliswaar een zaaltje is met een paar mogelijkheden, maar die lopen allemaal dood. De zelfde worstelpartij terug dus. We kijken nog wat verder maar houden het na een half uurtje voor gezien.

Terug naar Yab Yum om nog wat te genieten. We kunnen het niet laten ook wat dieper te gaan kijken, en lopen uiteindelijk ruim en half uur deco op. Jaloers op het groepje van Toddy, die duiken allemaal met een sidemount rebreather en komen na een uur op diepte vrolijk zwaaiend voorbij. Maar ja, decogas in de jungle is erg lastig: alle tanks moeten twee uur gesjouwd worden.

Uiteindelijk was deze aflevering van Vanilla Sky minder spectaculair dan de vorige, maar genoeg nieuws om het heel erg mooi te maken. Ik zal er zeker volgend jaar weer bij zijn.

Grotduiker Maarten van Baal is in Yucatan voor de derde editie van exploratieproject Vanilla Sky. Je kunt hem via zijn blogs op DuikeninBeeld volgen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief