Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

WK-waardig: Preekhil

Eén wedstrijd, elf duikstekken! Zeeland is in 2015 het podium voor het WK Onderwaterfotografie. Elf locaties zijn aangewezen als potentiële “Competition Zones”. René Weterings doet in de aanloop naar het WK een rondje langs deze duikstekken. Hoe kom je er en wat kun je er verwachten?

Preekhil is de enige duikstek aan de noordkant van het Grevelingenmeer en ligt dus niet in de provincie Zeeland, maar in de provincie Zuid-Holland. Alleen al om die reden is het een unieke stek. Om er te komen rijd je parallel aan de doorgaande weg richting Ouddorp, tot de weg er stopt en je bijna tegen een houten hek aan rijdt.

Competition Zone 21, Preekhil-De Val A4 versie b

Te water gaan

Deze duikstek blinkt niet uit door zijn voorzieningen, want die zijn er niet. Je parkeert de auto voor het eerder genoemde hek op het gras. Zorg dat je het onverharde pad vrijhoudt en verder niemand belemmert. Wandelaars maken hier namelijk veel gebruik van. Als je al je duikspullen bij elkaar gesprokkeld hebt en je bent uiteindelijk bepakt en bezakt, wordt het tijd om je mentaal voor te bereiden op de wandeling van ongeveer 500 meter richting het water. Ja, dat is inderdaad een stevige wandeling, maar je kunt op de dijk prima naar je doel marcheren en ter afleiding genieten van de omgeving. Eenmaal bij het water aangekomen is enige voorzichtigheid geboden. Er zijn hier geen luxe voorzieningen om te water te gaan, dus je zult over de soms gladde stenen naar beneden moeten lopen. Met een vol trimvest kun je daarna in het water even heerlijk uitrusten voordat je aan de daadwerkelijke duik begint, dat heb je dan wel verdiend! Die stevige wandeling heeft overigens ook een groot voordeel – dit maakt Preekhil minder populair waardoor je deze duikstek slechts met enkele duikers hoeft te delen. Met de bijbehorende voordelen uiteraard!

Preekhil instap

Steile dijkwand

Zodra je onderduikt, kun je van je welverdiende rust gaan genieten. Heerlijk zweven langs de steile dijkwand die deze duikstek kenmerkt. In tegenstelling tot de duikstekken aan de zuidkant van het Grevelingenmeer, heb je hier geen lange ondiepe zone en duik je echt op een soort rifwand, zoals je wellicht gewend bent van vakantieduiken. De dijkwand is prachtig begroeid met oesters en oogt een stuk ongerepter dan de zuidelijke duikstekken. Op de oesterbanken vind je natuurlijk het bekende leven van het Grevelingenmeer en met het vaak goede zicht kun je heerlijk vanaf een afstandje genieten van het onderwaterlandschap.

Preekhil_Marloes_Otten

De oesterbanken zorgen voor schuilplaatsen voor de alom bekende kreeften, maar ook de Noordzeekrabben maken hier dankbaar gebruik van. Goed opletten dus, want deze zijn hier altijd wel te vinden. In het voorjaar kun je op de zanderige stukken de kleine vlokslakken spotten die op zoek zijn naar een lekker maaltje in de vorm van slibanemoontjes. Weduwerozen en zeeanjelieren kun je hier in grote getalen vinden. Ze vormen soms prachtige bossen, zeker als je wat meer richting het oosten duikt. De kop van de dijk is mooi begroeid en daar kun je eventueel het water weer uit. Let ook op het kleine leven dat tussen de oesterbegroeiing te vinden is. Puitaaltjes, botervisjes en ontelbaar veel grondels en garnalen zoeken hun toevlucht tussen de oesters of in het wier. Je hebt hier regelmatig periodes waarin de oorkwallen hier in grote aantallen voor kunnen komen. Als je veel geluk hebt, heb je hier in de zomer of het najaar misschien zelfs een ontmoeting met een sepiola.

Zoetersbout_grondel

Verrassend goed zicht

Natuurlijk is het Grevelingenmeer het gehele jaar door aantrekkelijk om te bezoeken, maar je hebt wel eens van die dagen dat het zicht toch een beetje tegenvalt als je wilt gaan duiken op de bekende duikstekken op Schouwen-Duiveland. Een stevige westenwind of juist een kille noordoostenwind kunnen ervoor zorgen dat het Grevelingenmeer in een golfslagbad is omgetoverd en het zicht tot nagenoeg nul is gereduceerd. Omdat de duikstek Preekhil aan de noordkant van het Grevelingenmeer ligt, heb je hier op deze dagen dan meer kans op goed zicht. De dijkwand loopt steil af, dus ook bij aanlandige wind is het zicht hier verrassend vaak nog steeds goed en kun je heerlijk genieten van het opvallende onderwaterlandschap. Preekhil leent zich goed voor groothoekopnamen. De groene vaargeulboei, die erg dicht bij de kant ligt, is bijvoorbeeld een leuk onderwerp. De onderkant van de boei kan volledig begroeid raken met mosselen en wieren en dat kan mooie plaatjes opleveren!

Preekhil_rene_weterings

Het water uit

Zit de duik er weer op? Ga dan wederom voorzichtig te werk als je de gladde stenen op klimt. Zoek steun bij je buddy en doe vooral rustig aan. Zodra je op het gras staat, kun je met zicht op een prachtig stukje Zeeland gaan nagenieten van de duik. Het uitzicht is hier prachtig en op deze manier kun je nog even uitrusten voordat je de stevige wandeling terug naar de parkeerplaats begint. De wandeling is wat betreft het uitzicht echt geen straf, je kijkt uit over een prachtig natuurgebied met kans op mooie vogelsoorten. Eenmaal terug bij de auto kun je de spullen in het gras leggen waardoor je je materiaal redelijk schoon kunt houden vergeleken met andere onverharde parkeerplaatsen.

Duikstek Preekhil is de enige duikstek in Zuid-Holland aan het Grevelingenmeer, maar het is direct een erg mooie die eigenlijk altijd de moeite waard is. Laat je niet te snel afschrikken door de stevige wandeling, zeker als je van de rust houdt en de grote drukte wilt mijden. Zorg dat je deze duikstek in je logboek kan bijschrijven!

Preekhil parkeerplaats
Praktische informatie
  • Adres: Einde Blomweg, Ouddorp
  • Faciliteiten: Geen
  • Dichtstbijzijnde vulstation: 13 minuten (Scharendijke)
  • Dichtstbijzijnde alternatieve duiklocaties:
    • ’t Koepeltje
    • De Kabbelaar
    • Le Serpent
    • De muur

Foto’s: Modelfoto met anjelieren – Gery Beeckmans, anjelieren – Marloes Otten, overige foto’s – René Weterings

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief