Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Ontdek Zeeland: Den Osse Haven

Zeeland heeft zo veel duikplaatsen! Ga jij mee op ontdekking? Dit keer: Den Osse Haven in het Grevelingenmeer.

De naam Den Osse zal veel duikers bekend in de oren klinken. Duikplaats Kerkweg Den Osse, ook wel Kerkweg of Lange Kerkweg genoemd, is een bekende duikplaats waar veel duikers hun eerste duiken in Zeeland of zelfs in Nederland maken. Maar weet je dat er in Den Osse nog twee duikplaatsen zijn? Namelijk De Muur en Den Osse Haven.

Den Osse Haven is heel geschikt voor duikers van verschillende niveaus. Je parkert echter wel iets verder van de duikplaats dan bij Den Osse Kerkweg. Bij de haven van Den Osse waar ook de vissersboten en de rondvaartboten vertrekken, is een ruime parkeerplaats. Ook met een groep kun je hier goed parkeren. Vanaf hier moet je wel de dijk volgen langs de catamaranvereniging naar het kleine schelpenstrandje, waar je te water kunt. Is het stuk lopen met duikuitrusting een probleem, dan kun je ook omkleden en je duikset klaarmaken op de parkeerplaats en de set met de auto naar het grasveldje in de bocht van de weg brengen. Vanaf hier hoef je alleen de dijk maar over en kom je direct op het strandje uit. Maar… parkeren is er verboden, dus de auto moet terug naar de parkeerplaats.

Adres

Kruising Lange Dijk en Jachthaven Den Osse, Den Osse

In het kort

Grevelingenmeer
Makkelijke instap
Geen getijden
Ook voor snorkelaars
Voor beginnende en gevorderde duikers

Duiken!

Te water gaan is eenvoudig. Vanaf het strandje (van oesterschelpen) loop je makkelijk het water in.  Zwem je langs de landtong weg van de kant, dan blijft het tot bijna het einde van de landtong ondiep. Vrij abrupt verandert de vlakke bodem daar in een schuine wand die doorloopt tot 30 meter diepte. De bovenkant van die wand is nog een begroeide zandbodem, maar vanaf 5 meter diepte is het een compact rif van oesters. De oesters vormen een vaste ondergrond voor andere planten en dieren, waardoor hier van alles te zien is. Beneden de 20 meter bestaat de bodem uit fijn slik, dat bij de minste vinbeweging het zicht onmiddellijk minimaliseert. Maar tussen de 5 en 20 meter diepte is dit echter een interessante duikplaats. De stenen rond het uiteinde van de landtong bieden grote kreeften en Noordzeekrabben een schuilplaats. Omdat de landtong zo ver het Grevelingenmeer insteekt, eindigt deze in de stroomgeul van het Noordzeewater dat door de spuisluis in de Brouwersdam naar binnen komt. Je kunt daar dan ook een lichte waterbeweging (laten we het geen ‘stroming’ noemen) ervaren. Het voordeel van deze waterbeweging is dat hier ook onderwaterleven voor komt dat iets meer afhankelijk is van stromend water. Zo was dit in het verleden de enige plek in het Grevelingenmeer waar dodemansduim te vinden was.

Let op!

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij deze duikplaats. Duiken aan de rechterkant van de landtong is verboden. Zorg dus voor een goede navigatie op kompas. Probeer ook opstijgingen vanuit dieper water te voorkomen, omdat je dan in de buurt van de vaargeul kunt komen. Zwem bij voorkeur via de bodem terug het ondiepe deel in. Mocht je een opstijging uit dieper water moeten maken, laat dan voor de veiligheid in ieder een geval een decoboei op om je zichtbaar te maken voor de scheepvaart.

Ontdek Zeeland met Duikgids Zeeland

Maar liefst 96 Zeeuwse duikstekken beschrijft Marloes Otten in de Duikgids Zeeland. Een handige gids met kaartjes, praktische info, onderwaterleven, nice-to-know-info. Een inspiratiebron voor je duiken!
Verkrijgbaar bij duikspeciaalzaken en in de webshop.

Maak jij een (snorkel)duik bij Den Osse Haven? Deel je duik als Duikreporter!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief