WK-waardig: Levensstrijd
Eén wedstrijd, elf duikstekken! Zeeland is in 2015 het podium voor het WK Onderwaterfotografie. Elf locaties zijn aangewezen als potentiële “Competition Zones”. René Weterings doet in de aanloop naar het WK een rondje langs deze duikstekken. Hoe kom je er en wat kun je er verwachten?
Duikstek Levensstrijd, de derde potentiële WK-locatie aan de noordkant van de Oosterschelde, is gelegen aan de noordwestzijde van de haveningang van Zierikzee. De ligging is gunstig bij een eventuele noordoosten- of oostenwind en aangezien het slechts een ondiepe duikstek betreft is dat wel van belang bij de selectie. De Oosterschelde laat zich ook hier van haar goede kant zien, er is leven genoeg te vinden.
Te water gaan
Voordat er in 2014 aan de dijkversterking op deze duikstek gewerkt werd, was de weg er naartoe rechttoe rechtaan. Vanuit Zierikzee reed je parallel langs de haveningang naar de duikstek. Tegenwoordig is het laatste deel alleen nog een fietspad en dien je dus een klein stukje rond de inlaag te rijden. Aan het einde van de Weldamseweg vind je dan de grote geasfalteerde parkeerplaats. Helaas zijn er op deze duikstek geen faciliteiten, een sanitaire pitstop voor de vrouwelijke duikers onder ons is erg lastig! Houd daar dus rekening mee. Voordat je aan je duik kunt beginnen moet je de hoge dijk op klimmen. Gelukkig kan dat via een mooi aangelegde betonnen trap. Ook het te water gaan op deze duikstek is sinds de dijkversterking een stuk gemakkelijker geworden, ook hier is een betonnen trap aangebracht die je heerlijk comfortabel naar het water leidt. Helaas is deze trap bij laag water nog net een paar treden te kort, iets waar je tijdens laag water op meerdere locaties rekening mee moet houden.
Hoog water
Dit brengt meteen een belangrijk punt voor het duiken op deze duikstek naar voren. Het is ten sterkste aan te raden om er alleen met hoog water te duiken. Alleen dan is de duikstek diep genoeg om er een interessante duik te kunnen maken. Bij laag water is de steenstort aan de kant niet te bewonderen en laat deze nou net heel erg fraai begroeid zijn en veel leven herbergen. De stenen zijn begroeid met allerlei wieren die bij hoog water een prachtig gordijn vormen dat vol met garnalen en hooiwagenkrabben kan zitten. Bij laag water zit je al vrij snel op de bodem die bestaat uit zand en klei. Of een dergelijk relatief ondiepe duikstek met veel zandbodem een geschikte keuze is voor een WK wedstrijd zal moeten gaan blijken, laten we hopen dat de deelnemers er in ieder geval op de hoogwaterkentering kunnen duiken.
Zand- en kleibodem
De bodem van deze duikstek kenmerkt zich door het aanwezige zand en klei. Dit wordt afgewisseld door wat veenblokken waar veel klein leven rond te vinden is, zoals garnalen en kleine krabben. Tussen deze veenblokken vind je op het zand allerlei klein leven. Een opvallend veel aanwezige soort is de slangster, dit diertje laat zich hier veelvuldig zien, in tegenstelling tot veel andere Oosterschelde stekken. Het is ook een actieve visgrond, dus kreeftenfuiken kun je hier ook tegenkomen, houd hier rekening en respecteer uiteraard de broodwinning van de vissers. Kijken mag, aankomen niet! Her en der verspreid tref je ook nog wat mosselbanken aan in het zand.
Het zand biedt natuurlijk ook een mooie schuilplaats voor de platvissoorten die we kennen uit de Oosterschelde.
Het hele jaar door zijn hier bijzondere ontmoetingen mogelijk. Het voorjaar is typische de tijd voor de jonge slakdolven, sepia’s en pijlinktvissen. Levensstrijd is een duikstek waarop ieder jaar wel een aantal sepiatentjes door duikers worden geplaatst. De door stokken gevormde tentjes bieden de inktvissen een ideale gelegenheid om de eitjes op af te zetten. De tentjes maken Levensstrijd een extra interessante plek in het voorjaar door de kans op een ontmoeting met pijlinktvissen en sepia’s.
Gedurende de rest van het jaar maak je juist door de zandbodem kans op een ontmoeting met de kleine sepiola’s, maar ook met diverse soorten zeenaaktslakken, hooiwagenkrabben, zeenaalden en natuurlijk de altijd aanwezige heremietkreeft. Dit brutale diertje laat zich gedurende het hele jaar wel zien en ze zijn er dan ook in allerlei formaten te zien, van exemplaren die nog passen in een huisje van de alikruik, tot hun grote broers die toch echt een huis van een wulk nodig hebben. Deze diertjes zijn tijdens veel fotowedstrijden geliefde onderwerpen, maar ook zonder fotocamera kan je hier goed van genieten.
Het water uit
Duik je op de hoogwater kentering, dan is het goed mogelijk om je met de meestal matige stroming heen en weer te laten brengen vanaf de trap. Een stukje goede navigatie zal je ongetwijfeld terug in de buurt van de trap brengen, waarna je gemakkelijk weer de kant op kunt klimmen. Een korte wandeling langs de dijk brengt je terug bij de trap over de dijk en dan sta je in een mum van tijd weer bij de auto. Op de geasfalteerde parkeerplaats kun je de duikspullen relatief schoon houden, wat het omkleden extra prettig maakt en je materiaal netjes houdt. Helaas zijn er verder geen faciliteiten en zul je zelf moeten zorgen voor een eventuele gezellige en comfortabele nazit, maar de ervaring leert dat de gemiddelde duiker daar wel raad mee weet!
Duikstek Levensstrijd kan een welkome afwisseling zijn van de meer bekende duikstekken. Gezien de geringe diepte kun je hier nagenoeg eindeloos rondscharrelen en/of fotograferen, er is altijd wel wat te beleven. Duik voor het meeste comfort dus op de hoogwater kentering en laat je verrassen door het onderwaterleven.
Praktische informatie
- Adres: Einde van de Weldamseweg, Zierikzee
- Faciliteiten: Betonnen trap, grote geasfalteerde parkeerplaats
- Dichtstbijzijnde vulstation: 24-uurs vulcontainer bij de Zeelandbrug (10min)
- Dichtstbijzijnde alternatieve duiklocaties:
- Kulkenol
- Halverwege
- De Zeelandbrug
- Lokkersnol
- Kistersnol
Foto’s: mossels – Lia van Nieuwenhuizen, overige foto’s – René Weterings