Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Wilgentakken in de Sloterplas

Eitjes van baarzen in Sloterplas. Foto: Ron Offermans

In het Nederlandse zoete water is sprake van een echte zwartbekgrondelplaag. Dit is een bedreiging voor de voortplanting van onder andere baarzen. Robert van de Hoek helpt de baarzen een handje.
Op 12 april werd er op DuikeninBeeld al melding gemaakt van verspreiding van exotische grondels in het Nederlandse zoete water:, waarbij RAVON een oproep doet aan sportduikers om hun waarnemingen van grondels te melden zodat de verspreiding in goed in kaart kan worden gebracht.

De zwartbekgrondel is exoot die het liefst in brakwater leeft; The Round goby lives in brakisch water.  Zwartbekgrondel_5

Toch kan nu al worden aangenomen dat de zwartbekgrondel het meest verspreid is. In veel plassen in Nederland is op dit moment sprake van een echte zwartbekgrondelplaag. Dit visje, waarvan wordt aangenomen dat het oorspronkelijk afkomstig is uit het Zwarte Zee-gebied, plant zich razend snel voor en verdrijft inheemse soorten. Wetenschappelijk onderzoek ernaar is nog maar net begonnen, maar in kringen van sportvissers en duikers bestaat wel grote angst voor een vermindering van de biodiversiteit. Rivierdonderpadden en modderkruipers worden al veel minder waargenomen in gebieden waar veel zwartbekgrondels worden gesignaleerd.

Men is ook bang voor grotere vissoorten zoals baars en snoekbaars. Niet omdat volwassen exemplaren van deze vissoorten zullen worden verdreven, maar omdat hun eitjes kunnen worden opgegeten door de grondels. Zeker als de eitjes verspreid op de bodem liggen. Baarzen hebben weliswaar de voorkeur om hun eitjes op te hangen aan takken of andere constructies, maar als die niet voorhanden zijn worden ze gewoon op de bodem gedeponeerd.

_DSC0788  Sloterplas_2

‘Sepiatakken’ 
Duikers zoals Robert van de Hoek zien dit met lede ogen aan. Robert is niet alleen duiker, maar ook vrijwilliger bij de commissie Waterbeheer van de Amsterdamse Hengelsportvereniging. In die hoedanigheid heeft hij meegewerkt aan zwartbekgrondeltellingen die waren opgezet door de RAVON en Stichting Anemoon. De voorlopige uitkomst van die tellingen is behoorlijk verontrustend. Daarom heeft hij het plan opgevat om hier iets tegen te gaan doen. In navolging van het Sepiaproject van Joop en Felice Stalenburg heeft Robert wilgentakken in de bodem van de Sloterplas gestoken. Joop en Felice deden en doen dit nog steeds in de Oosterschelde, om sepia’s een veilige plek te geven om hun eitjes af te zetten. In het verleden werden de eitjes te vaak afgezet op fuiken zodat ze verloren gingen als deze werden opgehaald.

Sloterplas_1-2  baars-eitjes_12
baars-eitjes_14  baars-eitjes_16
baars-eitjes_17  baars-eitjes_15

Robert hoopt dat de baarzen zijn takken zullen gaan gebruiken om hun eitjes op af te zetten zodat ze veilig zijn voor de zwartbekgrondels. De eerste takken heeft hij begin maart geplaatst en een inspectie in begin mei toonde aan dat de baarzen massaal gebruik hebben gemaakt van zijn takken. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar als er meer van dit soort initiatieven kunnen ontplooid, zou het wel degelijk iets kunnen uitmaken.

Tekst en foto’s: Ron Offermans

2 reacties

  1. In Bussloo is het een oude kerstboom die het ook al een paar jaar prima doet als hangplaats voor de baarseieren. In deze plas is de marmergrondel opgedoken en die lijkt het ook goed te doen….

    REAGEREN
  2. Ik dacht eerst dat er zoveel plastic in de takken hing, als plastic zakken ofzo.
    Maar het zijn gewoon eieren! Dat zag ik pas toen ik de foto groot zag. Gaaf zeg!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief