Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Wendy Hoevenaars – Zeenaaktslakkencursus in Zeeland

Een weekend in het kader van zeenaaktslakken in Zeeland, dat klinkt interessant. Zeker als dé zeenaaktslakkenexpert van Nederland zich over de cursisten ontfermt. Wendy deed mee en toont haar vondsten.

Regelmatig zie je prachtige foto’s voorbij komen van gekleurde zeenaaktslakken van over de hele wereld. Maar waarom gaan we er zo ver voor reizen als we maar liefst 64 verschillende soorten in de zee in Nederland hebben zwemmen?

Na al behoorlijk wat duiken te hebben gemaakt, zowel in Nederland als in het buitenland, heb ik nog niet zoveel verschillende slakken in Zeeland gezien onder water. Tijd om daar verandering in te brengen. Vandaar dan ik een plekje heb weten te bemachtigen tijdens de cursus zeenaaktslakken die wordt verzorgd door Peter H van Bragt, dé expert op het gebied van deze prachtige diertjes! Voor de start van het weekend heb ik me afgevraagd hoe Peter aan alle cursisten slakken gaat laten zien onder water!

  

Op vrijdagavond start het weekend met een lezing. Heel veel leuke en leerzame informatie komt voorbij. Op zaterdag gaan we een duik maken in de Grevelingen met als thema “op zoek naar de kleintjes”. Peter gaat op een afgesproken plek onder water en wacht tot alle buddyparen voorbij komen zodat hij de slakken aan kan wijzen. Het klonk mij heel bizar in de oren, maar zo gebeurde het wel.

  

Toen ik samen met mijn buddy bij Peter aankwam, wees hij met een satéprikker naar een soort “snotje” en dat was de slak!! Oh, die zijn echt klein! Daarna de duik verder gemaakt en veel slakjes zelf gevonden!! Echt heel erg gaaf. De kleintjes zijn zo klein dat het heel lastig is om onder water te determineren met welke soort je te maken hebt. Heel belangrijk is het dus om er een foto van te maken zodat je het daarna op kan zoeken.

Tijdens de andere duiken in het weekend gaan we ook op zoek naar grotere exemplaren. Bij de Zeelandbrug zitten behoorlijk veel verschillende soorten zeenaaktslakken. Ze zijn iets makkelijker te zien met het blote oog. Heel belangrijk is dat je weet wat de slakken eten, want ze zitten vaak in de buurt van hun voedselbron. Met deze kennis hebben we tijdens één duik wel 5 verschillende soorten gespot, van harlekijnslak tot de gorgelpijpknotsslak en van de slanke waaierslak tot de millennium wratslak. Zo gaaf!!

Naast de lezingen is er ook nog tijd om naar de slakjes te kijken door een microscoop, zo bijzonder om alle details perfect te kunnen zien. Bij de harlekijnslak kon je zijn hart zien kloppen door zijn kleine lichaam heen, echt heel bijzonder!

Na een weekend heel veel te hebben geleerd over deze bijzondere diertjes en meerdere voor mij nieuwe soorten gespot te hebben, is het een zeer geslaagd weekend geweest. Ik kan deze cursus echt iedereen aanraden. Nederland is prachtig en bijzonder onder water.

2 reacties

  1. Wat veel verschillende soorten hebben jullie gevonden. Ik ben al blij als ik 1 soort slak vind. Blijkbaar moet ik echt beter leren kijken.

    REAGEREN
  2. Ik weet ze wel te vinden, maar zeker niet zo op de foto te zetten! Schitterend!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief