Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen

Welcome to the jungle

Zuid-Oost Azië -en in het bijzonder Indonesië- is niet alleen beroemd vanwege de ongelooflijke biodiversiteit onder water en de bijbehorende onderwaterpracht. De regio is ook bekend vanwege het oerwoud en de biodiversiteit in de dichte jungles. Perfect om tijdens een niet-duikdag te bezoeken vanuit Murex. Afgelopen week ben ik met gasten meegegaan om deze jungle met zijn unieke dieren weer eens te zien.

Noord-Sulawesi, vroeger Celebes genoemd, net rechts van de Wallacelijn, is thuis voor diverse zeldzame en endemische dier soorten. Het ligt tussen Borneo en West-Papua in. Borneo is het derde grootste eiland ter wereld en heeft een oneindig groot regenwoud dat thuis is voor tijgers, kleine neushoorns, jungle olifanten, orang-oetans en vele andere (bedreigde) diersoorten. West-Papua, oostelijk van ons, heeft ook uitgestrekte jungles waar boomkangoeroes, paradijsvogels en zelfs nog geïsoleerde stammen leven die zelden of nog nooit in contact met de westerse samenleving zijn geweest.

In Noord-Sulawesi zijn veel van deze unieke dieren te vinden in Tangkoko Nature Reserve. Op ongeveer twee uur rijden van Murex ligt dit regenwoud aan de noordkust van Sulawesi.

De eerste dieren die we tegenkwamen, was één van de drie groepen zwarte makaken (Macaca Nigra) die in het woud wonen en van heel dichtbij geobserveerd kunnen worden. Deze apen zijn endemisch voor Noord-Sulawesi, net als de wilde zwijnen die er leven.  Ontzettend leuk om deze intelligente dieren van zo dichtbij te zien. Hierna komen we diverse zeldzame vogels tegen.

Tarsier eating grashopperDe grootste trekpleister in Tangkoko zijn de spookdiertjes of tarsius die er leven. kleine halfaapjes van ongeveer 12 cm lang met opvallend grote ogen die zij ‘s nachts gebruiken om op insecten te jagen. Ze worden de inspiratiebron genoemd voor Master Yoda, jedi master in de diverse Star Wars films. Vergelijk zelf maar eens met de foto bovenaan. Ze leven in een grote boom waarin we ze tegen het einde van de middag hebben kunnen bekijken en hebben zien jagen.

Aan het einde van de wandeling werden we nog verrast door twee cuscussen, een buideldier dat een verwijzing is naar de landverbinding die er ooit met Australië was. Deze zaten hoog in de bomen te genieten van hun maaltijd.

Het was weer een geweldige ervaring om al deze wilde dieren in de jungle te kunnen zien en Rico, onze Nederlands sprekende gids, maakt er altijd een memorabele dag van met een bbq aan het strand.

Hopelijk kan ik dit snel weer een keer doen.

Naar de website van Murex…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief