Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Reizen / Zuidelijk Afrika - Main Slider / Zuidelijk Afrika - Reisverhalen en andere artikelen

Weekendje Zuid-Afrika

Vrijdag rond 12 uur – ik ben aan het werk als de telefoon gaat. «Grab your camera and meet me outside  in 10 secs».

Meer wordt er niet gezegd. Waar ik thuis in Nederland waarschijnlijk honderd vragen had gehad, spring ik nu op, gris mijn camera van tafel, binnen 10 seconden sta ik buiten en komt ook Morne aanrijden. In de auto hoor ik waarom. Er zijn orka’s gesignaleerd in False Bay, jagend op een school dolfijnen. Maar waar ze nu zitten, niemand weet het. Onderweg naar Simon’s Town waar de boot ligt, is er druk contact met de Shark Spotters op de bergen en met andere boten die op het water zijn. Niemand weet waar de orka’s nu zijn en ik kan je garanderen, de False Bay is groot. We zoeken naar de speld in de hooiberg. Tevergeefs…. Op de terugweg zijn we nog getuige van een groep zeehonden die de grootste lol hebben met een gitaarrog. Natuur…

Een dag later varen we naar de ‘deep’, de open oceaan. Op de terugweg spotten we een groep pilot whales – grienden – het zijn er zeker vijftig, met daartussen tuimelaars en zeehonden. Snel schieten we in ons pak, grijpen masker, snorkel en vinnen en springen vlak voor de groep het water in. Wat is dit mooi. Onverstoorbaar beweegt de groep zich onder water voort. Ze gaan snel, sneller dan wij kunnen bijhouden. We klimmen terug aan boord en herhalen het riedeltje keer na keer. Ik zie de dieren onder me, maar ook naast me naar de oppervlakte komen. Machtig…

En als je denkt dat dit het was voor het weekend? Nee dus. Op zondagochtend – de zon is nog maar net op – belanden we voorbij Cape Point – Kaap De Goede Hoop – midden in een school ‘dusky dolphins’. Ze zijn overal om ons heen, zo ver ons oog reikt. Het moeten er zeker 1500 zijn. Nog nooit zag ik er zo veel bij elkaar. Ik weet gewoon niet waar ik moet kijken. Vlak voor de boot springen ze uit het water, maken hun buitelingen en glijden onder het wateroppervlak verder. Spektakel.

Mijn weekend kan niet meer stuk. Lang leve Zuid-Afrika!

Foto: Morne Hardenberg

Op de Facebook-pagina van Shark Explorers staat een filmpje van de pilot whales.

Links:

www.sharkexplorers.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief